5.5 Milyon Kişi Susuz Kalabilir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde belediyeler ile köy içme sularına ait elektrik borcu 260 milyon TL’ye ulaştı. Belediyelerin her gün artan borçlarını ödememesi nedeniyle, hizmet bölgesinde elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik şirketi, yeni yılda borçlu belediyeler ile köy içme sularının elektriğini kesme kararı aldı. Adı geçen 6 ilde borcu bulunan 100’den fazla belediye ve köyün içme suyu şebekesinin elektriğinin kesilmesi halinde, yaklaşık 5,5 milyon kişi susuz kalacak.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok ilin mevcut elektrik borcu, önümüzdeki günlerde ciddi su kesintilerine de yol açabilir. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak gibi illerde yer alan belediyelerin elektrik borcu, 2014 sonu itibariyle 260 milyon TL’yi buldu. Gerek köy içme sularında, gerekse şehirlerdeki su dağıtım şebekelerinde su dağıtımı elektrik ile sağlandığı için bu borçlar nedeniyle yaşanacak elektrik kesintisi, su kesintilerine de yol açacak. Dicle Elektrik Perakende Dağıtım Anonim Şirketi’nden (DEPSAŞ) alınan bilgilere göre, şirketin elektrik dağıtım bölgesinde yer alan 6 ildeki 109 belediye, elektrik şirketine borçlu. Bu da söz konusu illerdeki belediyelerin nerdeyse tamamının önemli sayılabilecek miktarda elektrik borcu olduğu anlamına geliyor.
3 GÜNDE ÖDEDİĞİ ELEKTRİĞİN PARASINI, AYLARCA TAHSİL EDEMİYOR
Elektrik sektörünün uzmanları, bu borçların ödenmemesi durumunda Dicle Elektrik’in hem bireylere hem de belediyelere hizmet vermekte büyük güçlük yaşayacağını işaret ediyor. Uzmanlar, buna gerekçe olarak da diğer elektrik dağıtım şirketleri gibi Dicle Elektrik’in de satın aldığı elektriğin parasını peşin ödüyor olmasını gösterdi. Uzmanlara göre, Dicle Elektrik’in 3 gün içinde ödediği elektriğin parasını belediyelerden aylarca tahsil edememesi şirket faaliyetleri açısından yaşamsal bir tehdit oluşturuyor.
5.5 MİLYON SUSUZ KALIRSA BÜYÜK MAĞDURİYET BAŞ GÖSTERİR
Edinilen bilgilere göre, belediyelerin elektrik borcunu ağırlıklı olarak arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatması gibi kalemler oluşturuyor. Köylerin borcu ise, içme suyu şebekesinde ve pompajda kullanılan elektrikten kaynaklanıyor. Bu nedenle elektrik şirketinin borçlarından ötürü belediye ve köylerde elektrikleri kesmesi halinde, aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi 3 büyükşehir belediyesinin de bulunduğu yüzlerce yerleşim biriminde ortalama 5,5 milyon kişi susuz kalacak. Böyle bir durumun da büyük mağduriyetlere yol açabileceğine dikkat çekiliyor.
“HALKIN ZORLUK YAŞAMAMASI İÇİN BORÇLAR ÖDENMELİ”
Uzun zamandır borcu bulunan belediyeler ile köy içme sularına ait elektriğin kesileceği uyarısında bulunan Güneydoğu’daki elektrik şirketi Dicle Elektrik’in, bunu uygulaması halinde yaşanabilecek olumsuzluklar, 6 ilde yaşayan insanlar ve konuya duyarlı bazı STK’ları da endişelendirmeye başladı. Halk, belediyelerin gelirlerinin yeterli olduğuna inandıklarını belirterek, ‘’Her yıl belediyeler gelir ve giderleri ile ilgili bütçe oluşturuyor. Bütçede, elektrik giderlerinin de yer almasına karşın bu bedelin ödenmemesi ve sonuçta mevcut belediyelerin halkının mağdur duruma düşecek bir noktaya getirilmesi kabul edilemez. Elektriklerin kesilmesi demek, bölgede milyonlarca insanın bir anda susuz kalması anlamına geliyor. Bunun sonucunda ciddi mağduriyetler ve sıkıntılar yaşanabilir. Kimsenin bu halka bunu yapmaya hakkı yok. Belediyeler, o beldelerdeki halkın yaşamını kolaylaştırması gerekirken, böylesi duyarsızlıklar ile halkın yaşamını zorlaştırmamalıdır’’ ifadelerini kullandı.
“ANKARA, BELEDİYELERİN BORÇLARININ ÖDEMESİNDE YARDIMCI OLMALI”
Sorunun çözümünde en büyük zorluklardan birinin, bazı belediyelerin yaşadığı finansal kısıtlılıklar olduğu biliniyor. Bütçe ve ödeme imkanları sınırlı olan birçok belediyenin, bu borçları tek başlarına ödemesinin kısa vadede kolay olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, yerel yönetimlerin karşı karşıya bulunduğu ödeme sorununun çözümü için Ankara’daki merkezi yönetimin destek vermesi gerektiğini ifade ediyor.