Biden Gazze'de Pazartesiye Kadar Ateşkes Sağlanamayacağını Söyledi

Biden Gazze'de Pazartesiye Kadar Ateşkes Sağlanamayacağını Söyledi

Biden, geçtiğimiz günlerde yaptığı "Gelecek pazartesiye kadar bir ateşkes sağlanacaktır" açıklamasının ardından yeni bir açıklama yaparak ateşkesin yakın zamanda mümkün olmadığını ifade etti. Başkan Biden, "Ateşkes büyük olasılıkla pazartesi gününe kadar sağlanamayacak ancak umudumu koruyorum." dedi. Aylardır süregelen İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarına dair, son haftalarda ateşkes görüşmeleri hız kazandı. Tüm dünya, bu görüşmelerden çıkacak olumlu haberi beklerken, ABD Başkanı Joe Biden'dan önemli bir açıklama geldi. Beyaz Saray'dan ayrılırken gazetecilere konuşan Başkan Biden, yakın zamanda ateşkesin mümkün olmadığını belirtti. "Gazze'de ateşkes büyük ihtimalle pazartesi gününe kadar sağlanamayacak ancak umudumu koruyorum. Umutlar bitmez. Bölge liderleriyle telefon görüşmeleri yaptım." şeklinde konuştu. ABD'nin İsrail'in Gazze'de yiyecek bekleyen insanlara ateş açtığı yönündeki raporları kontrol ettiğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, ölümcül olayın ateşkes görüşmelerini karmaşık hale getireceğine inandığını ifade etti.

Biden, "Pazartesi Gününe Kadar Ateşkes Sağlanacaktır" Demişti

ABD Başkanı Biden, hafta başında gerçekleştirdiği New York ziyareti sırasında basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtlamıştı. Gazze'de ne zaman bir ateşkes sağlanabileceği sorusuna, "Umuyorum bu hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım çok yakın olduğumuzu söyledi ama daha tamamlamadık. Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) bir ateşkes sağlanacaktır." şeklinde cevap vermişti.

Ateşkes Görüşmeleri Neyi Kapsıyor

Paris'te gerçekleşen ateşkes görüşmelerinde hazırlanan taslak teklife göre Ramazan ayı boyunca 40 gün tüm askeri hareketlilik duracak ve Filistinli mahkumlara karşılık İsrailli rehineler takas edilecek. Taslakta her 1 İsrailli rehine için 10 Filistinli mahkûm takası gerçekleştirileceği belirtiliyor. Ayrıca Gazze'de yerinden edilmiş sivillerin kuzeye dönüşüne izin verilecek ancak askerlik yaşındaki erkekler bu kapsamın dışında tutulacak. İsrailli tüm rehineler arasında bulunan kadınlar, 19 yaş altındaki çocuklar, yaşlılar ve hastalar, Filistinli mahkumlarla yapılacak takasla serbest kalacak. Her gün 500 yardım kamyonunun Gazze Şeridi'ne girişine izin verilecek. Binlerce çadır ve karavan temin edilecek. Ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki fırınların ve hastanelerin onarımı da taslakta yer alıyor.

Gazze’de Can Kaybı 30 Bini Aştı

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda en az 12 bin 660'sı çocuk, 8 bin 570'i kadın olmak üzere toplamda 30 bin 35 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırılarda ayrıca 70 bin 457 kişi yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapıya yönelik saldırılar devam ediyor. Halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da hedef alınarak tahrip ediliyor.