4. Uluslararası Resort Turizm Kongresi
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, gelecek yıllarda Eyfel Kulesi, Kaleiçi gibi turistik değerlerin randevu alınarak gidilebilecek duruma geleceğini söyledi.
AKTOB’un imtiyaz sahibi olduğu Resort Dergisi’nin bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya Aska Lara Hotel’de gerçekleştirildi. Kongreye; Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, dünyanın en büyük turizm operatörlerinden Thomas Cook’un CEO’su Peter Fankhauser ve turizmciler katıldı.
"2015 ZOR BİR YIL OLACAK"
Kongrenin açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm sektörü olarak yeni bir başarı hikayesine imza atmanın zamanının geldiğini söyledi. 2023 turizm vizyon belgesi el kitapçığını hem sektör hem de kamunun tekrar karıştırmasını öneren Hacısüleyman, "Değişen dünyada 2015 yılının çok kolay bir yıl olmayacağını görüyoruz. Orta Doğu sürekli kan içinde ve sınırlarımızda da cereyan eden olaylar nedeniyle tüm dünyanın gözü üzerimizde. Turizm kelimesi savaş kelimesiyle anılamaz, anında tedirginlik yaratır. Suriye sınırında yapılan tüm haberlerde hep Türkiye eleştiriliyor. Ama bunu dışarda pozitif bir algıya maalesef çeviremedik" dedi.
"EYFEL’E, KALEİÇİ’NE RANDEVU GEREKECEK"
Önümüzdeki süreçte kişiye uygun tatillerin ön plana çıkacağını belirten Hacısüleyman, "Haberleşme, teknoloji, mobilite ön plana çıkacak. Belki artık turizm alanlarını gezmek için randevu almak bile gerekebilir. Dünya nüfusu çok hızlı artıyor. Belki Eyfel Kulesi’ni randevuyla ziyaret edebileceğiz. Belki Kaleiçi’ni gezmek için önceden randevu almamız gerekecek ve ’Şu saatte gezebilirsiniz’ diye randevu verilecek" diye konuştu.
"ESKİDEN DİNOZORLAR DEVRİNDE OTEL, UÇAK SATIŞLARINA ŞİRKETLERİN KARAR VERDİĞİ ŞEKLİYLE YAPILIRDI"
Dünyanın en büyük turizm operatörlerinden Thomas Cook’un CEO’su Peter Fankhauser ise, gelişen teknolojinin önemini anlattı. İleri teknolojiyle müşteriye dokunuş gerektiğini belirten Fankhauser, "İleri teknoloji kullanılarak 360 derece görüntülenebilir teknolojiyle broşürler hazırlanacak ve bunu ilk etapta 250 otelde başlatacağız. Eğer akıllı telefonunuz varsa kodu girerek görüntüleri izleyebiliyorsunuz. Sanal gerçeklik uygulamasında lunapark aletine dahi binebiliyor ve gerçekmiş gibi etkileniyorsunuz. Müşteri severse bunu diğer otellerde de yaygınlaştıracağız. Müşteri teknolojisine yatırım yapıldığında işbirlikleri kendiliğinden geliyor. Dünya değişiyor. Eskiden dinozorlar devrinde otel, uçak satışlarına şirketlerin karar verdiği şekliyle yapılırdı. Hep şirket perspektifinden yola çıkar, kendi yaptığımızı satardık. Artık devir değişti. Müşteriden başlamamız ve müşteriyle sonlandırmamız gerekiyor. Müşterinin talep göstereceği ürünü ortaya koymamız gerekiyor, taleplerinin öne alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"BİR AVUÇ İNSAN HER SENE DÜNYAYI AĞIRLIYOR"
Antalya turizminin yeni başarılara imza atacağından emin olduğunu belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bir avuç insanının her sene dünyayı ağırladığını söyledi. Türel, "Antalya otellerine her sene yazlığına, kendi memleketinde misafirliğe gider gibi Alman, Rus, Norveçli, İran, İsrailli turistler geliyorsa bunu yapan sizsiniz. Hepinizi alkışlıyorum" dedi.
"TURİZMİN İSİMSİZ KAHRAMANLARI"
Antalya Valisi Muammer Türker ise Antalya’da turizmin son yıllarda önemli bir irtifa kazandığını söyledi. Kentte sadece görünen aktörler eli ile değil arka plandaki "isimsiz kahramanlar" ile de turizm sektörünün büyük bir başarı yakaladığını belirten Türker, "Türk turizminin 2023 vizyonunda yer alan 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelire nasıl ulaşacağı konusunda yeni taktikler geliştirmesi gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü Yeşil Yıldız projesinde yeşil yıldız almaya hak kazanan 160 tesisten 83’ü Antalya’da" dedi.
"TURİZM TÜRKİYE’NİN PETROLÜ"
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de, "Turizm Türkiye’nin petrolüdür. 800 milyar dolarlık gelirin yüzde 4.2’si turizmden. Türkiye dünyada 10’uncu sırada ve geliri 32 milyar dolar. Ekonomiye katkısı açısından ise dünyada dördüncü sırada. Yüzde 4’ün üzerinde katkıyla petrolü, gazı olmayan bir ülkede ekonomiye katkısı gayet net ortada" şeklinde konuştu.
"KOŞTUĞUMUZ KULVARIN ZEMİNİNİ SAĞLAMLAŞTIRMALIYIZ"
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye’nin turizmdeki gücüne dikkat çekerek yapılması gerekenleri sıraladı.
Osman Ayık şöyle konuştu:
“2013 yılında dünya sahnesinde önemli bir yer aldık. 6. sıraya oturduk ve ilk 5’i zorlar duruma geldik. Başarımızda paket turlarının çok büyük önemi var. 60 – 65 milyon turist ağırlayan İspanya ile paket turlarda kafa kafayayız. Bizim üstümüzdeki İtalya ve İspanya, paket turlar dışında başka alanlardan da büyük oranda turist alıyor. Bundan sonra bunları konuşmamız gerekiyor. Paket turlarda Antalya çok önemli bir destinasyon. 2013 yılında 12 milyon bandına yaklaştı, bu sene de bu rakamı aşacağız. Antalya’nın alacağı 12 milyon rakamı Mısır’ın üzerinde Yunanistan’ı da zorlar rakamlardır. Ancak bu koştuğumuz kulvarın zeminini sağlamlaştırmamız lazım. Emin adımlarla ilerliyoruz. Ama bazı sorunları masaya yatırmalıyız. Bazı düzenlemeler şart. Özellikle bertaraf etmemiz gereken sorunlar açısından bakarsak en büyük sorunumuz pazar çeşitliliğidir. Pazar yapımızı değiştirmeliyiz. Evet, farklı ülkelerden turist ağırlıyoruz ama ürün yapımıza bakarsak Türkiye’ye yüzde 60 paket turlarla turist geliyor. Bunu kırmamız gerekiyor. 5 saatlik uçuş mesafesindeki ülkeleri değerlendirirsek bizim için çok önemli bir pazar var” diye konuştu.