İsrail'in Refah İçin Tasarladığı Kanlı Plan Deşifre Oldu

İsrail'in Refah İçin Tasarladığı Kanlı Plan Deşifre Oldu
Gazzelilerin son sığınağı yer olan Refah kentine yönelik kara harekâtı planlayan İsrail'in yeni stratejisi ortaya çıktı. İşte detaylar...

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir saldırı başlatması halinde silah sevkiyatını durdurabileceğini belirtmesi üzerine, Tel Aviv kanlı bir plan hazırladı.

İsrail yetkilileri, Washington yönetimini kızdırmaktan kaçınmak adına kapsamlı bir kara harekâtı yerine küçük ölçekli operasyonlar planlıyor. Bu plan doğrultusunda, Refah'taki hedeflere yönelik daha kontrollü ve ölçülü saldırılar gerçekleştirilecek.

Mısırlı bir yetkili, ABD'nin Refah'a düzenlenecek bir saldırıya karşı tepki göstereceğini söylemesinden sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti yeni bir strateji belirledi. Tel Aviv'in yeni stratejisine göre İsrail ordusu Refah'a tek bir büyük çaplı operasyon yerine farklı bölgelerde daha küçük çaplı operasyonlar düzenleyecek. Bu planın amacı, ABD'nin tepkisini çekmeden ve desteğini kaybetmeden Refah'a müdahale etmek.

Bi̇den Yönetimi̇ Kapsamlı Refah Saldırısına Karşı

Dün CNN'e verdiği röportajda ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir saldırıda bulunması durumunda bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını ifade etmişti. Biden, "Eğer Refah'a girerlerse, henüz (kapsamlı bir saldırıyla) girmediler, eğer girerlerse o zaman Refah'ta ve diğer şehirlerde kullanılan silahları göndermeyeceğimi açıkça belirttim." şeklinde konuşmuştu.

Daha çok sivilin ölümüne ve insani krizin büyümesine sebep olacağı endişesiyle Biden yönetimi, İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik gerçekçi plan içermeyen herhangi bir kapsamlı kara saldırısına karşı çıkıyor.

İsrail Güvenlik Kabinesi̇, Refah'taki̇ Kara Saldırılarının Genişletilmesini ̇Onayladı

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde sığınan yaklaşık 1,5 milyon kişinin bulunduğu bölgedeki kara saldırılarının "alanının genişletilmesine" yönelik bir karar aldığı bildirildi.

İsrail'in "Walla" internet sitesindeki ve konu ile ilgili üç kaynağa dayandırdığı haberde, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin dün gece Refah'taki kara saldırılarını genişletme kararı aldığı belirtildi. Haberde, kaynaklardan birinin, Refah'taki saldırıların genişletilmesi kararının, ABD Başkanı Joe Biden'ın "kırmızı çizgisinin aşılması" olarak yorumlanabilecek eylemleri içerdiği ifade edildi.

Güvenlik Kabinesi, Hamas ile esir takası görüşmelerine devam edilmesi yönünde talimat verirken, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in bu karara karşı oy kullandığı bildirildi.