Akdamar Adası’ndaki Ayine Doğru

Akdamar Adası’ndaki Ayine Doğru

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Ermeni Surp Haç Kilisesi’nde bu yıl 5.si yapılacak ayinin hazırlıkları tamamlandı.
Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda 915-935 yılları arasında yaptırılan Akdamar Surp haç Kilisesi, Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nca yapılan onarımın ardından 95 yıl aradan sonra ilk kez 5 yıl önce ibadete açılmıştı. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye Ermenileri Patrikliği organizasyonuyla gerçekleşecek ayin için Van Valiliği koordinasyonunda Gevaş Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile çeşitli kurumlar tarafından günler öncesinden çalışma başlatıldı.
Akdamar Adası sınırları içerisinde bulunmasına rağmen adı neredeyse hiç anılmayan Gevaş ilçesi bu yılki ayinde aktif rol alacak. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Akdamar’daki ayinde önemli bir organizasyon için kolları sıvadı. Ayinden hemen sonra öğle yemeğinde kurulacak bir sofrada dinler ve kültürlerin buluşmasına sağlayacak olan Hakan, Gevaş’ın merkezinde kuracağı o sofrada bir ilki gerçekleştirecek. Barışın sofrası olarak adlandırdığı bir organizasyon için hazırlıkları başlatan Hakan, geçtiğimiz günlerde Başepiskopos Aram Ateşyan ile bir araya gelerek ayin sonrası düzenleyeceği davet etti. Ateşyan’a ilettiği barışın sofrasına katılma teklifinden olumlu yanıt alan Hakan, Gevaş’ın merkezinde kuracağı ‘barışın sofrasında’ Ermeni ve Hıristiyan din adamlarının yanında Van ve Gevaş müftüsü olmak üzere birçok din adamları, kanaat önderleri ve kentin önde gelen isimlerini aynı sofrada buluşturacak.
Barışın sofrasında yer almaları konusunda Van ve Gevaş müftüsü ile birlikte din adamları ve kanaat önderlerini de davet edeceklerini belirten Hakan, aynı sofrada Vali, belediye başkanı ve birçok önde gelen isme de çağrı yapacaklarını kaydetti. Hakan, “Biz Van’ın da önemli kesimlerinin katılacağı bu sofrayı sonraki yıllarda hem Gevaş’a ham de kente artı değer katacak bir kültürel zenginlik yaşatacak bir adım olarak görüyoruz. Bu sofra öyle sıradan bir yemek sofrası olmayacak. Bu sofra dostluk ve kardeşlik çağrısı olacak. Neden derseniz bu yıl 5’incisinin yapılacağı ayinin gerçekleştiği merkez olan Gevaş en eski Hıristiyan ve İslam eserlerinin bulunduğu bir merkezdir. Bana göre Gevaş kültür ve turizm anlamında Van’ın ortak merkezi. Bu anlamda duyarlılığı üst seviyede olan ve bu değerlerini bugün de yaşatabilen bir merkez haline getirebileceğiz. Belki sonraki senelerde bunu daha da zenginleştirerek, farklı etkinlikler de ekleyerek Van için uluslararası etkinliklerin olduğu bir hafta olarak yapacağız inşallah. Bu konuda herkesin de desteğine ihtiyacımız var” dedi.
Van’ın geçmişine bakıldığı zaman farklı dinlere, mezheplere sahip insanların bir arada yaşadığını görmenin mümkün olduğunu ifade eden Hakan, “Farklılıkların aslında bir arada yaşıyor olması bizim kültürel genlerimizde var. Biz buna uzak bir toplum değiliz. Nikah izni çıktığı zaman bunun en büyük getirisinin turizm sektöründe olacağına inanıyorum. Bana göre dünyanın farklı yerlerinden burada nikah kıymak isteyenler akın edecektir. Bunun da turizme çok farklı bir etkisi olacaktır” şeklinde konuştu.