Adü’de ‘uygarlıklar Vadisinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ Verildi

Adü’de ‘uygarlıklar Vadisinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ Verildi

Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) TÜBİTAK tarafından 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen ‘Uygarlıklar Vadisi’nde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ yapıldı.
ADÜ TÜBİTAK tarafından 4004 - Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen ve 01-10 Temmuz 2014 ve 15-24 Temmuz 2014 tarihleri arasında 2 grup halinde gerçekleştirilen ‘Uygarlıklar Vadisi’nde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ başlıklı proje tamamlandı.
4 profesör, 6 doçent, 7 yardımcı doçent ile 2 doktora ve 3 yüksek lisans derecesine sahip kişilerden oluşan proje ekibi ile gerçekleştirilen eğitimin teorik kısmı ADÜ Eğitim Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Uygulama eğitimleri uygarlıklar vadisi olarak anılan ve Karia ve Lykia bölgelerinin kısımlarını içerisine alan oldukça geniş bir alanda yapıldı. Arazi çalışmaları proje ekibi, 2 rehber, bir sağlık personeli ve o günkü eğitim ile bağlantılı eğitmenler ile yapıldı.
Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Mesut Kırmacı, proje kapsamında üniversitenin tüm birimleri ile koordineli çalıştıklarını ve herhangi bir aksaklık yaşanmadığını dile getirerek, başta Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Eğitime katılan katılımcılar amaçları doğrultusunda eğitim alarak, doğaya bakış açısında belirli kazanımlar edindiklerini kaydeden Kırmacı, eğitimlerde anlattıkları konuları şu şekilde açıkladı: “Biyoçeşitlilik, Ekolojik Denge, Koruma Biyolojisi ve Kültürel değerler kavramlarının, Uygarlıklar Vadisi ve çevresinin ekolojik ve kültürel değerlerinden faydalanılarak anlatılması. Doğaya bakış açısı ve doğa felsefesinin yerleştirilmesi. Biyolojik mirasımızın gelecek nesillere aktarılması adına farkındalık yaratılması. Ülkemizde giderek artan şehirleşmenin paralelinde kaybolan doğal alan ve kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımı ve daha nitelikli bir yaşam ve çevrenin oluşturulmasına katkı sağlanması. Korunan alanlar; milli parklar ‘Dilek Yarımadası ve Menderes Deltası Milli Parkı’, Tabiat parkı ‘Bafa Gölü’, özel çevre koruma Bölgesi ‘Köyceğiz Sığla Ormanı’, sulak alanlar Bafa Gölü, İztuzu, Jeoloji ve jeomorfoloji Menderes Masifi, Pamukkale Travertenleri, Sırtlanini Mağarası, Geyik Kanyonu gibi ve tarih öncesi yerleşmeler Miletos, Priene gibi doğal ve kültürel varlıklarımızın öneminin aktarılması. Doğa-insan-toplum ilişkileri ile bu ilişkilerde yaşanan problemleri anlama ve çözüm üretme becerilerini geliştirilmesi. Herbaryum, teraryum ve bonsai gibi uygulamalarla amatör doğa bilimcilerin oluşmasına katkıda bulunmanın yanında, katılımcılara ileride uğraşacakları bir hobi edindirilmesi"