BM İsrail'in Doğumları Önlemeye Çalıştığını Açıkladı

BM İsrail'in Doğumları Önlemeye Çalıştığını Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörü Reem Alsalem, İsrail'in Filistinli kadınlara yönelik çok katmanlı şiddet eylemlerini vurgulayarak, "İsrail, doğumları engellemeye çalışıyor; çok sayıda anneyi ve bebeği öldürüyor veya açlıktan ölmelerine neden oluyor ya da bombardımanlar ve keskin nişancılar tarafından topluca öldürülmelerine izin veriyor." şeklinde açıklamada bulundu. Birleşmiş Milletler 'in (BM) kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet konularında özel raportör olan Reem Alsalem, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde AA muhabirine verdiği röportajda, cinsiyete dayalı şiddet suçlarının mutlaka cezasız bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Alsalem, "İsrail ya da Filistin'de gerçekleşen herhangi bir cinsiyete dayalı şiddet suçu, dünya genelinde olduğu gibi tarafsız ve bağımsız bir şekilde soruşturulmalıdır." dedi ve ekledi: "Bu suçlar kesinlikle cezasız bırakılmamalıdır." Alsalem, İsrail'in özellikle annelerin üremelerini hedef alan şiddetle Filistinli kadınları maruz bıraktığını ifade etti ve Gazze'de her saatte 2 annenin öldüğünü belirtti. Alsalem, İsrailli askerlerin Gazze'de ele geçirdikleri evlerde kadınların iç çamaşırlarıyla poz verip bunları sosyal medyada paylaşmalarını, "Filistinli kadınların kişisel ve özel eşyalarına karşı bu yaklaşımın, onlara yönelik şiddetin birçok katmanından biri olduğunu düşünüyorum." şeklinde yorumladı ve bu durumun İsrail askerlerinin nefretini açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Sorumlular Hesap Vermeli

Askerlerin kadınların özel eşyalarına savaş ganimeti gibi davrandığını ifade eden Alsalem, bu durumun "Filistinlilerin öldürüldüğü, belki de hala enkaz altında oldukları evlerin kalıntıları üzerinde gerçekleşiyor." şeklinde konuştu. Alsalem, İsrail askerlerinin bu tür eylemlerine yönelik soruşturma açılmasını ve bunların sonlandırılmasını isteyerek, "Sorumlular hesap vermeli." şeklinde konuştu. BM Raportörü, bu olayın İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen birçok ihlalinden yalnızca biri olduğunu, en ciddisi dahi olmadığını vurgulayarak "Gazze'de açlık, soykırım ve etnik temizlik gibi önemli konulardan bahsediyoruz. İnsani yardımın reddedilmesinden, en temel yaşam hakkından, güvenlik ve onur hakkından bahsediyoruz." dedi.

Gazze’deki Kadınların Durumu

7 Ekim 2023 tarihinden itibaren İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda en az 8 bin 900 kadın hayatını kaybetti. BM verilerine göre yaklaşık 1 milyon kadın ve kız çocuğu çatışmalar nedeniyle yerinden edildi. 3 binden fazla kadın, eşini kaybederek ailesinin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldı. BM raportörleri, hamile kadınların giderek artan oranda düşük yaşadığına, ağrı kesici ve anestezi olmadan sezaryenle doğum yapmak zorunda kaldığına, annelerin ise açlık ve susuzluk nedeniyle bebeklerini emziremediğine dikkat çekiyor.