8. Laodıkeıa-aphrodısıas Uluslararası Gençlik Festivali

8. Laodıkeıa-aphrodısıas Uluslararası Gençlik Festivali

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) önderliğinde Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Emniyet Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen “8. Laodikeia-Aphrodisias Uluslararası Gençlik Spor, Kültür ve Sanat Festivali” sona erdi.
TMOK’un bu yıl sekizincisini gerçekleştirdiği festivalde, 13 yabancı ülkenin yanı sıra Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlileri, Türk katılımcı ve gönüllerle birlikte dil bilen, bilgili, yetenekli ve donanımlı yaklaşık 60 kişilik kafile, 4 gün boyunca yaptıkları aktivitelerle günlerini dolu dolu geçirdi.
TMOK üyeleri ve öğrenciler festivalin ilk gününde Aphrodisias’ı ziyaret etti. Antik kent hakkında arkeologlardan bilgi alan öğrenciler, daha sonra müzeye giderek tarihi kalıntıları inceledi. Denizli’ye dönen heyet Doç. Dr. Bülent Ağbuğa’nın sunduğu "Olimpiyat tarihi" seminerine katıldı. Okul konferans salonunda gerçekleşen seminerde antik dönem ile günümüz olimpiyat oyunları anlatıldı.
ÖĞRENCİLER ARASINDA ATLETİZM YARIŞMALARI
Etkinliğe katılan öğrenciler arasında, TMOK Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Üyesi eski milli ve rekortmen atlet Necdet Ayaz’ın gözetiminde atletizm yarışmaları düzenlendi. Necdet Ayaz, yarışma öncesinde sporculara yaptığı konuşmada Modern Olimpiyat Oyunlarının kurucusu Pierre Coubertin’in sözünü hatırlatarak, “Olimpiyatların sloganı üç kelimelik latince ifadedir: Citius, Altius, Fortius. ‘Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü’ anlamına gelen ifade sporcunun birinci olmayı değil, elinden gelenin en iyisini yapmasını öğütler. Sloganın bir diğer anlamı da şudur: En önemlisi kazanmak değil, katılmaktır" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra yapılan yarışmalarda dereceye giren sporculara nazar boncuğu armağan edildi. Konuk öğrencilere ilginç gelen nazar boncuğunun neye yaradığı da anlatıldı.
PAÜ’de verilen yemeğe Vali Vekili Abdullah Acar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, TMOK Birinci Başkan Yardımcısı Av.Türker Arslan, Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun, Emniyet Müdür Yardımcısı Ercan Dağdeviren ve TMOK üyeleri katıldı.
TMOK Başkan Yardımcısı Av. Türker Arslan, TMOK’un sporun yanı sıra tarihi değerlere ve ülke tanıtımına da önem verdiğini, festivali önümüzdeki yıllar daha kapsamlı yapacaklarını ifade ederek, hizmeti geçenlere teşekkür etti.
PAÜ’DE SPOR BİLİMLERİ 14. FAKÜLTE OLDU
Yemekte konuşan PAÜ Rektörü Bağcı, spora her zaman önem veren ve bu yönde ilklere imza atan bir üniversite olduklarını vurguladı. Anlamlı etkinliğin Denizli’ye verilmesinde büyük katkıları olan Hacattepe Üniversitesi Eski Rektörü, TMOK Genel Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’e teşekkür eden Prof. Dr. Bağcı, şöyle devam etti:
“Bölgenin en büyük üniversitesi olmak için sürekli proje üretiyoruz. Bunu spor alanında da başarıyla yürütüyoruz. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu bu yönde her zaman önemli organizasyonlara imza attı. Göreve geldiğimde bu yüksekokulun fakülte olması ve öğretim elemanı sayısının artırılmasını gerektiğini söylemiştim. Spor Bilimleri Fakültesi, 26 Ağustos tarihli resmi gazetede yayınlanarak kuruluşu gerçekleşmiştir. Pamukkale Üniversitesi’nin 14’üncü fakültesi hayırlı olsun."
Prof. Dr. Bağcı, konuk ekibe yeni hizmete açılan 5 bin kişi kapasiteli spor salonu gezdirerek bilgi verdi.
KUTSAL KENTHİERAPOLİS’E HAYRAN KALDILAR
Konuk öğrenciler, Denizli ilinin 18 kilometre kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti’nin arkeoloji literatüründe “Holy City” yani Kutsal Kent’i ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldılar. Kentte bilinen bir çok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığına hayran kaldılar.
Yetkililer, Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez olduğunu Bu önem, MS. IV. yüzyıldan itibaren Hristiyanlık merkezi olması (metropolis), MS. 80 yıllarında, Hz. İsa’nın havarilerinden olan, Aziz Philippe’nin burada öldürülmesinden kaynaklandığının altını çizerek Hierapolis, XII. yüzyıl sonlarına doğru Türklerin eline geçtiğini anlattı.
