19 Avrupalı Genç Diyarbakır’a Eğitime Geldi
Avrupa Birliği’nin yürüttüğü Erasmus programı çerçevesinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden eğitim için Diyarbakır’a gelen 19 genç, Diyarbakır Gençlik ve Değişim Derneği’nin organizasyonu ile Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti.
Konuklarını Genel Sekreter Fethi Suvari ile birlikte karanfille karşılayan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, genç konuklarını Diyarbakır’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mezopotamya’nın insanlığın ve medeniyetin ilk yerleşim yerleri olduğunu belirten Anlı, "İlk arının, hayvancılığın, ilk yerleşik yaşama başlamanın, her şeyin ilk başlama noktasındayız. Onun için bu noktaya hoş geldiniz. Ortak bir kökten geliyoruz. Bütün insanlık değerleri birbirinden etkilenmiştir, birbirine katkı sunarak büyümüştür. Bu coğrafyada maalesef birçok farklı kültürün, kimliğin, toplumun, inancın bir arada yaşadığı bir coğrafya iken bugün önemli değerlerimizi yitirdiğimizi görüyoruz. Bu nedenle farklı kimlikli insanların bir araya gelmesi bence çok anlamlıdır. Bu coğrafyada yaşayan insanların çoğu Kürtlerden oluşuyor. Biz Ermenileri kaybettik, Yezidileri kaybettik, Yahudileri kaybettik, Hıristiyanları kaybettik, Suryanileri, Asurileri, Keldanileri kaybettik" dedi.
"KADIN TEMSİLİYETİ DÜNYADA BİR İLK"
Farklı kültürlerdeki gençlerin gelip gitmesinin önemine değinen Anlı, ekoloji, çevre duyarlılığı, kadın hakları gibi konularda ortak hareket etme imkanları olduğunu belirterek, "Kadın konusunda çok ciddi hassasiyetlerimiz var. Artık kadın haklarını aşan, kadının toplumda kendi mücadelesiyle, kendi emeğiyle yarattığı çok özgün bir durumla karşı karşıyayız. Birçok noktada eşbaşkanlık sistemine geçtik, hizmet ettiğimiz belediyelerde eşbaşkanlık sistemi var. Yüzde 50 kadın temsiliyeti var. Bu dünyada bir ilktir" diye konuştu.
"GENÇLİK BİRLİĞİNİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"
Programın ortağı Diyarbakır Gençlik ve Değişim Derneği Başkanı Umut Suvari ise, Erasmus programı hakkında bilgi vererek, Polonya, Romanya, Macaristan, Litvanya ve Bulgaristan’dan 19 konukları olduğunu, eğitim için gelenlerin arasında akademisyen, engelli çalışanı, dernek başkanları, belediye çalışanları bulunduğunu belirtti. Dernekleri hakkında da bilgi veren Suvari, binlerce gencin Diyarbakır’a geldiğini, aynı şekilde Diyarbakırlı gençlerin yurt dışına götürüldüğünü kaydederek, "Diyarbakır, Avrupa ve dünya arasında arkadaşlarımız aslında köprü kurmaya çalışıyor. Önümüzdeki dönemde biz artık içerisinde bütün Avrupa’daki ülkelerin yer aldığı, 28 ülkenin dahil olduğu bir birlik kurmak istiyoruz. Şayet bunu 2015 ve 2016’da gerçekleştirirsek, artık Avrupa gençliği ile Diyarbakır gençliği belli bazı sorunlara karşı ortak bir ses verebilme imkanı olabilecek" şeklinde konuştu.