Ağız Kokusu Birçok Hastalığın Belirtisi Olabilir
Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, insanlarda sık görülen ağız kokusunun çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.
Uzm. Dr. Aynacı, ağız kokusu günümüzde insanların en sık yakındığı ama ifade etmekte güçlük çektiği bir problem olduğunu belirterek, bu durumun aynı zamanda sosyal incinme sebebi olduğunu kaydetti. Ağız kokusundan kaynaklı sosyal problemlerin, sebep olduğu biyolojik problemlerden daha fazla olduğunu aktaran Uzm. Dr. Aynacı, “Aslında ağız kokusu sosyokültürel, sosyoekonomik kültür düşük olan ülkelerde daha sık görülüyor dense de görüyoruz ki medeni toplumlarda da çok sık karşılaşılan bir sorun. Hatta bu sadece hastalık değil bir hastalık belirtisi. Hiç ummadığımız ağız dışı hastalıkların belirtisi veya sebebi olabiliyor” dedi.
“AĞIZ İÇERİSİNDE 600’DEN FAZLA BAKTERİ BULUNUYOR”
“Aslında ağız kokusu bir hastalık değil, hastalık işaretidir” diyen Uzm. Dr. Aynacı, ağız kokusunun fizyolojik sebeplere bağlı oluşabileceğini de ekledi. Uzm. Dr. Aynacı, “Sabah ağız kokusu tüm bireylerde sabah uyanıldığında meydana gelir. Bunun sebebi, ağız içerisindeki bakterilerin ürettiği gazlar ve sindirim kanalında üreyen bir takım gazlar birleşince bu sabahki ağız kokusuna sebep olabiliyor. Ağız içerisinde 600’den fazla bakteri var ve bunlardan bazıları özellikle ağız kokusuna daha çok sebep oluyor. Özellikle dil sırtında üreyen bakteriler burada biriken yiyeceklerle birleşince ağız kokusuna sebep olabiliyor. Dişler fırçalanırken dil de fırçalanmalı. Ağız bakım gargaraları da ağız kokusunu azaltır” diye konuştu.
“DİŞLERİ FIRÇALARKEN DİL VE DİL KÖKÜNÜN DE FIRÇALANMASI GEREKİYOR”
Ağız kokusunun, ağız içi sebeplerin haricinde ağız dışı sebeplere de bağlı olabileceğini dile getiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, “Mesela ağız içi ve ağız dışı sebeplere bağlı olabiliyor. Bu hastaların çoğunluğu genelde diş hekimlerine başvuruyorlar ve bunların bir çoğu gerçekten ağız kokusuna sebep olabilecek diş problemleri saptanıyor. Diş eti iltihapları, çürükler, 20 yaş dişi de sebep olabiliyor. Protez kullanan hastalar diş protezi bakımına dikkat etmesi gerekiyor. Yiyecek kalıntıları ağız kokusuna neden olabiliyor. Ağız hijyeni ve ağız bakımı çok önemli. Günde en az 2 kez dişleri fırçalamak, bunun yanında dil ve dil kökünü de fırçalamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
"AĞIZ KOKUSU TAT ALMAMA VE AĞIZ KURULUĞUNU DA BERABERİNDE GETİRİYOR"
Ağız kokusunun çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğine değinen Uzm. Dr. Aynacı, şöyle devam etti:
“Ağız kokusu aslında çeşitli kulak patolojilerinden tutun akciğer hastalıklarına bronşit gibi, faranjit, tonsillit, bademcik taşı birikmesi, sinüzit, geniz akıntısına kadar pek çok hastalıktan kaynaklanabiliyor. Sigara içmek, çok fazla çay ve alkol tüketmek ağız kokusuna neden olabiliyor. Ağız kokusuyla beraber tat almama ve ağız kuruluğu da görülebiliyor.”