2015 Proje Başvuruları Arttı

2015 Proje Başvuruları Arttı

Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, son 1 ayda proje başvurularının yüzde 41 arttığını söyledi. Gelen 250 projeden 32’sinin geçer not aldığını söyleyen Akkuş, bu projelerin Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına sunulacağını belirtti.
Çanakkale savaşlarının 100’ncü yılı hazırlıkları sürüyor. Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi, 100’ncü yıla yönelik projeleri kabul ediyor. Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, ÇOMÜ Kampüs FM’de Kerem İriç’in hazırlayıp sunduğu programda çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Son bir ayda proje başvurusunda yüzde 41’lik bir artış olduğunu söyleyen Akkuş, “Sona doğru öyle ümit ediyorum ki sadece ilimizle sınırlı değil zaten şu anda İstanbul, Ankara, İzmir’den müthiş bir proje başvurusu var. Bu daha da katlayarak artacak. Bizim temennimiz şu alan başkanlığının yolunu açmak. 62 tane de bizim Çanakkale 18 Mart üniversitesinden de akademisyenlerin de yer aldığı bir değerlendirici kurulumuz var. Bunlar değerlendiriyorlar. 250 tane proje var yaklaşık. Bunlar içerisinden 32 tane proje geçer not aldı. Alan başkanlığı da kurulur kurulmaz elbette ki biz sayın valimizin de referansıyla ve yönlendirmesiyle bunları alan başkanlığına vereceğiz ve burada bütçelendirilecek” dedi.
100’ncü yıla dönük bazı projelerin başlatıldığını, bazılarının da hazır şekilde zamanını beklediğini söyleyen Akkuş, “Öncelikle son mektup filmi şubat ayında gösterime girecek. Lapseki şehitliğini Lapseki belediyesiyle birlikte yaptık. Dokuz yüz on üç tane şehidimizin ismi yüz yıl sonra yeni bir şehitlikte yaşatıldı. Bir diğer çalışmamız büyük yürüyüş projesi. Yüzüncü yılda seferberlik çağrısı sekiz tane değerli engellinin ve aynı zamanda Türk, Kürt, Çerkez, ve Ermeni unsurlarının içerisine aldığı 57. Alayda sabah namazıyla start verip Çanakkale, Bandırma, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Ankara, ve İstanbul’a kadar devam eden kutlu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Onun dışında yine üniversitemizde müthiş bir sinerjiyle çalışıyoruz. 2015 söyleşilerini başlattık. Kasım ayı içerisinde 1. Dünya Savaşı ve Mirası sempozyumu gerçekleştireceğiz. Anadolu Ateşi’yle bir görüşmemiz gerçekleşti. Anadolu Ateşi’yle de ‘Troya’dan 2015’e’ gösterisini sadece Türkiye’de değil, tanıtım açısından da ciddi bir fırsat. Wellington’da, Kambera’da, Avusturalya’da, Yeni Zelanda’da, Londra’da, Berlin’de, Fransa’da değişik on tane noktada gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İstanbul Devlet Operası ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından da ünlü sanatçı Çetin Işıközlü tarafından Mehmet Akif Ersoy Oratoryosu gerçekleşecek. Hem 18 Mart tarihinde, hem de 24-25 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. 150’yi aşkın sanatçıyla birlikte önemli bir etkinlik olacak. Sportif faaliyetler yapmayı da planlıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Avusturalya başbakanıyla görüşmesinde 2015’te Avusturalya’da Türk Yılı, Türkiye’de de Avusturalya yılı ilan edilmişti. Bu itibarla da bir milli maçtan bahsedildi. Bu milli maç gerçekleşecek. Avusturalya ve Türkiye arasında. Tabii düşüncemiz belki bu milli maça ilave diğer ülkelerle de bu tarz organizasyonlar gerçekleşebilir. Bunun heyecanını yaşıyoruz. 100. Yılda 100 sanatçının 100 eserini inşallah Çanakkale’ye kazandıracağız. Burada ne var? 100 tane sanatçı çağrılı sanatçılar olacak. Yurtdışından gelecek isimler de, ünlü isimler de yer alacak. Burada gravür, ebru, tezhip, resim, minyatür ve heykel, yani 1915 temasıyla 100 sanatçıyı bir araya getirip, o eserleri de ilimize kazandırmanın mutluluğunu yaşayacağız” diye konuştu.
2015’in Çanakkale açısından sıçrama tahtası olacağını da söyleyen Akkuş, “Bunun için herkese görev düşüyor. Sadece kamunun, bürokrasinin değil, toplumun her kesiminin bu iş için fikirbirliği yapması şart. Çanakkale 2015’le ciddi bir tanıtım fırsatı yakalamıştır. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor, her ile bunlar nasip olmuyor. Ve bunlarla ilgili de hazırlıklarımız var” dedi.