2023 Hedeflerinin Anahtarı Ankara’da
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Türker Naslı, Cumhuriyet’in 91. yılı coşkusunu yaşayan Türkiye’nin geleceğine, genç beyinlerin geliştirdiği inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmanın yön vereceğini söyledi.
Naslı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye’nin en önemli kazanımlarından biri olan Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yılını kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, sadece Cumhuriyete sahip olmanın değil, ona layık olmanın gerekliliğine de vurgu yaptığını, bunun yolunun bilim, eğitim ve kültüre önem veren bir milletten geçtiğini söylediğini anımsatan Naslı, "Büyük Önderimizin izinden giden Başkentli genç girişimcilerin üyesi olduğu TÜGİAD Ankara Şubesi olarak Cumhuriyet’e layık olmak için çalışıyoruz" dedi.
Türkiye’nin; Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023 için 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi içinde yer almayı kendisine hedef olarak seçtiğini anımsatan Naslı, Ulusal Kurtuluş Savaşı’na önderlik eden Ankara’nın bu hedeflerin gerçekleşmesinde de anahtar rol oynayacağını kaydetti.
Naslı, Ankara’nın artık sadece siyasette değil; inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmada da başkent olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin ilk teknokenti ODTÜ’de kuruldu. Son 5 yılda uygulanan bilişim Ar-Ge projelerinin dörtte biri Ankara’da geliştirildi. Türkiye’deki 39 teknoparktan 6’sı, 59 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nden 8’i Ankara’da bulunuyor. Marka ve patent başvurusunda Ankara ikinci sırada. Ayrıca TÜBİTAK’ın teknolojik araştırma desteğini en fazla Ankara alıyor. Ankara, bu gücünü daha fazla kullanmalı ve genç iş dünyası 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için katma değerli üretime odaklanmalı" diye konuştu.
ANKARA’NIN KİLİT SEKTÖRLERİ
Ankara’nın savunma ve havacılık sanayii, elektronik ve bilişim sektörü ihracatında kilit rol üstlendiğini hatırlatan Naslı, şehrin ayrıca uydu yazılımları, makine ve aksamları, mikro prosesörler, seramik ve nitelikli madenler, malzeme bilimi mühendisliği alanlarında üniversite-sanayi işbirliğine daha fazla önem vermesi gerektiğini vurguladı. Naslı, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ancak katma değeri yüksek sektörlerle ulaşılabileceğinin altını çizerek, “Ankara, en çok ihracat yapan ilk 1000’de en fazla firması olan altıncı il. İlk 1000 ihracatçı firma arasında Ankara’dan 46 firma bulunuyor. Bu sayıları artırmak için genç girişimcilerimize büyük görev düşüyor” dedi.
Türkiye’nin katma değeri yüksek ihracat yapabilmesi için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanması gerektiğini belirten Naslı, şöyle devam etti:
“Genç nüfus oranımız Avrupa Birliği üye ülkeleri ve aday ülkelerden daha yüksek. Bu avantajı kullanabilmemiz, gençlerimizi daha inovatif ve araştırmaya açık bireyler olarak yetiştirilmekle mümkün olacak. Sanayicimiz her yıl büyük yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlarla rakiplerimizin önüne geçmemiz, ancak yaratıcı ve araştırmacı kişiliklere sahip gençlerimiz ve yeni fikirlere açık yatırımcılarımız ile mümkündür. TÜGİAD Ankara Şubesi olarak bu bilinçle üniversitelerle işbirliği yaparak genç girişimcilerin önünü açmaya çalışıyoruz.”
Naslı, Başkentli genç işadamlarını TÜGİAD’ın 1 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek Cumhuriyet Balosu’na davet etti.