12-18 Aralık Tutum, Yatırım Ve Türk Malları Haftası

12-18 Aralık Tutum, Yatırım Ve Türk Malları Haftası

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, yerli üretim mallarının tüketimini arttırmak amacıyla kutlanan haftanın, değerlere sahip çıkılması gerektiğini hatırlatan anlamlı bir hafta olduğunu bildirdi.
Yerli Malı Haftası’nın özünün çocuklar ve gençler tarafından bilinmediğini, nostaljik kutlama havasında anıldığını belirten Çandır açıklamasında, “Çocuklarımıza ekonomik rekabetin küreselleştiği bir dönemde, yerli malı kullanımının ulusal ekonomiye katkısını anlatmalıyız. Milli servet tasarrufu yapmak için yerli malı tüketme zorunluluğunu toplumsal bilince dönüştürmeliyiz” sözlerine yer verdi.
Ülkelerin mali yapılarının sağlamlığının ölçülmesinde en önemli unsurlardan biri de cari açık olduğunu, bugün ekonomi çevrelerinin en büyük tehdit olarak gösterdiği cari açığın ilacının ise yerli üretim ve tüketim olduğunu vurgulayan Çandır, cari açığı azaltmak için turizm gelirlerini arttırma, yatırım çekme gibi birçok yol denendiğini ancak yerli üretim ve tüketimin desteklemesini hep geri plana itildiğini ifade etti. Araştırmalara göre, tüketim malı ithalatına giden her 6 bin 500 doların Türkiye’de bir kişiyi işsiz bıraktığına dikkat çeken Çandır, bu rakamın bile neden yerli üretime yönelmek gerektiğini gösterdiğini belirtti.
Yerli malı kullanmanın milli tasarruf olduğunu, alışverişte satın alınan ürünün barkodunun 869 ile başlaması gerektiğini bildiren Çandır açıklamasında şunları kaydetti:
”Parolamız ‘869’ olmalı. Ayrıca ‘Türk Malı’ veya ‘Made in Turkey’ yazımı da ürünün yerli malı olduğuna dair göstergelerdir. Antalya Ticaret Borsası olarak yerel ürünlerin üretilmesi ve bunların tüketilerek ekonomiye kazandırılması için özel bir çaba sarf ediyoruz. Bu nedenle Yöresel Ürünler Projesi’ni hayata geçirerek, proje kapsamında her yıl Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) düzenliyoruz. Amacımız, yerli üretimi ve yerli malı tüketimini yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere bu değerlerimizi emanet etmek. 5. Yöresel Ürünler Fuarı’nda da yöresel ürünlerimizi çocuklarla buluşturup, ulusal değerlerimizi görmelerini sağladık, ziyaretçilere çocuklarının beslenme çantalarına yöresel yiyecekler hazırlamalarını tavsiye ettik.Umuyoruz, bizim başlattığımız yerli malına sahip çıkma girişimi ülke genelinde de karşılık bulur. 2015 yılının yerli tüketim yılı ilan edilmesi gerektiğini düşünüyor, herkesi yerli üretimi desteklemeye ve yerli ürün tüketmeye çağırıyoruz."