Afrika Hastalığının Nedeni İklim Değişikliği Ve Keneler

Afrika Hastalığının Nedeni İklim Değişikliği Ve Keneler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Gümüşova, büyükbaş hayvanlarda görülen ve halk arasında ’Afrika hastalığı’ olarak bilinen hastalığın, iklim değişikliğine bağlı olarak artış gösteren sivrisinek ve kenelerden meydana geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Semra Gümüşova, büyükbaş hayvanlarda görülen “Lumpy Skim Disease Noduler Exantem” adı verilen ve halk arasında da Afrika hastalığı olarak bilinen hastalık konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Afrika hastalığının virüsler tarafından bulaştığını açıklayan Prof. Dr. Semra Gümüşova, “Canlı hücreleri enfekte edebilen mikroskobik taneciklerin (virüs) hayvana bulaşmasında aracı olanlar sivrisinekler ve keneler bunlarla hayvanlara bulaştırılıyor. Sivrisinek ve kene kaynaklı enfeksiyonların artışı günümüzde genel olarak dikkat çekmeye başladı. Yapılan çalışmalar bunların bir takım iklim değişiklikleri sonrası artış gösterdiği üzerinedir” dedi.
Hastalığın insana bulaşmasının söz konusu olmadığını hatırlatan Gümüşova, “Tükürük hayvanın semeni gibi ya da lezyon üzerinden hayvandan hayvana bulaşma söz konusu olabiliyor. Hastalığımız hayvandan insana bulaşır mı sorusu ilk planda akla geliyor, hastalık zoonoz bir hastalık değil sadece sığırlar arası bir bulaşma söz konusu, sığırlardan koyun ve keçiye de bulaşma bildirilmemiş dolayısıyla onlarda risk taşımıyor” diye konuştu.
Tokat’ta Afyon’da ve Sivas’ta bildirilen bir takım vakalar olmasıyla Afrika hastalığının Türkiye’de gündeme geldiğini belirten Gümüşova, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Dolayısıyla Kurban Bayramı ile ilgili bir takım endişeler akla geliyor. Hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması her kurban bayramında olduğu gibi Kurban Bayramı içinde bakanlığın alacağı önemli tedbirlerdendir. Hayvanlarda insanlara herhangi bir bulaşma olmadığı için bu açıdan endişelenecek herhangi bir durum yok ama endişelenmemiz gereken durum, biz veteriner hekimleri için hasta hayvanların hastalığın görülmediği bölgelere kontrolsüz olarak getirilmesi ve hastalığın bu bölgelerde bulaştırılması olabilir. Bununla ilgili tedbirleri de mutlaka bakanlık alacaktır. Hastalığın hayvanlar için herhangi bir tedavisi yok, viral enfeksiyonlar için de genel problem budur zaten. Viral enfeksiyonlarda enfeksiyon çıkmadan korunma tedbirlerinin alınması önemlidir. Bu hastalık içinde aşılama söz konusu, kuyu çiçeği aşısıyla hayvanların aşılanması gerekiyor” şeklinde konuştu.