Ali Kırca, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Yeni Kitabını Tanıttı
Ünlü anchorman Ali Kırca İstanbul Aydın Üniversitesi’ne konuk oldu. İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte Kırca, hayata ve yeni çıkan kitabı Öteki Bahçe’ye dair anılarını öğrencilerle paylaştı.
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Kulubü tarafından düzenlenen etkinliğe Öteki Bahçe isimli kitabıyla katılan Ali Kırca, öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Konuşmasına, Nasrettin Hoca’nın iki temel fıkrasını hayat felsefesi yaptığını belirterek başlayan Kırca, bunlardan birisinin göle maya çalmakla ilgili olan “Ya Tutarsa” fıkrası olduğunu belirtirken; bu fıkranın hayallerin, düşlerin, en umutsuz çabaların bile bir gün gerçekleşebileceği ile ilgili bir felsefeyi yansıttığına değindi. Ali Kırca, ‘Sen de Haklısın’ fıkrasının ise diğer yaşam felsefesi olduğunu söyledi.
Ali Kırca genç iletişimcilere tavsiyelerde bulunurken, “Bu meslekte başarılı olmak için farklı ve meraklı olmak gerekmektedir. Tabii ki insana şansı da yardım eder. Mühim olan o şansı değerlendirebilmektir. Ayrıca kalabalıkların içerisinde sizi düşürmeye zorlayacaklar olabilir. Siz doğru bildiğinizden şaşmayın. Kalabalıklar referansınız olursa doğruları kaybedersiniz. Bu benim diğer bir yaşam felsefemdir” ifadelerini kullandı.
Konuşması sırasında, 1990’lı yıllarda yaptığı ‘Siyaset Meydanı’ isimli programından da söz eden Kırca, “Bu program tabuları yıkan, konuşulmayanları konuşan, birbirleriyle bir araya gelmesi imkansız olan kişileri bir araya getiren bir programdı. O zamanlar akşam saatlerinden sabaha kadar yayın yapardık ve reytinglerimiz çok yüksek olurdu. Şimdilerde bunu yapmak imkansız. Artık dizilerin reytingini artırmak için kanallar ana haber bültenini yayınlamaktan vazgeçiyorlar. Bu çok üzücü. Bir de siyasi programlarda hep aynı insanlar oluyor. Bu ise Türkiye’de kanaat önderlerinin az olması gibi bir algı yaratmaktadır” şeklinde konuştu.
Konuşmasını yeni kitabı Öteki Bahçe ile ilgili de bilgi vererek bitiren Kırca; romanının, arkadaşlık, aşk ve kimlik olmak üzere üç ana teması olduğunu, hepimizin birbirimizin öteki bahçesini yaşadığını, aramızda çitlerin olduğunu ve bu çitlerin aşılması gerektiğini bunun en temel prensibinin ise empati olduğunu ifade ederken, empati eksikliğinden ötürü yüzyıllardır bitmek bilmeyen sorunlar yaşadığımızı, Öteki Bahçe ile bu sorunlara pencere açmayı hedeflediğin de altını çizdi.