2013 Yılı Kültür Ve Sanat Büyük Ödülleri Sahiplerini Buldu
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin ’etnik kimlik raporu hazırlanıyor’ iddialarına ilişkin, “Haber doğru değil. Ayrıca ben bilindiği gibi etnik milliyetçilik, etnik siyaset ve kimlik siyaseti gibi meselelere çok iyi bakmayan birisiyim. Etnik siyasetin ve kimlik siyasetinin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.
2013 Yılı Kültür ve Sanat Büyük ödülleri sahiplerini buldu. Törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve birçok davetli katıldı. Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirilen törende Müzeyyen Senar, Ahmet Yakupoğlu, Nuri Pakdil ve Cüneyt Arkın gibi ünlü isimler ödülle layık görüldü.
Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, “Kuşkusuz devletin ve milletin medarı iftiharı kültür ve sanat adamlarıdır. Devletimizin ve milletimizin medarı iftiharı olan kültür ve sanat insanlarına aslında onlara bir ödül vermiş olmuyoruz kendi bakanlarımızı devletimizi bu ödülü vermekle kıymetlendirmiş oluyoruz” ifadesini kullandı.
Ödül töreninde konuşan Cüneyt Arkın ise yaptığı esprilerle salondakileri güldürdü.
Bakan Çelik, program sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "Bir gazete manşetinde Mimar Sinan Üniversitesi’ne Türkiye’nin etnik kimlik raporunu hazırlaması üzerine bir talimat verdiğiniz üzerine haber çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bakan Çelik, “Haber doğru değil. 1 aydır üniversitelerin rektörleriyle yapmış olduğu çalışmalarla ilgili konuşuyorum. Ellerinde ne tür araştırmalar var ne tür çalışmalar yapıyor, diye. Mimar Sinan Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaları da izlerken bu tip çalışmalarından bahsedildiğinde bizim bunlardan faydalanabileceğimizi kendilerine ifade ettim. Ama bizim resmi bir başvuru yaparak böyle bir çalışma yapmamız söz konusu değil. Ayrıca ben bilindiği gibi etnik milliyetçilik, etnik siyaset ve kimlik siyaseti gibi meselelere çok iyi bakmayan birisiyim. Etnik siyasetin ve kimlik siyasetinin doğru olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla bizim ilgileneceğimiz kısmı, Türkiye’de geçmişte tek kimlikli ve tek renkli bir kültür politikası vardı. Bizim görevimiz ise Kültür Bakanlığı olarak Türkiye’de ister etnik nitelikli olsun ister siyasi ister kültürel, ister dinsel, ister mezhepsel biz bütün bu kimlikleri korumak ve bunların gelişmesine yardımcı olmak mükellefindeyiz. Çünkü Anadolu’da Mezopotamya’da yakın coğrafyamızda kültürel kimlik olarak ne varsa biz kendimizi bunları korumakla ve geliştirmekle yükümlü atfediyoruz. Dolayısıyla kültür meselesine çoğulcu baktığımız için bütün bu çalışmalarla da ilgileniyoruz. Ama özel olarak etnik bir harita ortaya çıkarılması gibi bir talebimiz olmamıştır. Biz üniversitelerin yaptığı her çalışmadan bu kendi politikalarımız etrafında faydalanırız” cevabını verdi.