Acil Tıp Çalişanlarinin Sorunları Trabzon’da Tartışıldı

Acil Tıp Çalişanlarinin Sorunları Trabzon’da Tartışıldı

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Acil Tıp çalışanlarının ciddi sorunları olduğunu ancak bunca konuşulan ve anlatılanlara rağmen sorunların bir türlü çözülemediğini söyledi.
15. Acil Tıp Sempozyumu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyuma Türkiye’nin farklı illerinden gelen acil tıp çalışanlarının yanı sıra Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasapoğlu, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz de hazır bulundu.
Sempozyumda ilk sözü Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Gündüz aldı. Gündüz, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi binası yanında inşaatı süren Acil Servis’in 2-3 ay sonra hizmete açılacağını belirterek “Acillerin gerçek anlamda ciddi sorunları var. Bu hem yapısal, hem destek hem hasta yoğunluğu bakımından sorunları var. Bizim burada yapılmakta olan acil binamız hem alt yapı olarak hem donanım olarak, hem büyüklük olarak Türkiye standartları oldukça üzerinde bir acil binası. İnşallah 2-3 ay sonra açmış olacağız. Bu konuda bize desteğini veren üniversite yönetimimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
"BUGÜN YENİ TÜRKİYE’NİN İLK GÜNÜ BİZİM TOPLANTIMIZ BELKİ DE TÜRKİYE’NİN İLK TOPLANTISI"
Daha sonra kürsüye gelen Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, meslektaşlarının sıkıntılarını dile getirirken acillerde kimsenin çalışmak istemediğine vurgu yaptı. Sorunlarının bir türlü çözülemediğini kaydeden Cander, “Biz acilcilerin konuşması gereken dile getirilmesi gereken o kadar büyük problemlerimiz var ki işte ben kürsüye çıktım mı indiremiyorlar. Konuşuyoruz, anlatıyoruz ancak icraata dökemiyoruz. Birileri bizi dinlemiyor, birileri bizi duymuyor" şeklinde konuştu.
"Trabzon’da acilin sesine kulak veren çok güzel bir ekip var. Buraya özenmemek mümkün değil" diyen Cander konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Acil çalışanlarıyla böyle güzel bir mekanda biraya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün yeni Türkiye’nin ilk günü ve bu yeni Türkiye’nin ilk toplantısını ATUDER olarak gerçekleştirmek bize nasip oldu. Acilcilerin, acillerin bir çok sorunları var. Acil Tıp çalışanlarının çok ciddi sorunları var. Acillerde binlerce Türkiye’de milyonlarca hasta şu anda konuştuğumuz anda bile acillere akın ediyor. Bir çok kritik hastaya bakılıyor. Ama maalesef acillerin ihtiyacı acil tıp çalışanlarının sorunları bir türlü masaya yatırılmıyor, çözüm önerileri sunulmuyor ve daha ileriye götürülmüyor. Peki neden böyle davranılıyor. Herkesin bütün işini bir kenara bırakıp bunu oturup konuşması lazım. Neden ? Çünkü acillerde şu anda hayatlar kazanılıyor ya da hayatlar kaybediliyor. Böyle önemli bir ortamda sorunlar göz ardı edilebilir mi? Bu sorunları çözme makamında olanların bu sorunları çözmesi lazım. Acilde kimse çalışmak istemiyor. Acillere gelen insanlar ayrılmak istiyor, diğer branşlardan ’acilde çalışın’ diye gönderdiğiniz insanlar isyan ediyor, mahkemeye başvuruyor. Peki neden biz acilde çalışıyoruz? Bu acilde kimler çalışacak. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nda bir sürü kadro açıldı, ne olacak bunların çoğu dolmayacak."
"ACİL SERVİS ÇALIŞANLARI HEYECANLARINI KAYBEDİYOR"
Cander, Acil Servis çalışanlarının maalesef ilk baştaki heyecanlarının zamanla kaybolduğuna da dikkat çekerek "Geleceğe umutla bakan insanların sayısı azalıyor. İstanbul’daki sorunlar o kadar devasa ki kimse eğilmiyor. Bir çok hastanelerde 5-6 asistan, uzman kaldı. Yarın ne olacak belli değil. Böyle bir tablo ile karşı karşıyayız ama kimse bu tablonun vahametiyle ilgilenmiyor. Biz bunları her seferinde dile getirerek ’Daha iyiye nasıl gidebiliriz, daha iyi neler yapabiliriz?’ diyerek dernek olarak camia olarak bunun peşinde olmaya devam ediyoruz. Ama maalesef ülkeyi biz yönetmedikçe her halde bu sorunları çözecek kadrolar bir türlü başa geçmeyecek. Acilciler acil servislerde hep kriz çözüyorlar. En iyi krizi çözen ekip, ’acil ekip’ ” diye konuştu.