Afyonkarahisar Mühimmat Deposu Patlamasının 2’nci Yıl Dönümü

Afyonkarahisar Mühimmat Deposu Patlamasının 2’nci Yıl Dönümü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, 5 Eylül 2012’de 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlaması ile ilgili açıklamasında, olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala tatmin edici bir açıklama yapılmadığını belirtti.
Konuyla alakalı yazılı açıklama yapan Görgöz, Afyonkarahisar Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda 5 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen olayın sıcaklığını halen koruduğunu kaydetti. Olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen patlamanın nasıl olduğu, neden olduğu konusunda en ufak bir bulgu elde edilemediğini ifade eden Başkan Görgöz, şöyle devam etti:
“Hem siyasilerin açıklamalarında hem de duruşmalarda olayın bir kaza sonucunda gerçekleştirdiği üzerinde durulmuştur. Diyelim ki, 5 Eylül 2012’de Afyonkarahisar’da meydana gelen patlama bir kazaydı. Peki bu kaza nasıl, neden oldu? Askerlerin şakalaşması mı, askerlerin çok çalıştırılması ve yorgunluktan dikkatlerinin dağılması mı, kışladaki iki askerin kavga etmesi mi, depoda yer kalmadığı halde patlayıcı maddelerin istiflenme işleminin devam etmesi mi, birkaç el bombasının yere düşürülmesi mi bu facianın nedeni? Patlamanın kaza olduğuna ilişkin açıklamalarda kaza varsayımının nedenine dair bile kafa karıştırıcı iddiaları okuduk, dinledik. Bu açıklamaların hiçbiri bizi tatmin etmedi. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ‘Afyon patlamasında sabotaj şüphesi var’ demeciyle ilgili ise net bir karşı açıklama gelmedi. Sadece mahkemenin Kılıçdaroğlu’nun iddiasını araştıracağı belirtildi, o kadar. 5 Eylül patlamasının gerçekten açıklığa kavuşturulması isteniyorsa mühimmat deposunu yukarıdan gören Kışlacık Mahallesi’nde anlatılanlara kulak verilmeli. Bir kısmı ‘şehir efsanesi’ haline gelse de bölge halkının anlattıkları, patlamada cevabı bulunmayan birtakım sorular için ipucu verecektir. Kanlıca Mahallesi’nde, Gün Sazak Bulvarı’nın başlangıcında, mühimmat deposunu da görecek şekilde konuşlanmış MOBESE kameralarının bulunduğu ise bazı yerel basın kuruluşları tarafından dile getirilmişti. Bu kameraların o tarihteki görüntülerinin incelenmesi gerekiyor. Mutlaka arşivlerde 5 Eylül 2012 tarihi vardır. Patlamanın sarsıntısının yaşandığı ilk günlerde, ‘Burayı taşıyacağız’ denilmiştir ancak geçen zamanda bunun için bir girişim yapılmamıştır. Yine deponun bulunduğu alanın şehitlik haline getirilmesi de tartışılmış, bir sonuç alınamamıştır. Afyon faciasının 2’nci yıl dönümünde diliyoruz ki bu acılar bir daha yaşanmasın, yetkililer gereken önlemleri alsın, kriz yönetimi şeffaf olsun. Gerçekler halktan saklanmasın. Hesap vermesi gerekenler de hesap versin.”