2015 Yılına E-dönüşüm Damgasını Vuracak

2015 Yılına E-dönüşüm Damgasını Vuracak

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı 421 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getiriliyor. 20 bine yakın şirketi kapsayacak uygulamayla, elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükellefler artık kâğıt ortamında defter tutamayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı 421 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getiriliyor. 20 bine yakın şirketi kapsayacak uygulamayla, elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükelleflerin artık kâğıt ortamında defter tutamayacaklar. Şirketler, Maliye Bakanlığı ve Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS ) firmaları elektronik ortamda düzenlenen defter ve faturaları saklamakla yükümlü olduklarından e-Arşiv de hemen devreye girecek.
E-Defter’in yanı sıra, e-Fatura, e-Arşiv, e-Bilet, e-Bildirge, e-Rapor, e-Haciz, e-Reçete uygulamasının da yaygınlaştırılacağını belirten E-Tuğra EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, “Firmalar Sosyal Güvenlik Kurumu başvurularını elektronik ortamda yapacaklar. Bu başvurular e-Bildirge olarak değerlendirilecek. Yine çalışanlar için e-Bordro devreye giriyor. Maaşlar, kesintiler, ek ücretler elektronik ortamda artık görülebilecek. Kısacası 2015 yılına e-dönüşüm damgasını vuracak. Kâğıt, zaman, noter tasdiki, depolama, stok maliyeti düşünüldüğünde sistemin kısa sürede 500 milyon Türk Lirası tasarruf sağlamasını bekliyoruz” dedi.
Uygulama ile kâğıt ortamında defter tutulması halinde hiç defter tutulmamış sayılacak. Tebliğe uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun ceza hükümleri uygulanacak.
E-DEFTER’LE VERGİ DENETİMİ KOLAYLAŞACAK
N. Hüseyin Kuran; sistemin aynı zamanda kâğıt tüketimini de azaltarak milyonlarca ağacın yok olmasın engelleyeceğini belirterek şunları söyledi: “İşlem maliyetleri bilindiği gibi devlet ekonomilerinde önemli bir yer tutuyor. İşlemler şeffaflık açısından önemli bilgiler içerdiğinden saklanması, depolanması da gerekiyor. Bilgilerin toplanması, saklanması, iletimi ve gerektiğinde kamuya aktarılması devletin görev ve sorumluluk alanlarından biri. Uygulamaya konan sistemlerle bu bilgi yığınlarının bilgi teknolojileri ortamlarında saklanması mümkün oluyor. Bu hem devlet bütçesinde işlem maliyetleri açısından büyük bir katkı sağlıyor hem de E-Devlet uygulamalarının yaygınlaşması devletin ekonomik gelişimde önemli rol oynamasına yol açıyor.”
E-Defter’in yanı sıra 2015 yılında e-Fatura uygulaması da bazı şirketleri için zorunluluk arz ediyor. E-Defter ile e-Fatura arısındaki en büyük fark, e-Fatura sürecinde kurumlar arası bir bilgi trafiği yaşanırken, e-Defter ile sadece devlet ve şirketler arasında bir bilgi alışverişi olacak. E-Fatura işlem sayısı açısından çok daha büyük hacimli olmasına karşın, e-Defter’de sadece aylık dönemlerde daha küçük boyutlarda bilgi alışverişi yaşanacak. E-Fatura tarafında çözümler yerine şirketler, devlet tarafından sertifikalandırdı. Buna karşın e-Defter uygulamasında ise sadece çözümleri sertifikalandırıyor ve şirketler bu çözümleri kullanmaya zorunlu bırakılıyor. Bu durum, uygulamada çok daha istikrarlı bir ortam oluşmasını sağlıyor.
2014 yılında Türkiye’nin en büyük üç-dört firmasında karşımıza çıkan e-bilet uygulaması muhatabına elektronik ortamda iletilmek üzere elektronik belge biçiminde oluşturulan, elektronik sertifika ile imzalanan, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilen bilet anlamına geliyor. 2014 yılında futbol kulüpleri için de uygulamaya konan e-Bilet 2015 yılında tüm futbol, basket, voleybol maçlarının yanı sıra, otobüs, havayolu, deniz yolu ve tren seferlerinde de yaygınlaşacak. Yine hastanelerde doktorlar tarafından verilen raporlar, yazılan ilaçlar e-Rapor ve e-Reçete olarak elektronik sistem üzerinden görülebilecek. Böylelikle tüm bilgiler elektronik ortamda kaybolmadan saklanabilecek.
E-Defter, e-Fatura, e-Bilet, e-Arşiv, e-Bordro ve e-Bildirge’nin yanı sıra e-Reçete, e-Rapor, e-Haciz uygulamasının da yaygınlaştırılacağını belirten Kuran, “2015 yılına elektronik fatura, defter, bilet, arşiv, bordro, bildirge, rapor, haciz gibi sistemleri kapsayan e-dönüşüm damgasını vuracak. Kâğıt, zaman, noter masrafları, stok maliyeti düşünüldüğünde sistemin kısa sürede 500 milyon Türk Lirası tasarruf sağlamasını bekliyoruz” dedi