52. Sporun Zirvesi Semineri’nin İlk Oturumunda E-bilet Uygulaması Ele Alındı

52. Sporun Zirvesi Semineri’nin İlk Oturumunda E-bilet Uygulaması Ele Alındı

Türkiye Spor Yazarları Derneği tarafından bu yıl 52’ncisi düzenlenen Sporun Zirvesi Semineri devam ediyor. İlk oturumda konuşan Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Passolig uygulamasında başta bazı talihsizliklerin yaşandığını, TC kimlik numarasının istenmesinden dolayı ortaya ’fişleme’ söylemlerinin atıldığını söyledi.
Baykan, talihsizlikler yaşanmasaydı 700 bin olan e-bilet sayısının 1 milyonu aşabileceğini kaydederken, TFF Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz de Passolig uygulamasının ardından saha içi olaylarda yüzde 40 düşüş olduğunu belirtti.
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 52. Yıl Sporun Zirvesi semineri Antalya’nın Belek bölgesinde bir otelde Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Metin Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, TSYD Başkanı Naci Arkan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, genel müdürler, ulusal gazete genel yayın yönetmeleri ve TSYD üyelerinin katılımıyla başladı.
Açılış konuşmalarının ardından ilk oturumda, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz, Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, E-bilet ve Passolig uygulamasını değerlendirdi.
BAYKAN: “PASSOLİG’DE BİRAZ TALİHSİZLİKLER YAŞANDI”
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Passolig uygulamasının başlarında talihsizliklerin yaşandığını söyledi. Passolig almak isteyenlerden TC kimlik numaralarının istenmesi ’fişleme’ söylentilerini ortaya çıkardığını belirten Baykan, “Uygulama başladığında yaşanan aksamalar uygulamanın tam olarak statlarda montaj sürelerinin hala devam ediyor olması 2014-15 sezonuna denk geldi. Paylaşımda bulunulan T.C. kimlik numarasından yola çıkarak bir fişleme, bir değişik algı oluşma noktasında yanılgılara yol açtı. Başlangıç aşamasında kartın istenildiği gibi uygulanması konusunda eksikliklerin yaşandığı söylenebilir” dedi.
“BAŞTA YAŞANAN SIKINTILAR YAŞANMASAYDI 1 MİLYON SAYISINI AŞMIŞTIK”
Uygulamadan çeşitli memnuniyetsizliklerin yaşanmasının normal olduğunu vurgulayan Baykan, Passolig’in 700 bin civarında olan mevcut sayısının başta yaşanan sıkıntılar yaşanmasaydı 1 milyonu aşabileceğini söyledi. Baykan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uygulayıcılar çeşitli aşamalarında memnuniyetsizliklerin olması doğal. 700 binleri aşan bir sayıya ulaşılmış olsa da başlarda yaşanan sıkıntılar yaşanmamış olsaydı 1 milyon rakamı aşılmış olurdu. Sisteme sahip çıkmak ve elimizden gelen çabayı göstermek, insanların fişlendiği kaygısından daha üstün olmalıdır” diye konuştu.
ÖKSÜZ: “SAHA OLAYLARINDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ OLDU”
Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz de Passolig ve e-bilet uygulamasının saha olaylarına katkısını değerlendirdi. Hukuki açıdan uygulamanın suç oranını düşürdüğüne dikkat çeken Öksüz, “Çirkin tezahürat ve saha kapatma olayları 24 iken 1 yarıda 4’e düşmüş, saha olayları 29’dan 20’ye düşmüş. Saha olayları geçen dönemde 1 iken bu ilk yarıda hiç yaşanmadı. Aşağı yukarı yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandı. İnsanların aileleriyle birlikte girebildiği şiddete karışan insanların kolayca tespit edilebildiği ve cezalandırma durumları kolaylaştırıldı” ifadelerini kullandı.
AKYÜREK: “PASSOLİG’DE 100 BİNİ HEDEFLİYORUZ”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın bir spor şehri haline gelmesi için çalıştıklarını vurgulayarak, "Konya Büyükşehir Stadyumu 42 bin kişilik bir stadyum. Avrupa standartlarına uygun. ’Konya Torku Arena’ adını verdiğimiz stadyum seyirci rekorunu da kırdı. 1 milyon metrekarelik alana çıkabilecek bir tesis kazandırdık. En yüksek seyirci sayısına Galatasaray maçında ulaştı. 38 bini geçen bir seyirci katıldı. 300 kilometrelik bisiklet yolu kazandırdık. Passolig’de 61 bini geçtik. Türkiye’deki toplam Passolig satışının yüzde 10’u Konya’da gerçekleşti. 100 bini hedefliyoruz. Passolig yönetiminin Konya’ya özel bir ilgi göstereceğini, ödüllendireceğini düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.
GÜNDOĞAN: "E- BİLET ÖNCESİNDE GÜVENLİK AÇIĞI VARDI"
Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise e-biletin dünyada yıllardır uygulandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Bu neden sporda kullanılmaya başlandı. Stadyumlarda kimin içeriye girdiğini bilmek lazım. Kısa sürede tek tek kimlik kontrolü yapmak kolay değil. İçeri girerken gerçekten bu bileti kim kullanıyor bu bilinmiyordu. Bu durum güvenlik açığı oluşturuyordu. Bir şekilde o kişi tespit edilse bile engelleyecek mekanizma söz konusu değildi. Bu uygulama ile içeri girenlerin kimler olduğu kısa sürede tespit ediliyor. Önceki sistemde insanlar maç gişesinde kuyruklarda kağıt bilet almak için çabalıyordu. Birçok insan için de bu zor bir deneyimdi. Yeni sistemde bu sorunu çözmüş olduk. İnternet üzerinden çok kolay bir şekilde bilet alınabilir hale geldi."