40-70 Yaş Erkeklerin Yüzde 50’sinden Fazlasında Cinsel Performans Bozukluğu Var
Türkiye’de 40-70 yaş arası erkeklerin yüzde 50’sinden fazlasında cinsel performans bozukluğu olduğu belirtildi.
Medical Park Trabzon Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Aydın, cinsel fonksiyon bozukluklarnını başlı başına bir rahatsızlık olabileceği gibi bazen sistematik bir rahatsızlığın habercisi de olabileceğini söyledi.
Cinsel fonksiyon bozukluklarının nedenleri hakkında bilgi veren Dr. Aydın, "Günümüz erkek popülasyonunun 40-70 yaş arasında yarısından çoğunda cinsel performans bozukluğu vardır. Ancak toplumda hala bu tarz rahatsızlıkları gizleme eğilimi olduğundan oranın daha da yüksek olabileceğinden bahsedebiliriz. Bu rahatsızlıklar organik, psikolojik birçok parametrenin etki ettiği durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Geliştirilmiş tanısal testlerle bu fonksiyon bozukluklarının tipleri ayırt edilebilmektedir. Cinsel fonksiyon bozuklukları başlı başına bir rahatsızlık olabileceği gibi bazen sistemik bir rahatsızlığın habercisi de olabilmektedirler. Tatminkar bir cinsel ilişkiyi başaramama durumunu tanımlayan erkek cinsel işlev bozukluğu ereksiyon yetersizliği, ejakülasyon veya orgazm sorunlarını içerebilir. Cinsel fonksiyon bozukluklarının nedenlerini sınıflandırdığımızda ’Psikolojik bozukluklar, Nörolojik bozukluklar, Hormonal nedenler, Damarsal nedenler ve ilaca bağlı nedenler olarak sıralayabiliriz" dedi.
Dr. Aydın, günümüzün en yaygın hastalıklarından olan diyabette cinsel fonksiyon bozukluğunun normal popülasyona göre 3 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek, "Günümüzün en yaygın hastalıklarından olan diyabette cinsel fonksiyon bozukluğu normal popülasyona göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Yine bazı kronik hastalıklar, böbrek, karaciğer, akciğer, damar hastalıkları gibi daha sık görülmektedir. Tabi ki bunların tedavisi de hastalığa göre değişmektedir. Cerrahi ve medikal yöntemler başarıyla uygulanmaktadır. Son zamanlarda ilaçların eczanelerden reçetesiz temin edilmesi ve çeşitli tıp dışı yöntemlerle hekime danışmadan cinsel fonksiyon bozukluğunu giderme yada güçlendirici ilaç kullanımını sakıncalı görmekteyiz. Bu tarz yöntemler kalıcı tedavileri engelleyebileceği gibi olası hastalıkları maskelemektedir. Yapılacak en uygun davranış cinsel fonksiyon bozukluğunu bir hastalık olarak kabul edip çözüm yerinin bir hekimde olduğunu kabullenmektir. Alternatif tedavi yöntemleri sakıncalı sonuçlar doğurmaya aday yöntemlerdir" diye konuştu.