414 Gün Sonra Odatv Davasına Başlandı

414 Gün Sonra Odatv Davasına Başlandı

Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 13 sanıklı Odatv davası özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından ilk kez görülmeye başlandı. Duruşmada dinlenilen bilirkişi, “Odatv bilgisayarlarında virüsle kopyalanan dosyalar buldum” dedi.
Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 13 sanıklı Odatv davasına özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından ilk kez görülmesine başlandı. Son duruşması 12 Aralık 2013’te görülen dava kapsamında sanıklar, 414 gün sonra İstanbul 18.Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmaya Soner Yalçın, Yalçın Küçük, Ahmet Şık ve Hanefi Avcı’nın aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanık katıldı. Sanıklardan Nedim Şener ile Mümtaz İdil ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı avukat Duygun Yarsuvat da Soner Yalçın’ın avukatı olarak hazır bulunurken, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP’den ihraç edilen milletvekili Süheyl Batum ile Emekli Albay Dursun Çiçek de salonda izleyici olarak yer aldı.
Sesli ve görüntülü kayıt alınarak yapılan duruşmada söz alan Soner Yalçın’ın avukatlarından Hüseyin Ersöz, adli bilişim mühendisi Tuncay Beşikçi’ye dosyadaki dijital delillere ilişkin hazırlattıkları yeni bir bilirkişi raporunu mahkemeye sundu. Ersöz bilirkişinin hazır olduğunu ve dinlenilmesini talep etti. Bu talebi kabul eden heyet, bilirkişi Beşikçi’yi huzura aldı.
"VİRÜSLE KOPYALANAN DOSYALAR BULDUM"
Odatv’de ele geçirilen bilgisayardaki 328 adet dosyayı incelediğini ifade eden Beşikçi, "Bu dosyaların arasında yabancı bir bilgisayarda yaratılıp, bu bilgisayara truva atı adlı virüsle kopyalanan dosyalar buldum. Bu virüslerin gelme şekli mail yoluyla olmuş. CHP gibi sahte uzantıyla virüs bulunan mail atılmış. Bu da dosyalara giriş imkanı yaratmış. Bu dosyaların tarihlerinde ve saatlerinde çelişkiler gördüm, değişiklikler yapılmış" dedi. Beşikçi şöyle devam etti: "Bilgisayarı eviniz gibi düşünün, eve hırsız girip arka kapıyı açık bırakıyor. Bu virüs yoluyla oluyor. Eve giren başka biri silahı yani dosyayı bırakıyor. Birkaç gün sonra polis aramada silahı buluyor. Silah herhangi bir olayda kullanılmıyor ama ev sahibi yanı bilgisayar kullanıcısına ait gibi görünüyor".
Dava kapsamında dosyaya giren emniyet ve TUBİTAK raporlarını da incelediğini belirten bilirkişi Beşikçi, "Standart dışında raporlardı. Emniyet raporunda tarih bilgileri yoktu. TUBİTAK raporu da olayı doğru açıklamış ama sonuç belirtmemiş" diye konuştu. Duruşmada Bilirkişinin dinlenilmesinin ardından sanıkların beyanlarının alınmasına geçildi. Duruşmada tutuksuz sanık Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.
CEZA İSTEMLERİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Yalçın Küçük hakkında “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek, kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ekmek, yasaklanan bilgileri temin etmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek” suçlarından 21 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
Gazeteci Soner Yalçın hakkında ise benzer suçlardan 14 yıldan 36,5 yıla kadar hapis cezası istenilen iddianamede gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık ile eski eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında “silahlı örgüte yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenilmişti. İddianamede diğer sanıklar için ise benzer suçlardan 7,5 ila 23 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.