Ab Ve Akdeniz’den Yerel Yöneticiler Antalya’da Buluşuyor

Ab Ve Akdeniz’den Yerel Yöneticiler Antalya’da Buluşuyor

Avrupa Birliği, Avrupa-Akdeniz Bölgeler Ve Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM) 6. Genel Kurul Toplantısı, 14-15 Aralık tarihlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ev sahipliğini yapacağı toplantıya, ARLEM’in iki Eş Başkanı; Bölgeler Komitesi Başkanı Michel Lebrun ve Gize Valisi Youssef Ali Abdel-Rahman başkanlık edecek. Ana konusu “Akdeniz’de göçün yönetilmesi” olan ARLEM Genel Kurul Toplantısı’nda Lizbon Belediye Başkanı António Costa tarafından hazırlanan ve bu alanda yerel ve bölgesel yetkililerin rolünü değerlendiren bir rapor sunulacak. Toplantının gündeminde olan diğer konu başlıklarının ise “Yerinden Yönetim” ile “Atık Yönetimi ve Kentsel Yönetim” olduğu belirtildi.
Toplantının açılış oturumunun 15 Aralık Pazartesi günü saat 09.00’da Spice Otel’de gerçekleşeceği, rapor ve sunumların ardından toplu fotoğraf çekimi ise aynı gün saat 13.30’da yapılacağı açıklandı.
ARLEM NEDİR?
Avrupa-Akdeniz Bölgeler ve Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM), Akdeniz için Birlik (AiB) ortaklığına bölgesel boyut kazandırmak ve Avrupa-Akdeniz işbirliğinde bölgesel ve yerel yönetimlerin rollerini güçlendirmek üzere Avrupa Birliği (AB) bünyesinde 2010 yılında kuruldu. ARLEM Bölgeler Komitesi’ni, Akdeniz’in çevrelediği üç kıyıda bulunan bölgesel ve yerel yönetimler ile yerel olarak bölgelerini temsil eden uluslararası birlik ve dernekler oluşturuyor. AB ve Akdeniz bölgesinden 80 yerel ve bölgesel temsilciden oluşan ARLEM’de AB ve Akdeniz katılımcıları eş başkanları ile eşit olarak temsil ediliyor.
ARLEM’in Türkiye’den katılımcıları ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi.
ARLEM Bölgeler Komitesi ise AB’nin tüm 28 üye ülkesinin bölgesel ve yerel temsilcilerinin oluşturduğu bir kurul. Bu kurulun görevi, bölgesel ve yerel yetkilileri ve temsil ettikleri toplulukları, AB’nin karar verme sürecine dahil etmek ve onları AB politikaları hakkında bilgilendirmek. Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, bölgeleri ve şehirleri etkileyen politikalar konusunda komiteye danışmakla mükellef. Komite, haklarının ihlal edilmesi veya bir AB kanununun yetki ikamesi ilkesini ihlal ettiğini, bölgesel ya da yerel iktidara itaat etmediğini düşünmesi durumunda, AB Adalet Divanı’na başvurabiliyor.