5 Eski Emniyet Müdürüne İkinci Kez Tutuklama Kararı
‘Paralel yapı’ iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklanan 5 eski emniyet müdürü hakkında, 14 Aralık operasyonu kapsamında da tutuklama kararı verildi.
Emniyetteki ‘paralel yapı’ iddialarına ilişkin yürütülen ‘yasa dışı dinleme’ ve ‘casusluk’ soruşturmaları kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilen 5 polis müdürü, 14 Aralık soruşturmasında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeleri alınmak üzere adliyeye getirilmişti.
Şüpheli sıfatıyla adliyeye getirilen İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürleri Ömer Köse ve Yurt Atayün, İstanbul Mali Suçlar eski Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ile İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Erol Demirhan soruşturma savcıları Hasan Yılmaz ve İrfan Fidan tarafından sorgulanmış, 5 isim de “Silahlı terör örgütüne üye olmak, evrakta sahtecilik ve iftira” suçlarından ikinci kez tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.
İKİ AYRI SORUŞTURMADAN TUTUKLANDILAR
Dün akşam saatlerinde savcılık sorguları tamamlanan polis müdürleri dosyaya bakacak olan Nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan’ın elindeki dosyaların yoğunluğu ve UYAP’ta yaşanan bir arıza nedeniyle cezaevine geri götürüldüler. Hakim Özcan, bugün öğle saatlerinden itibaren sorguladığı 5 polis müdürünü ’iftira’ suçundan serbest bırakırken, ’silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan tutukladı. Böylece polis müdürleri iki ayrı soruşturma kapsamında ikinci kez tutuklanmış oldular. Polis müdürleri sorgunun ardından tekrar tutuklu bulundukları Silivri Cezaevine götürüldü.
Paralel yapı iddialarına yönelik yapılan operasyonda Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Erol Demirhan "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Resmi belgede sahtecilik ve kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etme" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Ömer Köse, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etmek" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla, İstanbul Mali Suçlar eski Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ise “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklanmıştı.