44 Yıl Süren Film 13 Şubat’ta Seyirciyle Buluşacak

44 Yıl Süren Film 13 Şubat’ta Seyirciyle Buluşacak

Mersin’in Erdemli ilçesinde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yaşanan gerçek olayları konu alan Netekim Karakolu filmi, 13 Şubat’ta sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
Gerçek bir olaydan yola çıkılarak senaryosu yazılan Netekim Karakolu adlı filmde, 1970 yılında çekmeye çalıştıkları amatör film dolayısıyla, 10 yıl sonra 12 Eylül Darbesiyle başları derde giren köylülerin trajikomik serüvenleri anlatılıyor.
Sinema meraklısı bir genç olan Zeynel (Şamil Mehmet Korkmaz) bir Almancıdan emanet aldığı amatör kamera ile bir aksiyon filmi çekmeye kalkışır. Ama karşısına çıkan güçlükleri yenmeye arkadaşları ve köylülerinin verdiği destek de yetmez. Film yarım kalır. Aradan 10 yıl geçmiştir. Zeynel gecikmeli de olsa üniversiteye başlamıştır. Ancak ilçedeki bir yerel gazetede çalışmasını sürdürmektedir. Ülke 12 Eylül darbesine maruz kaldığı günlerde Zeynel de gazetecilik işine devam ettiği için ilçedeki sıkı uygulamalara yakından tanık olur. Zeynel, bir yandan da Ankara’da okuduğu fakülteye gidip gelmektedir. 12 Eylül ilçedeki hayatı derinden etkilemiştir. Karakolda komutanlık yapan Durmuş Dadak (Deniz Sandalcı) ilçede hayatın her safhasına el koymuştur. Köy muhtarının işkence altındayken kurtulmak için anlattığı bir silah hikayesinin ardından koşan komutan her yerde ne olduğu belirsiz silahı aramaktadır. Yaptığı bitmez tükenmez operasyonlardan birinde Zeynel’in evinde çok sayıda kitap ve on yıl önce çekilen filme ait fotoğraflar ve film şeritleri ele geçirir. Zeynel’in üniversite öğrencisi olması da örgütçü olma ihtimalini güçlendirmiştir. Komutan filmle ilgili yaşlı ve genç herkesi gözaltına alıp fotoğraflarda görülen silahları ister. Çatışma sahnelerinde senaryo gereği ölen oyuncuları, öldürülmüş insanlar olarak değerlendirip Zeynel ve diğer kasabalıları adam öldürmek ve örgüt kurmakla suçlar. Bu komik durum günlerce sürer. 12 Eylül 2013 tarihinde çekimine başlanan Netekim Karakolu, filme konu olan gerçek mekanlarda çekildi. Filmde 12 Eylül de sorgulanan köylülerden bir kısmı da rol aldı. Diğer oyuncular üç defa yapılan oyuncu seçimleri ile 500 civarında talibin arasından seçildi. 200 kişinin rol aldığı filmin çekimi Eylül 2014 tarihinde tamamlandı. Başta 6 Şubat 2015 tarihinde gösterime girmesi düşünülen Netekim Karakolu çekim sonrası çalışmaların uzaması nedeniyle 13 Şubat tarihinde izleyici ile buluşacak.
Filmin yönetmenliğini Yasin Korkmaz, görüntü yönetmenliğini de yine Kadir Baziki yaptı. Süresi 90 dakika olan Netekim Karakolu filmi tamamen Mersin’de çekildi. Filmin lojistik desteği, Toroslar Belediyesi, Erdemli Belediyesi, Limonlu Belediyesi ve Erdemli Ziraat Odası tarafından sağlandı.
Yönetmen Yasin Korkmaz, Netekim Karakolu’nun, 12 Eylül döneminde bir birini aratmayan karakolların ortak adı ve isim babasının da Kenan Evren olduğunu ifade ederek, "Senaryo öncesinde ciddi bir saha araştırması yaptık ve çok sayıda canlı tanık dinledik. Kimseye haksızlık yapmak istemedik. Bu tanıkların anlattıkları da kayıt altındadır. Çıkardığımız sonuç filmimizin de ana fikrini oluşturdu: ‘Darbeler insan karakterine ve insan onuruna hakarettir. Darbeler nereden gelirse gelsin ve türü ne olursa olsun mutlaka engellenmelidir. İnsan onuru için bu çok önemlidir. İlçede kendini tüm otoritelerin üzerinde gören bir yerel diktatör heveslisinin sergilediği komiklikler ve gülünçlükler izleyenleri mutlaka güldürecek" dedi.