13.il Özel İdareleri Semineri Antalya’da Başladı

13.il Özel İdareleri Semineri Antalya’da Başladı

İl Özel İdareleri Semineri’ne katılan Başbakan Başdanışmanı Güldal Akşit, 2014 yılında kadın büyükşehir belediye başkan sayısının 3 olduğunu belirterek, "Sayı ideal değil. Ben kadınların biraz daha kayırılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği tarafından ’Mahalli İdare Sistemi İçerisinde İl Özel İdareleri’ başlığıyla 13’üncüsü düzenlenen İl Özel İdareleri Semineri Antalya Özkaymak Falez Otel’de başladı. Dört gün sürecek seminere Türkiye genelinden il genel meclis başkanları, il encümen üyeleri ve il genel meclis üyeleri katıldı.
FARKLI BİR SÜREÇ
Türkiye İl Genel Meclisi Derneği Başkanı Satılmış Gürbüz, dünyadaki gelişimle birlikte Türk Kamu yönetiminde değişiklik yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Yasal düzenlemelerle birlikte il özel idarelerin farklı bir süreci yaşadığını anımsatan Gürbüz, "Artık 81 değil, 51 il özel idaresi ile yola devam ediyoruz. İl özel idareleri olarak, daha verimli çalışmak zorundayız. Belediye sistemi ne kadar güçlendiriliyorsa, il özel idare sisteminde aynı oranda güçlendirilmelidir. Bir vilayetin kalkınma hamlesini İl özel İdaresi bütün il ölçeğinde önemli konma getirilmelidir. Taşra da devlet otoritesini ve kalkınma hamlesinin temini ve varlığı valilerin liderliğinde il özel idareleri ile sağlanacaktır" diye konuştu.
ON YILDA HIZLI DEĞİŞİM
Seminerin açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, Mahalli İdare yapılanmasının son 10 yıl içinde çok hızlı bir değişim geçirdiğini söyledi.Yerel özerlik noktasında geçmişte önemli adımlar atıldığını anımsatan Başkan Türel, 1930’lu senelerden devam eden 1580 sayılı yerel yönetim yasası ilk kez ele alınmış ve ihtiyaca göre yenilenmiştir. 2008 yılında kalkınma ajansları ile ilgili düzenleme 2014 yılında Büyükşehir Yasası gelindi. Demokrasi, hak özgürlükler güçlendirecekse bunun olmazsa olmazı yerel yönetimlerin güçlendirilmesidir. Vatandaşa hesap veren sistemi güçlendirmek zorundayız. Esas olan vatandaşa ‘Benim yolunu neden yapmadım’ şikayetini yaptırmamaktır" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin 640 kilometreye çıktığını işaret eden Başkan Türel, "Antalya’da il özel idaresinin 2013 bütçesi ile 539 köye 10 milyonluk yatırım gidiyordu. Biz büyükşehir olarak sadece asfalt yol yatırımı kapsamında 8 ayda 30 milyon yatırım bedeline ulaştık. Bir senede 10 milyon yatırım, şimdi sekiz ayda 30 milyonluk yol yatırımı. Beş sene çalışacağız. Yerel yönetimlerin kaynaklarının artırılması önemli avantaj oldu. Gelir toplama ve artmasında kişi başına düşen gelir bir çok ilde azaldı. Şimdiki sıkıntı bu. Bunu nasıl düzeltebiliriz diye çalışıyoruz. Bugünün meselesi artık böylesi toplantılarda yerel yönetimleri nasıl daha çok demokratikleştirilmesi ve güçlendirilmesi olmalıdır. Biz sadece il özel idareyi güçlendirmek değil sadece kamuyu değil güçlendirmekle demokratikleşmeyi de beraberinde düşünmemiz lazım. Bunu yapamazsak bir ayak hep eksik kalır. Bu yasa zorluları getirmiştir ama sistem oturdukça kolaylıklarını da göreceğiz" ifadelerini kullandı.Yapılan reformlara eleştirilerin olduğunu aktaran Türel, zamanın ise doğruyu göstereceğini sözlerine ekledi.
59 MİLYON İNSAN BÜYÜKŞEHİRDE YAŞIYOR
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Enver Salihoğlu, 59 milyon insanın büyükşehirde yaşadığını belirterek, 5 milyon 600 bin kişinin köylerde yaşadığını belirtti. Türkiye’ nüfusunun yüzde 7’sinin köylerde yüzde 93’ünün ise şehirde yaşadığını kaydeden Salihoğlu, özel idarelerin bulunduğu illerde toplam nüfusun yüzde 20’sinin köylerde yaşadığını söyledi.
