İsrail'e Silah Sevkiyatı Durdurulunca Tepkiler Yükseldi

İsrail'e Silah Sevkiyatı Durdurulunca Tepkiler Yükseldi
ABD'nin, İsrail'e yönelik mühimmat sevkiyatını geçici olarak durdurma kararı alması, iki ülke arasındaki ilişkilerde gererken Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham duruma tepki gösterdi.

ABD yönetimi, İsrail'e yönelik silah sevkiyatını durdurma kararı almasıyla, ABD-İsrail ilişkileri sarsıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, alınan bu önemli kararın, İsrail'in Refah şehrine yönelik muhtemel geniş çaplı bir saldırıyı önlemek amacı taşıdığını belirtti. Miller ayrıca gelecek dönemde İsrail'e gönderilecek diğer silah sevkiyatlarının da gözden geçirildiğini açıkladı.

Lindsey Graham'dan Tartışmalı Yorumlar

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD'nin bu adımına sert tepki gösterdi.

İsrail'in güvenliği ve savunması adına konuşan Graham, İsrail'in düşmanlarının tüm Yahudileri yok etmeye çalıştığını öne sürerek bu durumda İsrail'e sınırlamalar getirilmesinin yanlış olduğunu savundu. Graham, tarihi bir örnekle açıklamasını güçlendirerek, "İkinci Dünya Savaşı'nı sona erdirmek için Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atılmasını destekler miydiniz?" şeklinde konuştu ve bu benzetmeyi kullanarak İsrail'e gereken tüm desteğin sağlanması gerektiğini ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ise Senato bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in kendini savunma kabiliyetini desteklemeye devam edeceğini ancak Refah'taki durumu göz önünde bulundurarak belirli silah sevkiyatlarını durdurduklarını belirtti.

Austin, "Refah'ta kesinlikle büyük bir çatışma görmek istemiyoruz" diyerek, bölgedeki 1,5 milyon sivilin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.