Aba Güreşi Küllerinden Doğuyor

Aba Güreşi Küllerinden Doğuyor

Ata sporu olan aba güreşleri adeta küllerinden doğuyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak olan 5. Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası etkinliği 13-14 Eylül 2015 tarihinde Hatay’da gerçekleştirilecek. Beş yıl önce sadece 5 ülkenin katılımıyla başlayan organizasyona bu yıl 21 ülkeden sporcular gelecek.
Ata sporu aba güreşinin dünyadaki en büyük etkinliği olan Aba Güreşi Dünya Kupası, 5. defa Hatay’da yapılacak. 13-14 Eylül tarihleri arasında Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da gerçekleşecek olan organizasyona 21 ülkeden 500’den fazla sporcu katılacak.
BAŞKAN SAVAŞ: "ABA SPORU BİZİM ÖZ DEĞERİMİZ"
Etkinliğe bundan önce olduğu gibi bu yılda Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ev sahipliği yapıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan başkan Savaş, aba güreşinin ata sporu olduğunu hatırlatarak, "Aba güreşi milli bir değerimizdir. Bu güreşleri olimpiyatların ilk kez düzenlendiği Hatay’da düzenlemekten memnuniyet duyacağız. Bu organizasyona gelecekte tüm belediyelerimiz sahip çıkacak ve aba güreşleri dalga dalga tüm dünyaya yayılacak. Aba güreşinin dünyaya duyurmaya karar verdik. Bölgesel bir spor olmaktan bundan 6 sene önce çıkarmaya karar verdik. Ve çok şükür bugün 21 ülke Dünya Şampiyonası’na katılıyor. Daha önce yaptığımız Türkiye Şampiyonası’na ise 23 ilimiz katılarak bunu tüm Türkiye’ye yayma çabamızın karşılığını almış olduk. Bu bir ülke meselesi. Dünya Federasyonu’nun merkezinin Türkiye olan tek spor dalıdır aba. Abanın orijinal şekliyle devamını sağlayacağız. Organizasyon kapsamında 21 ülkeden basın mensuplarının Hatay’a gelecek olması hem Hatay’ın hem de Türkiye’nin tanıtımı açısından büyük önem arz ediyor” dedi.
Birkaç yıl içinde Tüm dünyanın bu spordan bahsedeceğini vurgulayan ve hiçbir spor dalını önemsememek gibi bir düşüncelerinin olmadığını ifade eden başkan Savaş, “Sporun her dalına saygımız var. Ancak bu spor bizim ata sporumuz. Öyle spor dalları var ki; tarihleri yok. Bizim aba sporumuz tarihi insanlığın doğuşuyla birlikte başlıyor. O nedenle bu sporu tanıtma adına devletimizi de desteğini alarak daha da büyüyeceğiz” diye konuştu.
"ABA HATAY’IN ÖZ VARLIĞIDIR"
Başkan Savaş, aba güreşinin Hatay’ın öz varlıklarından biri olduğunu dile getirerek, "Bizim tarihimizdir, geleneğimizdir, folklörümüzdür. Er meydanlarımızı, düğünlerimizi, derneklerimizi, bayramlarımızı ve festivallerimizi süsleyen, gençlerimize onur kazandıran, yiğitlerimizin boy ölçüştükleri bir spordur. Hatay, Gaziantep ve civar illerde halkımızın son derece önemsediği, ilgi duyduğu ve her sporun üstünde tuttuğu, davulu zurnası, ağası, bayrakları, sancakları, özel giysisi ve ödülleri ile 5000 yıllardan günümüze ulaşan, son derece önemli bir temel spordur. Bu spor tüm giysili sporların, judonun ve Kuraşın atasıdır. Aba güreşini mahalli olmaktan çıkarıp, ülkemizin her köşesine yayarak, tüm gençlerimize aba güreşi sporunu sevdirme gayretlerimiz beklenenin üstünde ilgi görmüş ve güreşimiz hızla yayılmaya başlamıştır. Aba güreşi için özel yarışma alanları inşaatlarımız da sürmektedir. Yine son altı yıldır bununla da yetinmeyerek, öncelikle Asya ve Avrupa ülkelerine açılma düşüncesi ile 2009 yılından itibaren Antakya’da Dünya Kupası yarışmaları düzenlemeye başladık. Bu yıl 13-14 Eylül günleri Hatay’da beşincisini düzenleyeceğimiz 5. Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası yarışmalarına Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Başkurdistan, Bulgaristan, Dağıstan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sancak/Sırbistan, Tataristan, Türkmenistan, Yakutistan/Rusya, gibi 20 kadar ülke katılacaklarını bildirmişlerdir" ifadelerini kulandı.
"ABA GÜREŞİ DÜNYA FEDERASYONU HATAY’DA KURULDU"
Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"12/09/2013 tarih ve 5253 sayılı kanun doğrultusunda Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu’nu (DAGGSF) kurduk. Bunu bugün biz kurmamış olsa idik, bir başka ülke kurduğunda uluslararası yarışmalara katılabilmek için Türkiye o federasyona üye olmak zorunda kalacak, uluslararası bir organizasyon için onlardan izin alacaktı. Federasyonumuzun faaliyet programı içinde yer alan bu etkinliğimize katılan tüm ülkeler aynı zamanda bizim kurduğumuz Dünya Federasyonu’na üye olacaklardır. Bu ülkelerin bir çoğunda aba güreşine benzer milli güreş, kuşak güreşi, belbağlı güreş, Tatar güreşi, Kırgız alış güreşi, kuraş, Gürcistan’da çida oba, İsviçre’de pantalon güreşi, Yakutistan’da yakuti gibi isimlerle yapıldığını gördük. Bu nedenle 1 saatlik seminerlerle adaptasyonu sağladık 21 Eylül 2014 tarihinde Almanya Ludwigsburg eyaletinde Almanya, İsviçre, Avusturya ve Azerbaycan Devletleri arasında doğrudan Aba Güreşi Uluslararası Turnuvası düzenlenecek olması, İran ve Azerbaycan’ın da yeni turnuvalara aday olmaları aba güreşimiz adına bizi son derece sevindirmiş ve onurlandırmıştır. Bu sporun disiplin, bilgi ve tekniğini kavramış sporcular, gelecekte serbest, grekoromen, yağlı tüm güreşlerimiz ile kuraş, judo ve benzeri giysili sporlarda da büyük başarılar elde edecek, milli olacak, Avrupa ve dünyada şanlı bayrağımızı onurla dalgalandıracaktır" açıklamasında bulundu.
ABA GÜREŞİ HAKKINDA
Aba güreşi Türklerin 5000 yıldan daha eski geleneksel ortak güreş sporudur. Güreş sporunun tarihine bakıldığında en eski güreş türü olarak aba güreşi görülmektedir. Dünyada giysilerle yapılan ilk güreş türlerindendir. Günümüzde tüm Türk devletleri ve özerk cumhuriyetlerinin milli güreşidir. Aba güreşi lisanslı sporcu sayısı yaklaşık 3 bindir.