20 Temmuz Kıbrıs Çikartmasinin 40 Yıl Dönümü

20 Temmuz Kıbrıs Çikartmasinin 40 Yıl Dönümü

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan Gazi İbrahim Oflas, "Dağlar insan ölüsü kokuyordu" dedi.
Kıbrıs gazilerinden birisi olan ve zor şartlar altında Kıbrıs Barış Harekatının gerçekleştiğini anlatan gazi İbrahim Oflas “Kıbrıs savaş istikam eriydim. Hatay Kırıkhan’dan Kıbrıs Barış Harekatına ikinci harekattan katıldım. Mersin'de bizi alata ormanlığında beklettiler. Ondan sonra gemisiyle biz Mersin'den Kıbrıs’a geçtik. Oraya indiğimizde bizi çıkarma gemisiyle 5 parmak dağlarına aldılar. 5 parmak dağlarına çıktığımızda büyük mevziler kazılmış, buralara o kadar ateş edilmiş ki fazlaca ölü ve yaralı vardı” dedi.
Dağların insan ölüsü koktuğunu ve yerlerin kana bulandığını anlatan Oflas “Dağlar insan ölüsü kokuyordu. Biz orada bir gece kaldık. Sabaha kadar hiç uyumadan durduk. Sabah oldu 'komutanım düşman nerede' dedim. Komutanım, 'Asker düşmanın nerede olduğunu bende bilmiyorum' dedi. Oradan bizi beş parmak dağlarının arkası Lefkoşa kısmına geldik. Ondan sonra düşmanın yönünü öğrendik. Bir müddet orada kaldıktan sonra 2. Harekatın başlayacağını öğrendik” diye konuştu.
Oflas “ Bu arada komutanlarımızın çadırını indirelim istedik. Çadırlara yağmur gibi mermiler yağdı. Tekrar biz dağların sırtlarına ilerlemeye başladık. Bu arada çok fazlaca mermi yağıyordu. Bir arkadaşımız yara aldı. Ona yardım etmek istedik arkadaşım bize 'siz ilerleyin' dedi. Kıbrıs’a zor şartlar altında gidildi. Kayseri Şehitler ve Gaziler Derneğine kayıtlı 275 Kıbrıs gazisi var. Ölen arkadaşlarımız var” şeklinde konuştu.