100. Yıl Film Afişleri Sergisi

100. Yıl Film Afişleri Sergisi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türk sinemasının elde ettiği başarıları sürdürülebilir kılmak amacıyla hazırlanan kanun taslağı çalışmalarının, sektör temsilcilerinin katılımıyla tamamlandığını belirterek, “İnşallah bu kanun taslağı da en kısa zamanda Bakanlar Kurulu’na sunup onay aldıktan sonra TBMM’ye sevk edeceğiz. Hazırlanacak Türkiye Sinema Kanunu sektörün daha çok desteklenmesi, hak ettiği şekilde desteklenmesi için ve küresel rekabette yerini alması için büyük bir imkan sağlayacaktır” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik CerModern’deki 100. Yıl Film Afişleri Sergisine katıldı. Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada Türk Sinemasının 100. Yılının kutlandığını ve hem Türkiye’de hem de yurt dışında kutlamaların sürdüğünü belirterek, “Sinemamızın her alandaki dünya sinemasıyla birlikte gördüğü ilgi ve sahip olduğu prestij bizi her zaman mutlu ediyor. Sinema kendine has diliyle tarihe ve duygulara tanıklık ediyor. Toplumsal gerçeklikleri kuşaktan kuşağa aktarıyor. Bunun yanı sırada sosyokültürel açıdan çok önemli bir işlev görüyor. Kuşkusuz 100 yılı aşan bu serüvende pek çok aşamadan geçtik. Ülkemizde tiyatroların kurucularından merhum Muhsin Ertuğrul’un başlattığı dönemden Yeşilçam’ın altın çağlarına video furyasından günümüze kadar büyük emekler harcandı. Bu emeklerde söz sahibi olan herkese bir kere daha sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
“BUGÜNE KADAR 6 BİNDEN FAZLA UZUN METRAJLI FİLM SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU”
Beyaz perdede bazen yaşanan sosyal sıkıntıları gördüklerini kaydeden Çelik, şöyle konuştu:
“Siyasi tarihimizi de etkileyen tartışmalar, gelenek modernlik tartışması, merkez çevre tartışması gibi tüm bu tartışmalar onun içerisinde bir anlam buldu. Türk Sineması bu uzun serüveninde Atıf Yılmaz’a, Yücel Çakmaklı’ya, Yılmaz Güney’den Nuri Bilge Ceylan’a kadar birçok önemli ismi yetiştirdi. Her biri Türk Sineması açısından birer marka değerinde ve ülkemizin yumuşak gücü olarak dünyaya tanıtılmasında çok büyük bir vazife gördüler, görmeye devam ediyorlar. Bugüne kadar 6 binden fazla uzun metrajlı film sinemaseverlerle buluştu. Son derece zengin bir içerikle hazırlanan bir sergideyiz.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve ilk kez halkın oylarıyla seçilen 100 Türk filminin afişlerinin de yer aldığını bildiren Bakan Çelik, “Türk sinemasının geçmişini kayda almaya yönelik böyle çalışmaları hafızamızı halkımızla buluşturan etkinliklerin gerçekleştirilmesini çok önemsiyoruz” dedi.
“SEKTÖRE 1990-2004 YILLARI ARASINDA 5.7 MİLYON DOLAR DESTEK SAĞLANIRKEN BU RAKAM 2005-2014 DÖNEMİNDE TOPLAM 150 MİLYON DOLAR OLMUŞTUR”
Çıkarılan 5224 sayılı yasa ile birlikte sinema sektörünün düzenli ve saygın bir desteğe alındığını ifade eden Çelik, “Sektöre 1990-2004 yılları arasında 5.7 milyon dolar destek sağlanırken bu rakam 2005-2014 döneminde toplam 150 milyon dolar olmuştur. Bu desteklerle birlikte üretimde yaşanan artışta son derece çarpıcıdır. Bunu gurur duyarak söylüyorum. 2002 yılında gösterime giren yerli film sayısı sadece 9 iken. Sinemamızın 100. Yılında bu sayı 100’ü aşmış ve toplam seyirci sayısı 60 milyona ulaşmıştır. Bugün toplam büyüklüğü milyarlarla ifade edilmekte olan silah sektörümüz endüstriyel anlamda bir film sektörü haline gelmiştir. Yaşanan bu nicel artışın yanı sıra filmlerimizin nitelikleri, teknik düzeyleri ve sinematografi filmlerindeki gelişme uluslar arası arenada taltif görmüştür. Türk filmleri dünya sinema vitrininde adından çokça söz ettirmektedir. Filmlerimiz dünya pazarlarında kendilerine yer bulurken en önemli film festivallerinde büyük ödüller kazanmaktadır. Bu festivallerle kazandıkları ödüllerle de ülkemizin sesini dünyaya daha çok duyurmaktadırlar” şeklinde konuştu.
