1. Uyuşturucu İle Mücadele Şurasi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uyuşturucu ile mücadele etmenin büyük önem taşıdığını belirterek, illegal yapılar tarafından uyuşturucudan elde edilen gelirle, terörün finanse edildiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, ATO Congresium’da başlayan 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası’nda insanlara daha nitelikli sağlık hizmeti vermek amacıyla sağlıkta dönüşüm programını başarıyla uyguladıklarını belirterek, “Bütün sağlık hizmetleri tek açı altında toplandı. Helikopter, uçak ambulans, hizmetleri devreye sokuldu. Mevcut tesislere ilave olarak 14 ilimizde şehir hastanelerinin inşasına başlandı” diye konuştu.
“15-24 YAŞ ARASI UYUŞTURUCU MADDEYİ EN AZ BİR KERE DENEME ORANI AB ORTALAMASI YÜZDE 29,7 İKEN TÜRKİYE’DE BU ORAN YÜZDE 2,7’DİR”
Uyuşturucu suçlarının sadece Türkiye’de değil, dünya geleninde de artış gösterdiğinin altını çizen Arınç, “Tıpkı terör gibi insanlığa karşı işlenilen suçlar kategorisinde değerlendirilmektedir. Birkaç örnek vermem gerekirse, 15-24 yaş arası uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranı AB ortalaması yüzde 29,7 iken Türkiye’de bu oran yüzde 2,7’dir. Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle yatarak tedavi gören kişi sayısı 2004 yılında bin 417 iken, 2013 yılında 11 bini aşmıştır. 2013 verilerine göre Türkiye’de uyuşturucuya bağlı doğrudan ölüm sayısı 232, uyuşturucuya bağlı dolaylı ölüm sayısı 416’dır” ifadelerini kullandı.
“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ETMEK BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR. İLLEGAL YAPILAR TARAFINDAN UYUŞTURUCUDAN ELDE EDİLEN GELİRLE, TERÖR FİNANSE EDİLMEKTEDİR”
Uyuşturucu belasının geniş perspektiften bakıldığında sonuçları itibari ile toplumun geleceğini huzur ve güvenliğini tehdit edecek, bir potansiyel taşıdığına değinen Arınç, şunları kaydetti:
“Sadece bireysel ve toplumsal sağlık için değil, devletin bekası ve milletin varlığını idame ettirmesi için uyuşturucu ile mücadele etmek büyük önem taşımaktadır. İllegal yapılar tarafından uyuşturucudan elde edilen gelirle, terör finanse edilmektedir. Buradan kazanılan para silah ve mermi olarak bize geri döndürülmektedir. Ekmeğine yağ sürülen örgüt mensupları kamu düzenini, emniyet ve asayişi bozmaya yeltenmektedir. Dolayısıyla bu tehditleri bertaraf edebilmek için sürdürülebilir bir yapı içerisinde ilgili tüm kurum, kuruluş ve STK’larla işbirliği ve koordinasyon yapılarak gerekli tedbirlerin alınması, başta gençlerimiz olmak üzere tüm kamuoyunda bir refleks ve farkındalık oluşturulması, eğitim ve önleme faaliyetlerine önem verilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda uyuşturucu maddelere erişim engellenmesi, alınan maddelerin arz ve talebinin ortadan kaldırılması, bağımlıların tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunulması, topluma yeniden kazandırılması amacıyla uyuşturucu ile mücadele acil eylem planı taslağı hazırlanmış 22 Eylül 2014 bakanlar kurulunda ele alınmıştır.”
“TÜRKİYE İÇİN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇ OLARAK ELE ALINMAKTA”
Hazırlanan Uyuşturucu ile Mücadele Genelgesi’nin Başbakan Davutoğlu’nun imzasıyla 13 Kasım 2014 tarihinde 29174 sayılı resmi gazetede yayımlandığını hatırlatan Arınç, uyuşturucu ile mücadelenin yerel koordinasyonu için Ankara’da 81 ilden gelen vali yardımcılarıyla bir çalıştay yapıldığını kaydederek, “3194 sayılı imar kanunu ve diğer hukuki düzenlemeler göz önünde tutularak metruk binalar konusunda alınabilecek tedbirlerde planlanmıştır. Daha huzurlu, daha sağlıklı, daha güvenli bir Türkiye için uyuşturucu ile mücadele uzun soluklu bir süreç olarak ele alınmakta. Bugün de bu şurada yapılacak katkılar doğrultusunda hazırlanacak kısa, orta ve uzun vadeli planlarla 2023 vizyonumuza başarı ile ulaşılması hedeflenmektedir" dedi.