BM Gazze'de Çocukların Açlıktan Öldüğünü Açıkladı

BM Gazze'de Çocukların Açlıktan Öldüğünü Açıkladı

Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, Gazze'deki durumu değerlendirerek, "Gazze'de yaşananlar korkunç, insanlık dışı ve utanç verici. Gıda yardımı sırasında yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması beni dehşete düşürdü" şeklinde konuştu. BM Genel Kurulu'nda, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes talep edilen son karar tasarısını veto etmesi konusu görüşülmek üzere bir oturum düzenlendi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Francis, bugünkü toplantının BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi arasındaki iş birliğini güçlendirmenin ve ortak sorumluluğa dayalı bir yaklaşımın önemini vurguladı. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana saldırılarda ölü sayısının 30 bin kişiye ulaştığını vurgulayan Francis, binlerce çocuğun hayatını kaybettiğini ve savaşın dehşeti altında hayallerinin buharlaştığını ifade etti.

"Gazze Halkının Hayalleri Yok Oldu, Gelecekleri Silindi"

Francis, son raporların Gazze'de bebeklerin açlık ve gıdasızlık nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyduğunu belirterek, "(Gazze halkının) hayalleri yok oldu, gelecekleri silindi" şeklinde konuştu. Francis, Gazze halkının yaklaşık yüzde 85'inin yerinden edildiğini belirterek, özellikle Refah'a yönelik hava saldırılarının artmasından derin endişe duyduğunu vurguladı. Francis, İsrail'in insani yardım kısıtlamalarının hayat kurtarıcı yardım ulaşımını önemli ölçüde engellediğine dikkat çekerek, "Gazze'ye günlük giriş yapan yardım tırlarında ocak ayından şubata yüzde 50 düşüş var" bilgisini paylaştı.

"Bombardımanın Sona Ermesi Gerekiyor"

Öncelikle acil bir şekilde insani ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Francis, "Bombardımanın sonlandırılması gerekiyor" vurgusunda bulundu. Tüm tarafların uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna riayet etmek zorunda olduğunu belirten Francis, aynı zamanda insani yardımların tam ve engelsiz bir şekilde ulaşımının sağlanması gerektiğini ifade etti. Francis, tüm esirlerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu hafta üzücü bir dönüm noktasına ulaştık. Şiddet 150 gündür devam ediyor" dedi.