Aile İçi Anlaşmazlıklar Şirketleri De Tehdit Ediyor
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) tarafından bölgede hizmet veren sanayicilere yönelik “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Firma Kültürü” konulu konferans verildi. Dr. İlhami Fındıkçı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta katılımcılara aile şirketlerinin kurumsallaşma yolunda izleyeceği yollar ve aile şirketlerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgiler verildi.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda gerçekleşen seminer yaklaşık iki buçuk saat sürdü.
Günümüzde her 100 aile şirketinden sadece 20’sinin yeni kuşağa geçiş yapabildiğini belirten Dr. İlhami Fındıkçı, aile şirketlerinin dağılmasındaki en önemli nedenlerin başında ise aile içi geçimsizliklerin geldiğini söyledi.
“İyi yönetilmeyen aile şirketleri kalıcı olamıyor”
Aile şirketlerinin en önemli dağılma sebeplerinin aile içi geçimsizlik, bunun da özünde ailenin temel değerleri ve kültüründeki erimeler olduğunu belirten Dr. İlhami Fındıkçı“Aile ilişkileri sağlam, disiplini sıkı tutulan ve kuralları olan şirketler uzun süreli yaşayabilmektedir. Özellikle ilerleyen süreçte şirketin başına geçecek çocuklar ailenin temel değerleri ile yetiştirilmelidir” dedi.
İşletme ve aile arasında mantık ve duyguların karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan
Dr. İlhami Fındıkçı, “Aile üyelerinin kendi istek ve ihtiyaçları kurumun ihtiyaçlarının önüne geçmemelidir” şeklinde konuştu.
Dünyada en uzun yaşayan aile şirketlerinin Japonya’da bulunduğuna dikkat çeken
Dr. Fındıkçı “Uzun soluklu aile şirketlerinin başarılarının altında muhafazakar yapı, aile değerlerine bağlılık, profesyonellerle çalışmak, işe odaklanma ve belirgin bir liderin önderliğini kabul etme gibi nedenler yer alıyor” dedi.
Şirketin yönetim kurulunda bağımsız kişi olmazsa olmaz
Şirketlerin mutlaka bir anayasası olması gerektiğini söyleyen Dr. Fındıkçı, Şirketin gelenekleri, kuralları, usul, yöntem ve kaidelerin tamamını içeren anayasasını hazırlanmalıdır. Yönetim kurulunda mutlaka dışarıdan bir üye olmalıdır. Yönetim kurulunda bağımsız bir üyenin olması son derece önemlidir. Halka açılacak şirketlerde Türk Ticaret Kanunu da bağımsız üyenin bulundurulmasını zorunlu kıldı” dedi.
Dr. Fındıkçı, şöyle konuştu “Aileyi dışarıdan görebilecek, hakem olabilecek, taraf olmadan onları idare edebilecek bağımsız bir kişi olmalı ki işletme aile odaklı gitmesin, işletme odaklı gitsin. Anayasada para, maaş, kar payı gibi paylaşımların ne şekilde olacağının yer alması da büyük önem taşıyor. Yönetim kuruluna yeni kuşaklardan nasıl eleman alınacağını hangi çoğunlukta toplanıp hangi çoğunlukta karar verilmelidir. Sorunlar ortada yokken bu tür önemli konuların tanımlanması gerekiyor”