Ağır Hastalar İçin Kemofiltre Havalandırmalı Mikropsuz Odalar
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’nde yoğun bakım hizmeti gerektiren, bağışıklığı baskılanmış ve ağır kemoterapilerle ilik nakli işleminin uygulandığı hastalar için kemofiltreli havalandırma ortamına sahip, mikropsuz yeni odalar oluşturuldu.
AÜ Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’nde uzun süredir hizmet veren Geriatri Bilim Dalı’nın İbn-i Sina Hastanesi’ne taşınmasıyla boşaltılan binalar yenilenerek Hematoloji Bilim Dalı’na katıldı. Hematoloji Bilim Dalı’nın yeni hizmet birimleri düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, Tıp Fakültesi yöneticileri ve öğretim üyeleri ile sağlık personelleri katıldı. Açılışta konuşan Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günhan Gürman, 46 yatak bulunan Bilim Dalı’nın yatak kapasitesinin yüzde 50 artırıldığına değindi. Gürman, çoğu yoğun bakım hizmeti gerektiren, bağışıklığı baskılanmış ve ağır kemoterapilerle ilik nakli uygulamalarının uygulandığı bu hastaların öncelikle iki şey ihtiyacı içerisinde olduklarını belirterek, “Bir, bu hizmeti alabilecekleri bir yer bulmaları, ikincisi de bu buldukları yerin onlar için hayati tehlike oluşturan mikroplardan arındırılmış olmasıdır” dedi.
Açılışı yapılan bu bölümdeki 20 yataklı odaların kemofiltreli havalandırma ortamına sahip olduğunu anlatan Gürman, yeni birimle birlikte ülkemizdeki hematoloji-onkoloji hastalarına en üst seviyedeki sağlık hizmetini en sağlıklı ve konforlu şartlarda verme olanağına kavuştuklarını sözlerine ekledi.
Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rüçhan Akar da, binanın hasta odaklı sağlık hizmeti sunma çabalarına çok iyi bir örnek olduğunu dile getirerek, “Hematoloji Bilim Dalımız, hemen hemen üniversitemizin en yüksek yatak doluluk oranlarıyla yüzde 90, hatta yüzde 100 oranla çalışmakta. Ek 20 yatak hem hastalar hem de hasta yakınları için ciddi bir olanak olacak” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ise, yeni binada açılan 20 yatağın yanı sıra bir araştırma laboratuvarının da olduğunu, burada hastalara hem şifa verildiğini hem de araştırma yapıldığını söyledi. Bunların hepsinin insanlığa ve topluma hizmet için önemli araçlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erkan İbiş, “Hematoloji Bilim Dalımız ve bu bilim dalımızın öğretim üyeleri toplumsal sorumluluk bilinci gelişmiş çok çalışkan arkadaşlarımız” dedi.
Açılışın ardından binanın bahçesine ağaç dikimi gerçekleştirildi.