“akıl Ve Ruh Sağlığı” Panelinde Bonzai Tehlikesi Masaya Yatırıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Akıl ve Ruh Sağlığı” panelinde son zamanlarda ölümle sonlanan vakalara neden olan bonzai maddesi masaya yatırıldı.
Bonzai kullanımının son yıllarda tehlikeli boyutlara gelmesinden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü tarafından bir panel düzenlendi. “Akıl ve Ruh Sağlığı” adı verilen panele İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü Madde Bağımlığı Önleme Birim Sorumlusu, Yeşilay Bilim Kurul Üyesi Başkomiser Uğur Evcin, İstanbul AMATEM’den Dr. Yeşim Can, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır, Küçükçekmece Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Yasin Şahin ile Zeytinburnu RAM Müdürü Volkan Kumaş katıldı.
Küçükçekmece Belediyesi’nin, Küçükçekmece Kaymakamlığı işbirliği ile sürdürmekte olduğu ‘’Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve Önleme Çalışmaları’’ projesi çerçevesinde yapılan çalışmalara değinen Dr.Sibel Güllüçayır, Küçükçekmece’nin demografik yapısıyla Türkiye’nin küçük bir modelini oluşturduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla Küçükçekmece’de ne yaşanıyor, toplumunda ne oluyorsa Türkiye’de de o oluyor. Vatandaş bize ’’Çözüm Sensin’’diyerek geliyor. Biz de ilçemizde sorunlara yaklaşırken çözümün bizde olması gerektiği düsturu ile hareket ediyoruz. Biz ekip olarak sosyal belediyeciliğe inanıyoruz.Bize problemi ile gelen vatandaşa duyarsız davranırsak bu makamda olmamamız gerekir” dedi.
Madde bağımlılığında önleme çalışmalarının maliyeti tedavi etmekten daha az olduğuna vurgu yapan Güllüçayır, “Dolayısıyla biz bu çalışmalara ağırlık verip,bağımlılığın getirdiği maddi ve manevi yükü azaltmaya çalışıyoruz.Biliyoruz ki yaşadığımız yerde bir sorun varsa bu soruna duyarsız kaldığımız zaman, çözümü aramadığımız zaman sorunla ilgili bir olumsuzluk mutlaka gelip kapımıza dayanır” diye konuştu.
“Ülkemizin geleceği için uluslararası odakların bu tür projelerine bir dakika dememiz lazım” diyen Güllüçayır, gençlere manevi değerlerini yeniden kazandırmanın önemine atıfta bulunarak, “Yaşadığı toplumu, hayatı sevgiyle algılayıp, sevgiyle davranmayı, yani sevmeyi alıştırmaya çalışacağız. Çocuklarımıza birer birey olarak özgüven içinde kendine ve topluma zarar verecek nitelikteki her türlü alışkanlığa ve teklife hayır demeyi öğreteceğiz” şeklinde konuştu.
PANELDE MADDE BAĞIMLILIĞI DEĞERLENDİRİLDİ
Panelde şu konu başlıkları masaya yatırıldı: “Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Üniversitede Kulüplerin Etkin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?, Öğrenim Seviyesinin Madde Bağımlılığı ile Mücadeleye Etkisi Nedir?, Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Farkındalık Çalışmaları / Projeler Neler Olmalıdır?, Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Yerel Yönetimlere Düşen Roller Neler Olmalıdır?, Üniversite’lerin/STK’ların/Madde Bağımlığı ile Mücadelede Rolü Ne Olmalıdır?, Madde Bağımlılığını Önleme Stratejilerinde Medyanın/Sosyal Medyanın Pozitif ve Negatif Yönleri Neler Olmalıdır?”