Yılmaz Güney İmralı'da neden yattı? Çirkin Kral'ın İmralı günleri

Yılmaz Güney İmralı'da neden yattı? Çirkin Kral'ın İmralı günleri

Türk Sinemasında devrimi başlatan Çirkin Kral lakaplı Yılmaz Güney'in çilelerle dolu hayatı cezaevlerinde geçti. Devrimcimlere yardım ve yataklık yapmak suçundan yattığı İmralı Ceza Evi günlerini kitaplaştıran Everest Yayınları Çirkin Kıralı andığımız bu günlerde ilk kez yayınladı.

Türk sinemasının unutulmaz ustası Yılmaz Güney'in yaşamının büyük kısmı cezaevlerinde geçti. Güney'in bir süre yattığı İmralı Cezaevi günlerinin fotoğrafları ise ilk kez ortaya çıktı. Yılmaz Güney'in İmralı'da çekilen fotoğrafları kitaplaştırıldı ve Everest Yayınları tarafından yayınlandı. 



Yılmaz Güney'in neden cezaevine girdi?

Yılmaz Güney, 1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik isimli filmlerin hem senaryosunu yazar hem de filmlerde rol alır ve oynar. Karacaoğlan'ın Karasevdası'nda da yönetmen yardımcılığı yapar. Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Yılmaz Güney, bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanır ve 1961 yılında bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm olur.

Yılmaz Güney, 1972 yılında "devrimcilere yardım ve yataklık yaptığı" gerekçesiyle 2 yıl hapse ve sürgüne mahkûm edildi. Yılmaz Güney içeride kaldığı süre boyunca sinema ve sanat ile ilgili fikirlerini; şiir ve öykülerini o dönemde çıkarmaya başladığı Güney dergisinde yayınlamıştır. 1974'te cezaevinden çıktı. İki yıldan fazla cezaevinde kalan Yılmaz Güney aynı yıl Arkadaş filmini çekti.

Yine aynı yıl Endişe adlı filmi çekerken Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu'yu öldürmekten tutuklandı ve 25 Ekim'de Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan yargılamaların sonucu 13 Temmuz 1976'da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yılmaz Güney kimdir?

Yılmaz Güney'in gerçek adı Yılmaz Pütün'dür. Kendi ifadesine göre Pütün kırılması zor sert meyve çekirdeği demektir. 1937 yılında, topraksız bir köylü ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Babası Siverekli ve annesi Vartoludur. Kendisi Adana'da büyümüş ve Adana birçok filmine konu olmuştur. Adana'da bir süre Kemal ve And Film şirketlerinin bölge temsilcisi olarak çalıştı. Üniversite okumak üzere İstanbul'a gitti ve Atıf Yılmaz ile tanıştı. Bu süreçte bir yandan da hikâyeler yazıyordu. Daha sonra Atıf Yılmaz'ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başladı.