2015 Yılının Sağlık Yönünden Getireceği Yükler
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M.Emin Dinççağ, daha fazla sağlık harcamasının daha fazla sorun olduğunu söyledi, hastalıklara dikkat çekti.
Yeni yılın yeni umutlar olduğunu hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, "Ancak, gelişen teknoloji ve artan nüfus, nüfus artışının getirdiği ihtiyaçlar, tüketimin artması, çevre kirliliği, bozulan ekolojik dengeler, küresel ısınma, yeni yılda yeni sorunlar demektir. 2015 yılında, insan ömrünün uzaması nedeniyle daha çok demans, daha çok alzheimer hastalığı bekliyoruz. Obezite daha artacaktır. Daha çok diyabet hastası ortaya çıkacaktır. Hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve buna bağlı ölümler artacaktır. Ama insan ömrü daha çok uzayacak, daha çok sağlık hizmetine ihtiyaç duyulacak, sağlık harcamaları daha da artacak, sağlık bütçeleri daha çok açık verecektir. Eğitim düzeyinin artması, kitle iletişim araçlarının daha çok kullanılması, sağlık alanında beklentiyi yükseltmiştir. Vatandaş daha bilinçli olup,talepleri artmıştır.Daha iyi sağlık hizmeti ve daha kaliteli yaşam istemektedir.İnsan ömrünün uzaması dolayısıyla,bu yeni yılda daha çok harcama ve daha çok yatırım talebi demektir.Tüm dünyada sağlık hizmetleri oldukça pahalı hizmetlerdendir. Dolayısıyla, bu artan talep ve giderler için yeni tedbirler alınacaktır" dedi.
Dr. Dinççağ, "Küresel ısınma nedeniyle, ekolojik dengeler bozulmuş, dünya genelinde ciddi iklim değişiklikleri yaşanmaktadır. Günümüzde Ebola virüsü gibi yeni hastalık yapıcı etkenlerin çıkması beklenmelidir. Çevre hızla kirlenmektedir. Endüstrinin kullandığı kimyasallar, kirli teknoloji, fosil yakıtların atıkları, insan sağlığını olumsuz etkilemektedir ve hastalıkların artmasına neden olacaktır. Toprağın, suyun, yiyeceklerin kirlenmesi de kanser hastalığının artmasına neden olacaktır. Ucuz ve daha çok üretim arzusu, endüstride daha çok kimyasal ve insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek kimyasalların kullanılmasına yol açmaktadır. Bu kimyasallar, sağlığı tehdit etmektedir. Basında, kanser yapan ayakkabı gibi medyatik olabilenler dışında, bugün hayatımızda kullandığımız, banyo perdesinden ev tekstiline kadar, sabun, şampuan, diş fırçası, tarak ve su içtiğimiz plastik kaplara kadar pek çok üründe aynı şekilde kanserojen olabileceği düşünülen kimyasallar bulunmaktadır" diye konuştu.
"NELER YAPMALIYIZ?"
Doğal olanın tercih edilmesi gerektiğini hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Stresten uzak durabilmeyi bilmeli, gürültüden kaçabilmeli, sağlıklı beslenmeli, düzenli ve periyodik spor yapabilmeli, iş ortamında daha az bilgisayar kullanabilmeli, iş ortamında daha rahat koltuklarda oturup, zaman zaman hareket edebilmeli. Tükenmişlik sendromuna karşı tedbir alabilmelidir. Boş zamanlarda şehir dışına çıkıp,kırsal alanlarda vakit geçirebilmeli" şeklinde konuştu.
"DOĞAL KAYNAKLARI DAHA VERİMLİ KULLANABİLMELİ"
Daha az tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Dinççağ, konuşmasını söyle tamamladı: "Lüks tüketimden kaçınılmalı, tasarruf tedbirlerine uyulmalı, gençlere ve çocuklara spor yaptırılabilmeli, aile ortamına önem verilmeli, sosyal ilişkiler güçlendirilmelidir. Koruyucu sağlık tedbirleri alarak daha az hasta olmalıdır. 2015 yılının daha iyi geçmesi ancak bilinçli ve tedbirli olmak ile mümkündür."