3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre Ve Fuarı Tanıtım Lansmanı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ’ın ödeyeceği miktarın tamamının yıl sonuna kadar Merkez Bankası’ndan alımının yapılacağını belirterek, "Önemli olan şey şu, yükselen ve düşen piyasa zamanlarında bu çok ön plana çıkacak. Stabil olduğu zamanlarda bir çarpan etkisi olmayacak ama bizim böyle bir tedbiri alıyor olmamız spekülatif hareketleri engelleyecektir" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Limak Otel’de düzenlenen 3. Uluslar arası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı tanıtım lansmanında yaptığı konuşmada, "Bu Türkiye’nin modern yüzünün en önemli göstergelerinden birisidir. Bunun düzenleniyor olması Enerji Bakanlığımızın enerji tasarrufu ile ilgili yaptığı çalışmaların en önemli başlığını teşkil edecek. Böyle bir organizasyona destek olacağız, olmaya da devam edeceğiz. Bugün 35 milyon adet enerji elektrik dağıtmalarıyla, 70 milyon adetlik GSM operatörleriyle beraber verilerin iletilmesine dönük arkadaşlarımız gerekli bilgileri verdi. Ortak veri tabanlarının kullanılıyor olması her birimizin işini kolaylaştıracak. O açıdan, bizler enerjinin hem eşit kullanımının Türkiye’de çalışmalarını yaparken dünyadaki kötü örneklerinin Türkiye’de uygulanmamasıyla ilgili çalışmaları yapıyoruz" dedi.
"Türkiye’nin her noktasına bu hizmetleri götürüyor olduğumuz bir yapıdan bahsediyoruz" diyen Yıldız, "Türkiye’de israfı önleyen bir yapıdan bahsetmemiz lazım. Bütün bunlarla alakalı, sistem analizleri, bütün yeni buluşların olabildiğince uygulanması için Türkiye’de önünü açmamız lazım. Enerji verimliliği ve tasarrufu ile alakalı, 15 milyar TL’lik güncellenmiş rakamla hayatımızın her noktasında tasarruf edilecek alanlar var. Bunlar 2023 hedeflerimiz içinde bulunuyor" şeklinde konuştu.
Mesaj trafiğine ilişkin verilere değinen Yıldız, "Diğer donanımlarla beraber bu rakamın yılsonunda 200 milyarın üzerinde olması konuşuluyor. Bu rakam yılsonunda kesinleşecek. Tüketim alışkanlıklarımızın, yaşam tarzımızın değiştiği bir ülkedeyiz" diye konuştu.
"BOTAŞ’IN ÖDEYECEĞİ MİKTAR YAKLAŞIK 1.2 MİLYAR DOLAR"
Yıldız, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Rusya’daki gelişmelere bağlı olarak Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sorulması üzerine Yıldız, "Özellikle TPAO ve BOTAŞ’ın tahsil ettiği TL’yi döviz cinsinden farklı ülkelere ödemesiyle alakalı önemli bir başlık vardı. Dün, Sayın Babacan ve Merkez Bankası ile yaptığımız görüşmelerde aslında bunun piyasada farklı bir anlama gelmediğini ve farklı yorumlanmaması gerektiğini, spekülatif yorumlanmaması lazım geldiği gerekçesiyle bir kısım döviz alımlarını kısmen veya tamamen Merkez Bankası’ndan yapmasının önü açılmış oldu. Bu aynı zamanda BOTAŞ’ın olası döviz fiyatlarının yükseldiği zamanlarda aldığı bir tedbir algılanmalıdır. Sanki yurtdışına çıkan bir paraymış gibi bir muamele gösterilmesinin doğru olmayacağını düşündük. Yalnızca bugünden sonra 17 Aralık’la 31 Aralık arasındaki BOTAŞ’ın ödeyeceği miktar yaklaşık 1.2 milyar dolar. Yalnızca Rusya değil, diğer ülkelere de yapacağı ödemeler var. O yüzden biz bunların her birisini biz daha dikkatli bir şekilde kullanmak istiyoruz. O yüzden Merkez Bankası’ndan yapılacak alımların piyasada daha olumlu tesir yapacağına inanıyoruz. En azından olumsuz tesir yapmayacaktır" açıklamasında bulundu.
BOTAŞ’ın ödeyeceği miktarın tamamının yıl sonuna kadar Merkez Bankası’ndan alımının yapılacağını belirten Yıldız, "Önemli olan şey şu, yükselen ve düşen piyasa zamanlarında bu çok ön plana çıkacak. Stabil olduğu zamanlarda bir çarpan etkisi olmayacak ama bizim böyle bir tedbiri alıyor olmamız spekülatif hareketleri engelleyecektir" dedi.
Güney Akım’a ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Güney Akım’ın tarafı Türkiye değildir, AB üyesi ülkeler ve Rusya Federasyonu’dur. Eğer tekrar bu projeyi canlandırmak istiyorlarsa Rusya Federasyonu ile AB ülkelerinin görüşmesiyle elde edilecek bir husustur. Bu manada olumlu veya olumsuz bir dahili olmaz" şeklinde konuştu.
17 ARALIK OPERASYONU
17 Aralık operasyonunun yıldönümü olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldız, "Geçen yıl 17 Aralık’ta bugün Bakü’de TANAP’ın ve Hazar Denizi’ndeki doğalgazın Avrupa’ya taşınması ile alakalı 45 milyar dolarlık projenin 12 ülkenin devlet başkanları, hükümet başkanları ve bakanları ile beraber yatırım kararının alındığı bir gündü. Benim açımdan böylesine teknik bir yönü var. Aynı zamanda Şeb-i Aruz’un, Mevlana’nın kendi ruh iklimlerimizde yaptığı değişim ve dönüşümün bizde çok ciddi bir tesiri var. Ama 17 Aralık ne yazık ki aynı zamanda Türkiye’deki yakın siyaset tarihimizde gizlilikle, gizemle şeffaflığın tercihinin yapılması lazım geldiği ile alakalı önemli bir başlığın dönüm noktasını da oluşturuyor. Türkiye bu ikisinden birini tercih etmek zorunda. Biz tercihimizi şeffaflıktan yana kullandığımızı söyledik. Bir kısım paralel yapının ortaya koymaya çalıştığı eğer doğruysa niçin bu gizli yapılmaya çalışıldı? Yanlışsa niçin tercih edildi? Böyle bir yapı bu şeffaflığı yalnızca kamuoyuna anlatamadığı gibi aynı zamanda kendi içinde bulunduğu camiaya da anlatamamıştır. Bugün her birimizin çok yakinen tanıdığı arkadaş çevresinde de kafa karışıklığı söz konusudur" ifadelerini kullandı.
Dolar kurunun yükselmesi ve petrol fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Dolar kurunun artışta bulunması enerji sektörünü sevindirmemektir. İthalat yapan bir ülke olarak da bunun bize olumsuz tesirini her zaman söylüyorum. Ham petrol fiyatlarının düşüşünün bir kısmını dövizin yükselişi absorbe ediyor, bir nevi kapatıyor. Bu rakamların çok yükselmemesini temenni ediyorum" diye konuştu.