Tarım, Gıda ve İçecek Sektöründen İlk Çeyrekte 7 Milyar Dolarlık İhracat

Tarım, Gıda ve İçecek Sektöründen İlk Çeyrekte 7 Milyar Dolarlık İhracat
Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, yılın ilk çeyreğinde rekor bir performans sergiledi. Sektörün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,42'lik bir artışla 7,01 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8,42'lik bir artışla 7,01 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde sektörün dış ticaret fazlası ise yüzde 334,5 artarak 2,21 milyar dolara yükseldi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından hazırlanan verilere göre tarım, gıda ve içecek sektörü, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8,42'lik bir artışla 7,01 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde sektörün dış ticaret fazlası yüzde 334,5 artarak 2,21 milyar dolara yükseldi.

İhracatta Un ve Fındık İçi Ön Planda

İlk çeyrekte ihracatta öne çıkan ürünler arasında un ve fındık içi başı çekerken, onları makarna izledi. İthalatta ise buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı en fazla tercih edilen ürünler oldu.

Ocak-mart döneminde tarım, gıda ve içecek sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya yer aldı. En yüksek ithalat ise Rusya'dan gerçekleşti. Irak'a un, dondurulmuş tavuk eti, Almanya'ya fındık içi ve Rusya'ya mandalina gibi ürünler ihraç edildi.

En Fazla İhracat ve İthalat Yapan Sektörler

Ocak-mart döneminde en fazla ihracatı şeker ve şekerli mamuller sektörü yaparken, en fazla ithalat hayvan yemi sektöründe gerçekleşti. Diğer önemli sektörler arasında sert kabuklu meyveler, yaş meyve, balıkçılık ve su ürünleri ile bitkisel yağ sektörü de yer aldı.

Tarım, gıda ve içecek sektörünün yılın ilk çeyreğindeki performansı, sektörün ekonomideki önemini bir kez daha gözler önüne serdi.