Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadelede

Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadelede

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede, tüm kurumlardaki verileri bir araya getirecek, mücadeleci kurumlara veri analizi yapma imkânı sağlayacak ve akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede kurumların elini güçlendirecek ‘Akaryakıt Veri Tabanı’ programında son aşamaya gelindi” dedi.
Hayati Yazıcı, yaptığı açıklamada, Bakanlığı Koordinasyonunda yürüyen akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
“Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede, tüm kurumlardaki verileri bir araya getirecek, mücadeleci kurumlara veri analizi yapma imkânı sağlayacak ve akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede kurumların elini güçlendirecek ‘Akaryakıt Veri Tabanı’ programında son aşamaya gelindi.
Akaryakıt Veri Tabanı programında; denetim yapılan istasyon ve tesisler, ele geçirilen akaryakıt türleri, miktarı, zanlılar ve taşıtlara ait bilgiler, piyasaya sunulan ve tüketilen petrol ürünleri miktarının tespitine yönelik dönemsel üretim ve tüketim rakamları gerek görülecek diğer bilgilerin de yer alacak.
-İLGİLİ KURUMLAR ARASINDA İŞBİRLİĞİ…”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kurulan veri tabanı hakkında şu bilgileri verdi:
“Veri Tabanı kapsamında; Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından, Tesis, Lisans ve Kapasite Raporu Bilgileri, Üretim ve Satış Verileri, Ceza Bilgileri ile Güncel Fiyat Bilgileri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Akaryakıt İthalat ve İhracat Rakamları ile Yakalama, Denetim ve Denetçi Bilgileri, İçişleri Bakanlığı tarafından, Yakalama, Denetim ve Denetçi Bilgileri ve Ülke Çapındaki Araç Sayıları, Maliye Bakanlığı tarafından, Denetim ve Ceza Bilgileri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Denetim ve Denetçi Bilgileri, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından, Denetim ve ÖTV’siz Yakıt Bilgileri, Ekonomi Bakanlığı tarafından, Serbest Bölge Akaryakıt Bilgileri sisteme aktarılacaktır.”
Veri Tabanının kurumlar tarafından kullanılmaya başlamasıyla, kolluk birimleri denetime gidecekleri akaryakıt istasyonuna ilişkin tesis, kapasite raporu, üretim, satış, ithalat verileri, istasyonun aldığı idari para cezaları, daha önce yapılan denetimleri sonuçları gibi her türlü veriye sahip olabileceklerine dikkat çeken bakan Yazıcı, şunları dedi:
“Ayrıca denetime gittikleri istasyondaki akaryakıt miktarını sistem üzerinden kontrol edip yapacakları fiziki ölçümle sistemdeki rakamları karşılaştırıp usulsüz satış olup olmadığını anlık görebileceklerdir.
Sistem sayesinde kolluk birimleri doğrudan kaçakçılık yapma riski bulunan alanlara yoğunlaşabilecekler ve denetime gittikleri istasyon hakkında ön bilgi edinip denetimin yoğunlaşması gereken noktaları tespit edebileceklerdir. Böylece yapılan denetimler daha verimli ve etkili hale gelecektir. Bu sayede sektördeki kötü niyetli satıcılar sistem dışına çıkarılarak dürüst satıcılar korunacaktır.
31 Ocak 2014 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile EPDK arasında veri paylaşım protokolü imzalanmış ve protokol sonrası veri tabanına sağlanacak olan Tek Pencere Uygulaması ile Denetim Tutanaklarına ait web servisler yazılmış olup test süreci başlatılmıştır.
Sistemin kısa sürede tamamlanmasını müteakip Akaryakıt Kaçakçılığı ile etkin şekilde mücadele edilecek ve kurumların birbirleriyle bilgi ve tecrübe paylaşımı anlık bazda ve daha etkin şekilde yapılacaktır.
Ülkemizde önemli oranda vergi kayıplarına neden olan, insan ölümlerine ve çevre sorunlarına yol açan akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede tüm kurumlarımızın kararlı iş birliği hız kesmeden devam edecektir.”