Ak Parti ’bonzai’ye Savaş Açtı
AK Parti Mersin İl Yönetim Kurulu üyesi Levent Diker, Bonzaiye karşı mücadele kampanyasına Türkiye’nin her yerinden katılımın artığını belirterek, "Madde bağımlılığına,özellikle de Bonzai tehlikesine karşı mücadele edilecektir. Hastalığı önlemek için aşı yaparsın. Bunun aşısı yok. Bunun aşısı bilinçlenme. Bu nedenle eğitim çalışmaları son derece yararlı" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Levent Diker, AK Parti hükümetinin 2013’ün sonunda Ulusal Uyuşturucu Strateji Belgesi yayımlandığını hatırlatarak, "Bu belge çerçevesinde bakanlıklara, Diyanet İşleri Başkanlığına, RTÜK’e, TRT’ye önemli görevler yüklenmişti. O strateji belgesinde bir ulusal uyuşturucu eylem planı yapılması öngörülmüştü. Toplantıda, kurumlar Ulusal Uyuşturucu Strateji Belgesi’nde tanımlanan konularla ilgili neler yaptığı, bundan sonra neleri, nasıl yapacağı konusu ele alınmıştır" diye konuştu.
Bonzainin, son günlerde gündeme daha sık gelen, medyanın belki de istemeyerek teşvik edici dille sunduğu konu olduğuna dikkat çeken Diker, "Bonzai, esasında sentetik kannabinoid dediğimiz uyuşturuculardan biri. Tek bir çeşit değil, yaklaşık 300 çeşit uyuşturucu. Esrar algısı oluşturulmaya çalışılan, uyuşturucu tacirleri tarafından laboratuvar ortamında üretilen, farklı bitki yapraklarına emdirme, damlatma şeklinde uyuşturucu haline getirilen, toplumda özellikle genç nesilde bağımlılık yapması için küçük miktarlarda alıştırmak yoluyla kullanımına başlanan tehlikeli bir uyuşturucu türü. Bu konuyla ilgili esasında şöyle bir çalışma yapıyoruz, Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu diye bir grup var. Türkiye’de uyuşturucuyla ilgili Avrupa Birliği nezdinde irtibat noktası, TUBİM dediğimiz Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi, İçişleri Bakanlığı’nda, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı bir şube müdürlüğü. TUBİM çerçevesinde Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu, Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, aracılığıyla bu 300 çeşit uyuşturucuyla ilgili ana sınıflandırma yapıp, Bakanlar Kurulu’ndan uyuşturucu olduğuna dair bir karar çıkartılarak yasaklanmasına ilişkin çalışma yürütülüyor" ifadelerini kullandı.
Sentetik kannabinoidler olarak adlandırılan grup içerisinde yer alan bu moleküllerin Türkiye’de ilk kez 2010 ortalarına doğru görülmeye başlandığını ifade eden Diker, "Söz konusu sentetik kannabinoidler, ilk olarak ülkemizde 2011 yılında 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Kanun kapsamına alınmıştır. Bonzai olarak bilinen sentetik kannabinoid grubundan çok sayıda maddeyle ilgili ilk olarak 13 Şubat 2011’de Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı. O tarihten bugüne kadar toplam 180 psikoaktif madde Bakanlar Kurulu kararlarıyla 2313 Sayılı Kanun kapsamına aldırılmıştır. İlimizde Kararlı bir şekilde uyuşturucu ile mücadelemiz devam edecektir" dedi.