8 Yıl Sonra Gelen Pardon
Samsun’da adam öldürmeye ve yaralamaya yardım ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkeme tarafından toplam 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından, 8 yıldır tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliyesine karar verilen ve yeniden yargılanmasına başlanılan Metin Türkyılmaz, geciken adalete tepki gösterdi.
Samsun’da kız kaçırarak evlenme yüzünden aralarında damadın da bulunduğu 2 kişinin ölümü, 5’i tabancayla vurulmak üzere 7 kişinin yargılanıp toplam 333 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldığı davanın kararını Yargıtay bozdu ve sanıklar yeniden yargılanmaya başladı.
Olay, İlkadım ilçesi Fatih Mahallesi’nde 28 Ocak 2007 tarihinde meydana gelmişti. Coşkun Erbay (29), sevdiği Elif T.’yi kaçırarak resmi nikah kıyıp evlendi. Kızın amcasının çocukları, olayın ardından konuşmak için Coşkun Erbay’ın Fatih Mahallesi Süreyya Sokak’taki evine gitti. Erbay’ı evde bulamayan şahıslar daha sonra ayrıldı. Kendisinin arandığını öğrenen Erbay, konuşmak için söz konusu şahısları evinin yanına çağırdı. Burada Coşkun Erbay ile kızın yakınları arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine silahlar konuştu. Mahalledeki gençler olayı yatıştırmak isterken, karşılıklı ateşlenen silahların ardı ardına patlaması üzerine damat Coşkun Erbay ile Beytullah Aksoy (27) tabancayla vurularak hayatını kaybetti, Ö.A. (25), L.T. (26), S.K. (24) ve İ.T. (27) tabancayla vurularak, A.A. (27) ve Ü.U. (25) ise darp sonucu yaralandı. Polis olay yerinde 8 ayrı tabancaya ait 17 adet boş kovan ele geçirdi. Olaydan sonra gözaltına alınan İlhan Türkyılmaz (28), Hüseyin Türkyılmaz (52), Sancar Türkyılmaz (36), Tahsin Türkyılmaz (33) ve Metin Türkyılmaz (30) tutuklandı. Dede Dursun Türkyılmaz (73) ise yaralı olarak olay yerinden kaçtı ve jandarmanın takibi sonucu olaydan 4 yıl sonra saklandığı köyde bulunan saç telinden kimliği tespit edilerek yakalanarak tutuklandı.
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 yıl devam eden dava 2012 Kasım ayında karara bağlandı. Mahkeme heyeti, dede Dursun Türkyılmaz’ı 66 yıl 3 ay, Tahsin Türkyılmaz’ı 78 yıl 2 ay, Sancar Türkyılmaz’ı 66 yıl 3 ay, İlhan Türkyılmaz’ı 77 yıl 11 ay, Metin Türkyılmaz’ı 25 yıl ve Yılmaz Türkyılmaz’ı ise 20 yıl hapis cezasına çarptırmış, hakkında dava açılan Hüseyin T.’nin ise yargılama aşamasında hayatını kaybettiği için hakkındaki dava düşmüştü.
Metin Türkyılmaz’ın avukatı Ata Giritli hukuk mücadelesi başlatarak, müvekkiline verilen cezanın haksız olduğunu, yerel mahkemenin olay yerinde keşif yapmadan haksız yere ceza yağdırdığını ileri sürerek Yargıtay Genel Kurulu’na itirazda bulundu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Av. Ata Giritli’nin itirazını yerinde buldu ve sanıklara verilen öldürme ve öldürmeye yardım cezalarını onadı ancak öldürmeye teşebbüs suçlarından ise yeniden yargılanmalarını isteyerek olay yerinde keşif yapılmasını talep etti.
8 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Metin Türkyılmaz, Yargıtay’ın tahliyesine karar vermesi üzerine cezaevinden serbest kaldı. Dava, Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başladı. Tutuklu bulunan 4 kişi ile tahliye olan Metin Türkyılmaz, duruşmada hazır bulundular ve Yargıtay’ın bozma karına uyulmasını istediler. Yerel mahkeme Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin bozma kararına uyulmasına karar verdi. Metin Türkyılmaz’ın avukatı Ata Giritli, "Mahallinde mağdur ve tanıklar hazır edilerek temsili ve tatbiki keşif yapılmasını baştan beri söyledik. Bu talebimiz Yargıtay tarafından kısmen kabul edildi. Bu yönden müvekkilim ve sanıklar yönünden gerçeğin ortaya çıkması için mahallinde temsili ve tatbiki bir keşif yapılsın. Ehil bilirkişilerden heyet oluşturulsun" dedi.
Duruşma olay mahallinde keşif yapılması için ileri bir tarihe ertelendi.
Duruşma çıkışı cezaevinde yaşadığı 8 yılı anlatan Metin Türkyılmaz ise, "8 yıl az bir zaman değil. İnsanın yarı ömrü. Neye dayanarak böyle bir cezayı hak ettim hala anlamış değilim. Anlamak da istemiyorum zaten. Çünkü benim ömrümden 8 sene gitti. Ben o 8 seneyi geri getiremem. Hiç kimse getiremez. Olmuş bitmiş olaydan kimin haberi olabilir. Biri ‘gördüm’ diyor, diğeri ‘görmedim.’ Hangisi doğru. Hiçbiri doğru değil. Anlatılanların hepsi tamamen saptırmaca. Birbirini tutmuyor. Ben 8 sene kaybettiğim hayatı geri getirme şansım yok. Bu cezayı hak ettiysem cani gönülden yatabilirim. 8 senedir çektiğim sıkıntıyı, yaşadığım hayatı, o kadar stresi. Psikolojikmen tamamen bitmiş bir insan hayata nasıl tutunacak ki. Her şey bitmiş. 8 seneden sonra olmuş bir adaletin ‘pardon’ demesi insan onurunu gerçekten kırıyor. 8 sene yatıyorsun, bildiğimiz bir Pardon filmi gibi ‘pardon’ deniliyor. Neye dayanarak? Hiçbir şeye dayanarak. Ortada hiçbir şey yok. Hayatta bir Allah’a inandım, bir de adalete inandım. Ama adalet beni yanılttı. Yine de adaletin yerini bulunacağına inanıyorum" diye konuştu.
Tahliye olmayı hiç beklemediğini ifade eden Metin Türkyılmaz, "O gün bana ‘tahliye oldun’ demeleri sanki bütün dünyayı bana vermişler. Çünkü aradan 8 sene geçmiş ve her şeyi unutmuşsun. Dışarıyla bir bağlantın yok. Her gün korku içindesin. Psikolojikmen bitmişsin. Bir insanın hayatını karartmak bu kadar ucuzsa ben bu hayatı kabul etmiyorum. Haklı olan bir şey varsa tamam. Haksızsam cezasını çekerim" şeklinde konuştu.