Ak Partili Çiftçi: “van Bölgenin Cazibe Merkezi Olacak”

Ak Partili Çiftçi: “van Bölgenin Cazibe Merkezi Olacak”

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, bölgenin can damarlarından biri olan Van’ın her açıdan önemli olduğunu ve hükümetleri döneminde 16 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi.
Milletvekili Çiftçi, Van’da turizm, ulaştırma, eğitim, sağlık, adalet, orman ve su işleri, enerji, tarım ve hayvancılık, konut, spor ve kültür gibi daha birçok alanda 16 milyar liranın üzerinde bir yatırımın 13 yılda gerçekleştirildiğini söyledi. 23 Ekim 2011’de meydana gelen depremin ardından enkaz yığınına dönen, ağır travmaların yaşandığı Van ve Erciş’e 3 yılda yapılan yatırımlarla küllerinden yeniden doğduğunu söyleyen Çiftçi, "Depremin henüz 39. gününde kalıcı konutların temeli atılarak Van, Edremit ve Erciş’te toplam 17 bin 489 afet konutunun yanı sıra köylerde yapılan ve yapılmakta olan evlerle Van yeni bir görünüme kavuşturuldu. Ayrıca 30 okul, 27 cami, 9 ticaret merkezi ve 17 büfeden oluşan sosyal donatılar da Van’a kazandırıldı. Evini Yapana Yardım (EYY) yöntemi ile köylerde 6 bin 202 konut ve 2 bin 325 ahır inşa edildi. Bu sayede Van depremleri sonrasında bölgede yaklaşık 25 bin konut ve 2 bin 325 ahır inşaatı tamamlandı" dedi.
“13 YILDA BİRÇOK ALANDA YATIRIM YAPILDI”
13 yılda birçok alanda yatırım yapıldığını ifade eden Fatih Çiftçi, "Eğitime büyük yatırım yapılarak cumhuriyet tarihinde yapılan 3 bin 811 olan derslik sayısı 8 bin 107’ye çıkarıldı. Çocuklarımız 59 kişilik sınıflardan kurtuldu. Modern sınıflarda, modern eğitim araçları ile eğitim başladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne ise 12 yılda açılan 5 fakülte, 3 yüksekokul, 1 enstitü ile 2002’de 13 bin 177 olan öğrenci sayısı 21 bin 254’e çıkartıldı. Ayrıca Van’a onlarcası yapılan sağlık tesislerinin yanında 450 yataklı sağlık kampusu için çalışmalar sürüyor. 2002 yılına kadar Van’da hastaneler bin 272 yatak ile hizmet verirken şu anda 2 bin 456 yatak ile otel konforunda sağlık hizmeti veriliyor. Tarihi İpekyolu güzergahı konumunda olan Van-Bitlis yolunu, yani Esendere, Kapıköy, Habur ve Gürbulak sınır kapılarının ulaşım bağlantısını sağlayan yolun tamamı bölünmüş yol olarak tamamlandı. Van’da 2002 yılına kadar sadece 36 kilometre bölünmüş yol varken, 12 yılda 12 kat daha artarak 434 kilometreye çıkartıldı. Karayolu ağı bin 124 kilometreye ulaştırılarak yeniden yapılandırıldı. Van merkezde 4, Erciş ilçemizde 1 adet olmak üzere 5 adet köprülü kavşak yaptık ve yapılmaya devam ediyoruz. Van’a 61 kilometrelik bir çevre yolu kazandırıyoruz. 2002 yılında 26 milyon liralık tarımsal destek verilirken, 2013 yılında bu rakam 74 milyon liraya yükseldi. Hayvancılığa destek 36 kat arttı. 2002 yılında 1 milyon 100 bin lira destek verilirken, şimdi bu rakam 40 milyon liraya yükseldi. Van’da istihdamı artırmak için binlerce insana iş kapısı olacak tekstil kent projemiz hayata geçmek üzeredir. Van OSB’de çok büyük yatırımlar yapıp 2 ve 3. etabı hayata geçiriyoruz ve Erciş OSB’nin yatırımına başladık. Van ticareti için çok önemli olan Kapıköy Sınır Kapısı’nı hizmete açtık. Ayrıca Van-Kapıköy arası demiryollarını yeniliyoruz. Van - Tatvan arasında iki yeni feribot hizmete alıyoruz. Yine, Van ve ülke ekonomisine çok önemli bir katkı verecek demiryolları lojistik üssünü Van’da hayata geçiriyoruz. Ayrıca Van’da il merkezlerindeki yatırımcı bölge müdürlükleri ve il müdürlüklerini Van’ın dışına taşıyıp yeni kampüsler oluşturuyoruz. Bu yerlerden boşalan alanlara da yeşil alan olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
“GENÇLERİMİZİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Konuşmasında gençleri de önemsediklerini dile getiren Çiftçi, "Gençlerimizin spor yapması için yeni yapılan tesislerle 2002 yılında 2 bin 360 olan lisanslı sporcu sayısı bugün 18 bin 590’a yükseldi. Öğrencilerimize otel konforunda yurtlar kazandırarak 2002 yılına kadar sadece bin 944 yatak kapasitesi varken şu anda bu rakam 7 bin 532’e yükseldi. Van, Erciş ve tüm ilçelerimizde çok sayıda spor tesisi ve gençlik merkezlerini Van’a kazandırdık. TOKİ tarafından Van’a 25 bin 172 konut, sosyal donatılarıyla birlikte kazandırıldı. KÖYDES kapsamında suyu, yolu olmayan köy kalmaması için mücadele verdik. Bin 52 yerleşim yerinin içme suyu sorununu ortadan kaldırarak, köylerimize bin 792 kilometre asfalt, 3 bin 745 kilometre stabilize, 109 bin metrekare ise parke yol yapıldı. Sosyal yardım programı çerçevesinde ise çocuklarımızın okuması için 222 bin 736 kişiye yardım, eşi vefat eden 6 bin 236 kadına maaş, yoksul 369 bin 656 vatandaşımıza sağlık güvencesi sağlandı. 27 bin 414 yaşlı ve engelli vatandaşımıza ise evde bakım maaşları bağlandı. Vatandaşımızın temiz hava ve kaliteli ısınma ihtiyacını gidermek için doğalgaz yatırımlarına önem verdik. Vatandaşımızın temiz hava ve kaliteli ısınma ihtiyacını gidermek için doğal gaz yatırımlarına önem verdik ve 2007 yılında Van’ımız doğalgazla tanıştı" diye konuştu.
“BÖLGEDE EKONOMİ VE TURİZM CANLANACAK”
Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının Türkiye’nin hızlı bir ekonomik gelişme ve kalkınma hamlesi içine girmesini sağlayacağını dile getiren Çiftçi, şu anda tek hedeflerinin çözüm sürecini kalıcı hale getirmek olduğunu ve bu süreç sayesinde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yıllardır özledikleri normalleşme görüntülerine kavuşmaya başladığını kaydetti. Çiftçi, “Bölgede ekonomi ve turizm canlanmaya başlamış, normalleşme ortamının olumlu yansımaları yaşamın bütün alanlarında çok daha fazla hissedilir olmuştur. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması Türkiye’nin hızlı bir ekonomik gelişme ve kalkınma hamlesi içine girmesini sağlayacaktır. Ülkemiz bu temel sorununu çözdükten sonra bütün gücünü ve dinamizmini ekonomik gelişmeye aktarma fırsatı bulacaktır” dedi.
Çiftçi, Van’a bölgenin en büyük fuar ve kongre merkezi ile yine turizm için çok önemli bir yeri olan muhteşem bir müze olan Urartu Müzesi’ni kazandırdıklarını da sözlerine ekledi.
“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTTIR”
Anayasa değişikliğinin şart olduğunu belirten Fatih Çiftçi, Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynandığını ve bu oyunların herkesin desteğiyle bozulacağını söyledi. Türkiye’yi karıştırmak isteyenler olduğunu da vurgulayan Çiftçi, "Anayasa değişmediği takdirde arzu ettiğimiz demokratikleşmeyi, sivil yapıyı, özgürlükleri Türkiye’de gerçekleştiremeyiz. Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde de her zaman Türkiye bir Suriye’ye, bir Irak’a veya içinde tehlike barındıran bir ülkeye dönüşebilir. Biz buna tahammül edemeyiz ve buna izin vermememiz lazım. Gezi’de Türkiye’yi karıştırmaya çalıştılar, 17 ve 25 Aralık’ta Türkiye’de darbe yapmaya çalıştılar. Kobani bahanesiyle Türkiye’yi karıştırmaya çalıştılar. Bunlar küçük meseleler değil, bunlar sadece Türkiye’nin içinden oluşan meseleler değil, bunlar dışarıdan da çok ciddi şekilde destek alan meselelerdir" şeklinde konuştu.