Güneşin altında tarihi mekanlarda uzun yürüyüşler yapan öğrenciler, yorgunluklarını Hierapolis’in termal antik havuzuna girerek attı. Termal suyun yararlarını da öğrenen ve tarihi eserler üzerinde yüzmenin ayrılacağını yaşayan konuk ekip öğrencileri ayrıca bol bol fotoğraf çektirdi.
KONUK ÖĞRENCİLER MANKENLERİ ARATMADI
Etkinlik kapsamında Polisevi’nde konuk öğrencilerin mankenlik yaptığı bir defile gerçekleştirildi. Festivalin en renkli bölümünde kadın ve erkek öğrenciler antik ve çağdaş dönemlerden oluşan kıyafetler ve davranışlarıyla beğeni topladı.
Öğrenciler daha sonra ülkeleriyle sinevizyon gösterileriyle sunum gerçekleştirdi. Romanyalı öğrenci Galatasaray’ın eski futbolcusu Gheorghe Hagi’nin fotoğrafını yansıtınca Türk öğrenciler ve diğer görevlilerden alkış topladı. Letonyalı öğrenci en hızlı kravat bağlama yarışmasında birinci olan TMOK Başkan Yardımcısı Av. Türker Arslan’a kravat armağan etti.
Etkinlikte en büyük ilgiyi, kına gecesi düzenleyen Türk ekibi gördü. Yabancı ekibin kızları da avuç içlerine kına sürdüler ve merak ettikleri konularda bilgilendirildi.
ETKİNLİKTE 2 OLİMPİYAT SPORCUSU VARDI
TMOK’un öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe katılan Polonyalı Luıza Zlotkowska, sürat pateninde ülkesinde defalarca şampiyonluklar yaşadığı gibi, Dünya Üniversitelerarası Şampiyona’da da madalya kazandı. Zlotkowska 2010 Kanada Kış Olimpiyat Oyunlarında bronz, 2014 Rusya’nın Sochi kentinde gerçekleştirilen Kış Oyunlarında gümüş madalya elde etti.
İrlandalı Yüzücü Melanie Nocher, ülkesinde sırtüstü yüzmede defalarca uluslararası müsabakalarda madalya kazandırdı. Nocher, 2008 Pekin, 2012 Londra Olimpiyat Oyunlarına katılmıştı. Ayrıca, 2011 yılında 200 metre sırtüstünde bronz madalya kazanmıştı.
Ekibin içinde ayrıca, Slovakyalı Hentbol Milli Takım Kalecisi Martin Kosak ile Sırbistanlı Euro Lig Basketbol oyuncusu Natasa Kovaçeviz de dikkat çeken sporculardı.
PAMUKKALE UNESCO’NUN DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, belediyenin Çamlık Ormanı, Kırkahvesi’nde tüm kafileye verdiği yemek öncesinde yaptığı konuşmada, Denizli’yi Avrupa kenti yaptıklarını söyledi.
Ekip çalışmasına inandığını, yapacağı hizmetleri vatandaşlarla paylaştığını ifade eden Başkan Zolan; coğrafi konumu, verimli toprakları, girişimci ruhu ve kültürel zenginlikleriyle bölgede lider konumda bulunduklarını, sanayiden turizme, eğitimden, sağlığa, kültür, sanat ve spora kadar pek çok alanda diğer illerin model aldığı kent haline getirdiklerini sözlerine ekledi.
Başkan Zolan, sahip olduğu bembeyaz travertenleri, şifalı suları ve antik yapıları ile dünyanın 8. harikası olan Pamukkale’nin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındığının altını çizerek, bu değerleri koruyacaklarını kaydetti.
Konuşmalardan sonra, katkılarından dolayı TMOK Başkan Yardımcısı Av. Türker Arslan ile Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun; Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Emniyet Müdür Yardımcısı Ercan Dağdeviren’e plaket verdi.
Belediye Başkanı Zolan ile Emniyet Müdür Yardımcısı Dağdeviren de konuk öğrencilere ve hizmeti geçen öğretim görevlisi ve gönüllülere çeşitli armağanlar dağıttı.
KAPANIŞ VE ÖDÜL TÖRENİ
Büyükşehir Belediyesi Çamlık Ormanı’nda gerçekleştirilen kapanış yemeğine; Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Emniyet Müdür Yardımcısı Ercan Dağdeviren ile TMOK Başkan Yardımcısı Av. Türker Arslan, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi - Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun, komisyon üyeleri, Necdet Ayaz, Murat Kaya, Ömür Dugan, Ayşe Türkeri, Tugay Aladağ ve Ramazan Şanıvar, TMOK Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü Mehmet Güçlü ile öğretim görevlileri, gönüllüler ve Avrupa’nın 13 ülkesinden gelen konuk gençler katıldı.