1 Kilogram Ağırlığındaki Damızlık Alabalıktan 2 Bin Civarında Yumurta Alınıyor
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde devam eden çalışma çerçevesinde dördüncü nesil alabalık sağımına başlandı.
Bir kilogram ağırlığındaki alabalıktan yaklaşık 2 bin yumurta alınırken, balığın kuluçka dönemindeki başarı oranı yüzde 98’lerde olduğu belirtildi.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Eyüp Çakmak Karadeniz Alabalığı’nın sağım çalışmasını gerçekleştirdiklerini ifade ederek “1998 yılından buyana çalışmalarımız devam ediyor. Üzerinde uğraştığımız tür anatom türü. Yani büyümek için denize, üremek için tatlı suya göç eden ve bölgemizdeki akarsularda bulunan bir alabalık. Tabi ki önceden bunlar çok fazlaydı farklı sebeplerden dolayı nesli tükenme aşamasına geldi. Biz bu çalışmalarla hem bu türü yetiştiricilere kazandırmak ve onlara potansiyel bir tür sahibi olmalarını sağlamak adına hem de nesli tükenen yerlerde balıklandırma çalışması yaparak tekrar doğaya kazandırmak için gayret gösteriyoruz” dedi.
BALIKLARIN BİREYSEL TAKİBİNİ YAPIYORUZ
Balıkların bireysel olarak takibini yaptıklarını aanlatan Çakmak, “Damızlıkları bireysel markalarla markaladık. Hepsinin bireysel olarak takibini yaparak üremelerini takip ediyoruz ve üreme verimini ortaya koyuyoruz. Bu çalışmada balığın yaşama oranı belirlenecek. Larval dönem aşamasında ve büyütme aşamasında tek tek tüm damızlıkları takip ediyoruz. Bunun yanında bu çalışmaları enstitümüzde iki bölüm ortaklığında yürütüyoruz. Hem yetiştirici hem de genetik bölümü var. Genetik bölümündeki görevli arkadaşlar kuyruk dokusu örneği alarak damızlığın genetik çeşitliliğini çalışıyorlar. Biz ısah çalışmasını hem yetiştiricilik amaçlı hem de genetik çalışmalarla bir üst seviyelere taşımak istiyoruz. Bugün dördüncü nesil balıklarımızı sağdık. Bunlardan elde edeceğimiz bireyler beşinci nesil bireyler olacak. Yetiştiriciliğe uygun, yani yetiştiricilerimiz rahatlıkla gökkuşağı alabalığı üretebildikleri yeni bir hat elde edene kadar bu çalışmalarımız sürecek. Balık üç yaşında üreme olgunluğuna ulaşıyor daha sonraki her yıl bu aylarda döl veriyor biz de bunu takip ediyoruz. Anacın ağırlığına göre yumurta sayısı değişiyor. Bir kilogram ağırlığındaki bir damızlık bize 2 bin cıvarında yumurta veriyor. Kuluçka başarısı oldukça yüksek yüzde 98 oranında kuluçka başarımız var. Daha sonraki aşamalarda larva gelişim ön besleme ve büyütme aşamalarında da kayıtlar oluyor. Dördüncü bireyler için şunu söyleyebilirim başarımız yüzde 70’in üzerinde” diye konuştu.
Gökkuşağı Alabalığı’nın Karadeniz Bölgesi’nde beğenildiğini ancak bunun Türkiye geneline yaymak gerektiğine işaret eden Çakmak, “Trabzon’da, Giresun’da, Artvin’de , Gümüşhane’de, Bayburt’ta bu balığın beğeneni çok fazla. Karadeniz’de tüketiciler bu balığa alıştı, tüketiyor. Ancak bunun Türkiye geneline yayılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Karadeniz’deki akasularda Alabalık’a rastlamanın mümkün olduğunu ancak kirlilik ve aşırı avlanma durumunda neslinin tükeneceğine dikkat çeken Çakmak, “En son yaptığımız çalışmalarda Karadeniz’deki tüm akarsularda alabalıklara rastladık. Enstitümüz tarafından sürdürülen ve Türkiye’deki kahverengi alabalık popülasyonlarının genetik yapısının belirlenmesi projesi kapsamında tüm akarsularda çalışmalar devam ediyor. Türkiye tatlı suları bu tür için henüz ölmedi bunu söyleyebiliriz. Ama eğer sanayileşme, kirlilik ve istenmeyen avcılık bu şekilde devam ederse artık bunların da nesli tükenecek kanısındayım” ifadelerini kullandı.