Aile Hekimlerine Diyabet Kursu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Muğla Aile Hekimleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Aile Hekimlerinin Diyabetli Hasta Yönetimi Kursları’ başladı. Eğitime alınan 18 Aile Hekimi ve Muğla Sıkı Koçman Üniversitesinden 6 eğiticinin katıldığı ilk toplantı Üniversitesi Tıp Fakültesi binası seminer salonunda yapıldı.
Aile Hekimlerine 9 hafta boyunca Çarşamba günleri verilecek eğitim seminerinde Aile Hekimlerinin Diyabet hastalarına yaklaşımları konusunda bilgi veriliyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Emine Neşe Yeniçeri, üç kurum işbirliği yaparak Aile Hekimlerine yönelik diyabet eğitim toplantıları düzenlediklerini açıklardı. Yeniçeri, “Diyabet yönetiminde Aile Hekimlerinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü birçok diyabet hastası en rahat bir biçimde Aile Hekimlerini görecek ve tedavi olabilecek. Hastanelerde ikinci basamak iç hastalıkları uzmanlarının çok yoğun olduğu için diyabet yönetiminde birinci basamak çok önemli. Aile Hekimlerinin diyabet yönetiminde daha etkin rol almasını istiyoruz. Çok rahatlıkla diyabet tedavisini yapabilmeleri için birinci basamak ile ikinci basamak arasında bir işbirliği toplantısı düzenledik” dedi.
Eğitim seminerini veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, Aile Hekimlerine yönelik Diyabet farkındalığını arttırmak amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, “Diyabet toplumumuzda yüzde 15 oranında görülen sinsi bir hastalıktır. Kronik böbrek yetmezliği hastalarının büyük bir kısmını diyabet hastaları teşkil ediyor. Diyabetin bu kadar sık görülmesine rağmen biz hastanelerde ikinci basamak tedavisini yapıyoruz ama, Aile Hekimlerimizin de bu tedavide bizlere büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Toplantılarımızın ana amacı diyabet nedir, diyabete neler zemin hazırlar ve diyabet yönetiminde hangi tedavi mekanizmalarını uygulamamız gerektiğini ortaya koyacağız” dedi.
Kursların sekreteryalığını üstlenen Muğla Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Fikret Kurt ise, Muğla Aile Hekimleri Derneği’nin kuruluşundan bu yana marka olmaya çalıştıklarını belirtti. Dr. Kurt, “Bu eğitimler sadece teorik bir eğitim değildir. 18 Aile Hekimi’nin katılacağı ve interaktif eğitimlerdir. Özellikle kendi hastalarımız ile olan iletişimlerimizi daha da kolaylaştırmak ve diyabet hakkındaki bilgi düzeylerimizi arttırmak için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Derneğimiz ortaklaşa düzenlediği bu toplantının aile hekimlerine çok faydasının olacağını düşündüğümüz için eğitimleri kabul ettik ve ileride de değişik eğitimler ile Üniversitemiz ile işbirliğini devam ettireceğiz” dedi.