“HAZIRLANACAK TÜRKİYE SİNEMA KANUNU DAHA SEKTÖRÜN DAHA ÇOK DESTEKLENMESİ, HAK ETTİĞİ ŞEKİLDE DESTEKLENMESİ İÇİN VE KÜRESEL REKABETTE YERİNİ ALMASI İÇİN BÜYÜK BİR İMKAN SAĞLAYACAKTIR”
“Türk sinemasının bir asrını geride bırakırken yeni Türkiye vizyonu ışığında sinemamızın ikinci yüzyılını devrimsel adımlarla başlattığımızı söylemek isterim” diyen Çelik, şunları kaydetti:
“Yumuşak güç olarak nitelendirdiğimiz sinema sanatı büyük ve başat güç olma sahihleriyle 2023 vizyonuyla hareket eden ülkemizin bu hedeflere ulaşması yolunda daha da etkili bir araç haline getirilecektir. Son yıllarda Türk sinemasının elde ettiği başarıları sürdürülebilir kılmak, eser sayısı ve niteliğindeki artışı oluşturacak, üretilen eserlerin daha fazla seyirciyle buluşmasını sağlayacak sinema sektörünün stratejik bir sektör olarak yeniden ele alacak, yaşanan tıkanıklıkları giderecek yeni destek mekanizmalarını bir kanun taslağı çalışmaları, sektör temsilcilerinin katılımıyla da tamamlanmıştır. İnşallah bu kanun taslağı da en kısa zamanda Bakanlar Kurulu’na sunup onay aldıktan sonra TBMM’ye sevk edeceğiz. Hazırlanacak Türkiye Sinema Kanunu daha sektörün daha çok desteklenmesi, hak ettiği şekilde desteklenmesi için ve küresel rekabette yerini alması için büyük bir imkan sağlayacaktır.”
“TÜRKİYE FİLM ARŞİVİ VE SİNEMA MÜZESİNİN ÖN ÇALIŞMALARINI TAMAMLADIK”
Türkiye’nin 6 binden fazla uzun metrajlı filmi sinemaseverlerle buluşturduğunu söyleyen Çelik, “Mevcut eserlerin uluslar arası standartlara uygun biçimde depolanması noktasında maalesef sınıfı geçtiğimizi söyleyemem. Bunların depolanması, korunması, restore edilmesi, dijital çağın gereksinimlerini karşılar biçimde tekrar modern bir şekilde arşivlenmesi alanında ciddi eksiklikler vardır. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla farklı medya türlerine kayıtlı binlerce eserin elverişli koşullarda depolanabileceği, bozulmaya yüz tutmuş kayıtların hızlı ve etkin bir şekilde restorasyonunun gerçekleştirilebileceği Türk ve dünya sinemasının tarihine ışık tutacak geniş kapsamlı sinema müzesinin de yer alacağı Türkiye film arşivi ve sinema müzesinin ön çalışmalarını tamamladık” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Bakan Çelik, sergiyi gezerek afişleri inceledi. Çelik’e Sinema Sanatçısı Selda Alkor ve sergiye katılan diğer sanatçılarda eşlik etti.
"GİDEREK SANATÇI POLİTİKA İÇİNE GİRMEYE BAŞLADI. BU HOŞ BİR DURUŞ DEĞİL”
Sergiyi gezen Devlet Tiyatro Sanatçısı Turgay Tanülkü ise sinema yürüyüşünü 1975’te yaptıklarını ve o zaman öğrenci olduğunu anlatarak, “Yeşilçam emekçileriyle beraber İstanbul’dan yollara çıkıp yaya olarak Ankara’ya kadar yürünmüştü. Orada çok güzel etkinlikler vardı. Çünkü halk daha duyarlıydı, daha yanımızdaydı. Yol üzerlerinde yorulan sanatçılar mola verdiklerinde çobanlar ekmeğini paylaşmışlardı. Giderek sanatçı politika içine girmeye başladı. Bu hoş bir duruş değil. Sanatçı, basın bir özgürlüğün simgeleridir dünyada. Bu simgelere sahip çıkmamız gerekiyor. Bu etkinlik tabi ki gurur veriyor. Ülkemin torunlarına sanıyorum iyi bir emaneti vereceğiz. Sadece böyle görsel güzelliği olan salonlarda değil, sokakta, Pazar yerinde her yerde sanat etkinliği olmalı. Sanatla insanları bir araya getirip barış elde edebiliriz. Onun için ben barış elçilerini gazetecilerden, doktorlardan, öğretmenlerden, sanatçılardan olmasını diliyorum. Dünyadaki barış güçlerine, silahlı güçlere inanmıyorum. Çünkü silahlarla barış elde edilemez. Dilerim ülke barışı elde eder. Bu uğurda bir sanatçı olabilmek benim için onur verici. Tanımadığım insanlar benim maaşım. Onlara ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.