"afet Müdahale Planı Genel Sunum" Toplantısı Yapıldı
Bilecik’te "Afet Müdahale Plan Genel Sunum" toplantısı yapıldı.
İl Özel İdaresi toplantı salonda yapılan sunumu, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcıları, Bilecik Belediye Başkan Vekili Abdullah Tetik, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kurum müdürleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik’in yüzde 96 olduğu gibi Türkiye’nin tamamının afet riskine maruz alanlar içerisinde kaldığını belirterek, “Başta deprem olmak üzere sel, heyelan hatta bugüne kadar görmediğimiz hortum felaketleri gibi küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle birlikte bugüne kadar şahit olmadığımız afet riskleriyle de karşı karşıyayız. Hepinizin bildiği gibi doğal afetlerin oluşmamasını sağlayacak şekilde bir önlem almak mümkün değil. Ama afet öncesi tedbirler, afet sırasındaki tedbirler ve afet sonrasındaki tedbirler bu afetten etkilenmemizi en aza indirecek olan tedbirlerdir. Bir ülkede bakıyorsunuz 8 şiddetinde bir deprem oluyor ölen ya yok ya da onlarla ifade edilen rakamlar. Bir başka ülkede çok daha düşük şiddette ki bir depremde yüzlerce binlerce ölüyle karşı karşıya kalabiliyoruz ”dedi.
“AFET ÖLDÜRMEZ İHMAL ÖLDÜRÜR”
Afet’in öldürmeyeceğini yapılan ihmallerin öldürdüğünü dile getiren Vali Nayir, “Eğer afet öncesindeki alınan tedbirler, afet sırasındaki tedbirler, afet sonrasındaki tedbirler tam uygulanmaz burada bir ihmal olursa, afetin yapmadığını o ihmaller yapıyor ve büyük zararlara neden oluyor. Sizlerin bildiği gibi bu tür afetlerle mücadele de ülkemizde Sivil Savunma Genel Müdürlüğümüz vardı. Birde Bayındırlık İskan Bakanlığımız içinde afetle ilgili bölümler vardı. Daha sonra Başbakanlık içerisinde de afetle ilgili bir birim kuruldu. En son bu kadar değişik yerde olan birimler bir araya getirilerek 2009 yılında 5902 sayılı kanunumuzda Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Yönetim Durum Başkanlığı oluşturuldu yeni bir teşkilat. Bu teşkilat planları da yeniden ele aldı. Türkiye Afet Müdahale Planını düzenledi. İllere düşecek olan görevleri de belirlemeye başladı. Birçok teşkilatımıza, birçok birimimize kendi üst birimlerinden bu yapılacak çalışmayla ilgili olarak öncesinden de bir bilgi geldiğini biliyorum. Ama biz buradaki bu toplantımızda bu çalışmayı Bilecik Afet Müdahale Planının alt ayaklarını tamamlayacak şekilde, ciddi bir şekilde ihmal etmeden büyük zararlara sebep olabilecek husus ihmallerini ihmal etmeden biz tedbirlerimizi alıp, düşünüp olabilecek olan hususlarla ilgili önlemlerimizin ne olacağını belirlemeye çalışacağız” dedi.
“HER İLDE İL AFET ACİL DURUM MÜDÜRLÜKLERİ VAR”
Başbakanlıkta ki bu teşkilatın her ilde İl Afet Acil Durum Müdürlükleri olduğunu söyleyen Vali Nayir sözlerine şöyle devam etti.
“Ülke genelinde 11 yerde Arama ve Kurtarma ekipleri var. Eski planlardan farklı olarak hizmet grupları oluşturuldu. Bu hizmet gruplarının çözüm ortakları ortaya konuldu. Bir hizmet grubunda kimler görev alacak, o hizmet grubuyla ilgili problemlerin çözümünde kimler görev alacak onlarla ilgili çözüm ortakları oluşturuldu. O hizmet grubunun asli işlerini yürütecek, omurgası olacak birinci derecede sorumluluğu yüklenecek olana "Ana Çözüm Ortağı" diyoruz. Ona destek verecek olanlara da, "Meslek Çözüm Ortağı" diyoruz. Bu konudaki kelimeleri bunları bilmemiz gerekiyor. 28 tane hizmet grubu oluşturuldu. 8’i yalnızca İl Afet Acil Durum Yönetim Müdürlüğü’nün denetiminde devam edecektir. Destek çözüm ortakları olacak ama diğerleri bu müdürlük dışında örneğin; Telekom İl Müdürlüğü’ne, belediyeye, mahalli idarelere, sağlık teşkilatına, ana çözüm ortağı görevi verilmiş. Diğer birimler de destek çözüm ortağı olarak görev yapacak olan bir hazırlık süreci yaşayacağız. İlimizde muhtemel senaryolara göre neler baki olabilir, diyelim ki maddiye hizmet alanında ulaşım, hasar, alt yapı beslenme gibi bu 28 ayrı dalda herkes çalışmasını yapıp, bir ilin müdahale planı ortaya çıkmış olacak. Bütün illerin müdahale planıyla da ülkemizin müdahale planı ortaya çıkmış olacak. Eğer ilk kademelerde yeterince emniyet verilmezse ondan sonraki basamaklar da istenilen sonuç elde edilemeyecektir. Onun için birim amirlerimizin bu sorumluluğu hissedip, olacak çalışmada ciddiyetle muhtemel senaryoları da değerlendirerek çözüm ortaklarıyla birlikte bu planların gerçekleşmesinde İl Müdürlüğümüze Bilecik İl Afet ve Acil Müdahale Müdürlüğümüze destek olmaları gerekiyor. İsimler yeni olduğu için Acil Durum Müdürlüğü’müze destek olmaları gerekiyor. Bu problem hepimizin problemi. Başa gelmez, bize bir şey olmaz diye düşünmeyelim ilimizin ve ülkemizin afet riskiyle birlikte bu çalışmanın da emniyeti bir daha ortaya çıkmış oluyor.”
Konuşmanın ardından basın mensuplarını sunumun basına kapalı olduğu belirtiler. Yapılan sunum sonrası toplantı sona erdi.