"akademik Başarıya Odaklanılınca Eğitime Yeterince Önem Verilmiyor"
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "1.Eğitim Kongresi"nde konuşan Özkur-Bir Temsilcisi ve İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Azmi Aksoy, "Akademik başarıya odaklanma endişesi ile eğitim ve öğretim ikilisinden her zaman öğretim ön plana çıkarken, eğitime yeterince önem verilmediği hepimizin bildiği bir gerçektir" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "1.Eğitim Kongresi", Antalya’nın Serik ilçesinde devam ediyor. "Bireyden İnsana" temasıyla bu yıl ilk kez düzenlenen kongrede "Eğitime Felsefi Antropolojik Bakış" başlığı altında düzenlenen panelde Özkur-Bir Temsilcisi ve İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Azmi Aksoy, bir sunum yaptı.
İnsanın psiko-biyolojik bir varlık olduğunu belirten Aksoy, eğitim ve öğretim kavramlarının iç içe kullanılmasından dolayı kavramların zaman zaman bir birinin yerini tutar hale geldiğini söyledi. Eğitim ve öğretimin anlamlarını geniş ve dar anlamda açıklayan Aksoy şöyle konuştu:
"İnsan psiko-biyolojik sosyal bir varlıktır. Yani ruh ve bedenden oluşmaktadır. İlk çağ filozoflarından beri hemen tüm düşünürler ruhu süvariye, bedeni ise ata benzetmişlerdir. Ruh her ne kadar gözle görülmez elle tutulmaz ise de insan davranışları onun en belirgin tezahürleridir. Eğitim ve öğretim birlikte kullanıldığı için zaman zaman bu iki kavram iç içe geçtiğinden bazen biri diğerinin yerini tutabilmektedir. Öğretim, belli bir amaca göre gereken bilgileri verme işidir. Geniş anlamda eğitim, insanın yeteneklerinin, özellikle ahlaki melekelerinin geliştirilmesi için ona yön ve biçim verilmesi; bu yolda yapılan bilinçli ya da bilinçsiz etkinliklerin tümüdür. Dar anlamda eğitime bakacak olursak, insan gelişiminin düzenli, bilinçli olarak yönetilişi ve etkilenişidir."
Günümüzde akademik başarıya odaklanma endişesinin taşındığını belirten Akoy, "Günümüzde akademik başarıya odaklanma endişesi ile eğitim ve öğretim ikilisinden her zaman öğretim ön plana çıkarken, bilginin özümsenmesi, içselleştirilmesi, davranışa dönüşmesi ve neticede diğer insanlarla, çevreyle etkileşimlerine temel teşkil eden eğitime yeterince önem verilmediği hepimizin bildiği bir gerçektir" diye konuştu.