ÖNEMLİ HİZMETLERİ YERİNE GETİRDİ
Antalya Valisi Muammer Türker, İl Özel İdare ve İl Genel Meclisi Türkiye’nin gelişmesi ve demokratikleşmesinde önemli hizmetleri yerine getirdiğini kaydetti.
NÜFUSUN YÜZDE 51’İ KADIN
Başbakan Başdanışmanı Güldal Akşit ise İl Genel Meclisi sayısının 51’e düştüğünü hatırlatarak, "Nüfusun büyük çoğunluğu büyükşehir belediye hudutları dahilinde kalsa bence Anadolu’yu sizler temsil ediyorsunuz. Türkiye’yi sizler temsil ediyorsunuz" dedi. Yerel meclislerin önemine işaret eden Akşit, "Yerel yönetimlerde ve yerel meclislerde kadınların daha fazla yer almalıdır. Vatandaşa birebir dokunan siyasi anlamda vatandaşla direk temas eden kişiler yerel yönetimlerde görev alan kişilerdir. Hizmetlerden en çok istifade edenler de kadınlardır. ’Ne yapılsa daha iyi olur?’ sorusunu takdir edecek olan kadınlardır. Çünkü kadınlar yaşıyor bunu. Bu nedenle kadınlar yerel meclislerde daha çok görev almalıdır. Kadınlar daha iyi ayırt edebiliyorlar. Yerel meclisler kadın daha fazla görev alırsa, tartışmalarda, meclislerde değerli fikirleri öne çıkacaktır" diye konuştu.
Türkiye nüfusunun yüzde 51’ni kadınların oluşturmasına rağmen, yerel yönetim ve meclislerde kadın sayısının azlığından yakınan Akşit,"Sebeplerinden birincisi özeleştiri yapmamız gerekir. Biz kadınlar siyaset denildiği zaman en yukarıyı hedefliyoruz. Yerel meclislerde dediğimiz zamana kolay gibi geliyor. Yerel meclislerde çalışmış olmayı isterdim. Sizlere özeniyorum. Şehirlerinizde bu hizmetleri yapıyorsunuz” şeklinde konuştu.
KADIN BAŞKAN İSTATİSTİKLERİ
2009 yılında Büyükşehir Belediye sayısı 16 iken Türkiye’de hiç bir büyükşehir belediyesinde kadın başkan bulunmadığını anımsatan Akşit, "Büyükşehir Belediye sayısı 30’a çıktığı 2014 yılında kadın büyükşehir belediye başkanı sayısı, farklı siyasi partilerden olmak üzere 3’e ulaştı. İdeal mi? Değil. Ben kadınların biraz daha kayırılması gerektiğini düşünüyorum. 2009 yılında 2 kadın il belediye başkanı varken 2014 yılında bu sayı 1’e düşmüş. 2009 yılında 14 olan ilçe kadın belediye başkanı sayısı 2014 yılında 33’e yükseldi. Kadın belde belediye başkanı sayısı ise 2009 yılında 12 iken 2014 yılında 3’e düştü" değerlendirmesini yaptı.
2014 yerel seçimleri sonrası kadın belediye başkan sayısının 40 olduğuna vurgu yapan Akşit, "2009 yılından bugüne çok büyük değişiklikler yok. Ben kadınların taraf tutarak değil aldıkları görevi başarıyla yerine getireceklerine biliyorum. Ben dilerim ki; bu sayı daha makul bir orana gelir. Beyefendiler, ‘koltuklarımızda gözleri var’ demesinler bu koltuklar herkese yeter" dedi.
“DÜNYA ORTALAMASINA YAKLAŞTIK”
‘Hizmet yine devam ediyor’ diyen Akşit, “Kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biriyiz. 2002 milletvekili seçimlerinde mecliste bir çuval pirinç içinde taş gibiyiz. 2011 seçimlerinde 74 kadın milletvekiline ulaştık. Bu sayı ile sadece dünya ortalamasına yaklaştık. Kadın erkek kim olursa olsun memlekete hizmet etme anlayışıyla yola çıkmış olan herkese çelme takma değil yol açma ve birbirimizi anlamak ve destek olmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.