İsrail Hamas'ın 12 Haftalık Ateşkes Talebini Reddetti

İsrail Hamas'ın 12 Haftalık Ateşkes Talebini Reddetti
Hamas'ın, esir takası için 12 haftalık geçici ateşkes önerisi, Tel Aviv tarafından kabul edilmedi. İşte İsrail tarafından yapılan açıklamalar...

Gazze Şeridi'ndeki Hamas hareketi ile İsrail arasındaki esir takası müzakerelerinde yeni bir gelişme yaşandı.

Hamas, İsrail ile esir takası için 12 haftalık bir ateşkes talep etti. Ancak İsrail yönetimi bu talebi reddetti. İsrail, Hamas'ın ateşkes önerisinin Gazze'ye yönelik saldırıların "kalıcı durdurulmasından farklı olmayacağını" iddia ederek bunu kabul etmedi.

Müzakerelerde önemli engellerden biri geçici ateşkesin süresi olarak öne çıkıyor. Hamas'ın 12 haftalık süreyi önermesine karşın İsrail, bunun Gazze'ye yönelik saldırıları yeniden başlatmayı zorlaştıracağına inanıyor. İsrail tarafı daha önceki müzakerelerde 6 haftalık geçici bir ateşkes önermişti.

Kahire Müzakereleri ve Son Durum

Mısır ile Katar'ın arabuluculuğunda gerçekleşen yeni ateşkes ve esir takası müzakereleri 8-9 Mayıs tarihlerinde Kahire'de yapılmıştı. Ancak heyetlerin ortak bir noktada uzlaşmadan Kahire'den ayrıldığı bildirildi. Mısır basını, Hamas ve İsrail heyetleri arasında çözülemeyen anlaşmazlıklar olduğunu aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e, Rafah kentinde büyük bir askeri harekat başlatması durumunda silah sevkiyatını durdurabileceğini belirtmesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan tepki geldi. Netanyahu, "Feci Holokost'ta dünyada büyük liderler kenarda öylece durdu. Holokost'un ilk dersi, biz kendimizi korumazsak, kimse bizi korumaz. Eğer ki yalnız kalmamız gerekirse, yalnız kalırız" dedi.