15’inci Yüzyıl Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezi Yörex Fuarı’nda

15’inci Yüzyıl Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezi Yörex Fuarı’nda

Antalya’da bu yıl 5’inci defa kapılarını açan Yöresel Ürünler Fuarı Yörex, Türkiye’nin 7 bölgesinden yöresel ürünleri sergilemeye devam ediyor. Fuarda 15’inci yüzyılda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan susam da sergilendi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, yağ oranı ve aroması farklı olan susam için patent başvurusunda bulunduklarını söyledi.
Antalya Ticaret Borsası tarafından “Sizin oraların nesi meşhur?” sloganıyla bu yıl Antalya Expo Center’de 5’inci kez kapılarını açan Yöresel Ürünler Fuarı Yörex, Edirne’den Kars’a 7 bölgeden 325 katılımcının açtığı 115 stantla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Fuarda birbirinden farklı yöresel ürünler sergilenirken, 15’inci yüzyılda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan susam, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MATSO) standında katılımcıların beğenisine sunuluyor.
YÜZDE 62’LİK YAĞ ORANI İÇİN PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Manavgat susamının diğer susam türlerine nazaran daha yağlı ve aromasının farklı olduğunu belirten MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat susamının yüzde 62’lik yağ oranıyla sadece Manavgat’ta üretildiğini belirterek şöyle konuştu:
“Mikro klima özelliğinden dolayı buradaki susamın yağ ve aroma oranında farklılıklar var. Manavgat susamı yüzde 62 oranında yağ oranına sahip. Bu farklılığı biz bilimsel verilerle tespit edip Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat ettik. Coğrafi işareti alıp markalaşma için ilk adımımızı attık. 2 ay oldu müracaat edeli, şu anda bekliyoruz”
15’İNCİ YÜZYILDA OSMANLI MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ
Manavgat susamının 1400’lü yıllarda Osmanlı mutfağının vazgeçilmez ürünü olduğunu ve bunları müsellem defterlerinde görebildiklerini kaydeden Boztaş, “Manavgat susamı 1450 ve 1500’lü yıllarda Osmanlı sarayının mutfağına giden bir ürün. Müsellem defterlerinde görebiliyoruz bu kayıtları. O yıllarda Manavgat’ta 76 tahinhane var. 40 kile üretim var ve 5 bin 300 akçe öşür alınmış. Bunların hepsi kayıtlarda mevcuttur” dedi.
“TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN 30 BİN TON SUSAMIN 4 BİN TONU MANAVGAT’TAN”
Susamın üretiminin ve hasadının çok meşakkatli olduğunu ve bu nedenle çiftçilerin zorlandığını kaydeden Boztaş, Manavgat’ta susamın ikincil üretim olarak yapıldığını söyledi. Yapılan tanıtımlarla susamın üretimini artırdıklarını belirten Boztaş, “Türkiye’nin 150 bin ton susama ihtiyacı var. 120 bin tonu ithal ediliyor. 30 bin tonu Türkiye’de üretiliyor. Bu 30 bin tonun 4 binini de Manavgat üretiyor. Bin ton civarındaydı üretim ama bizim fuarlarda yaptığımız tanıtımlar neticesinde üretim artışa geçti. Susam ikinci üretim olarak üretiliyor. Manavgat’taki arazilerimizin çoğunda ikinci üretim olarak yapılıyor. Toplaması ve hasat etmesi çok meşakkatli bir ürün. İşçi bulmakta zorlanıldığı için de çiftçiler sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.