Alternatif Ürünle Göçü Azaltacak Projeye Baka Desteği
Antalya, Isparta ve Burdur’un sürdürülebilir kalkınması için çalışmalarını sürdüren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA), Isparta’nın Yenişerbademli İlçe Kaymakamlığı’nın mantar yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve örnek uygulamalar için hazırladığı projeye destek veriyor.
BAKA, Isparta’nın 2013 rakamlarına göre 2 bin 463 nüfusuyla en küçük ve sürekli göç veren ilçelerinden Yenişarbademli’de ekonomide alternatif ürün olacak kültür mantarının yaygınlaştırılması çalışmalarına destek veriyor. Yenişerbademli Kaymakamlığı’nın “Yenişarbademli Kültür Mantarcılığının Yaygınlaştırılması Analizi ve Örnek Uygulamalar Yapılması Projesi”, BAKA’nın 2014 Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) Programı’ndan destek almaya hak kazandı.
Projenin uygulanma süreci sözleşmenin BAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Candan ile Yenişarbademli Kaymakamı İhsan Erdurucan’ın imzalamasıyla başladı.
BAKA’nın bölgenin kalkınması için sürdürdüğü faaliyetleri takdirle takip ettiğini belirten Kaymakam İhsan Erdurucan, projeyle ilgili, “Yenişarbademli’nin kültür mantarı yetiştiriciliğinde merkez olması, mantar üretimini artırılıp ilçe ekonomisinin güçlendirilip dışa göçün önlenerek geriye göçün başlatılabilmesi için iş sahasının oluşturulması hedeflenen projede, 50 ailenin mantar üretimiyle ilgili kurslara katılması, atıl durumdaki binalarda üretim yapılması, çalıştaylar, teknik geziler ve tanıtım materyalleri hazırlanıp fuar organizasyonları gerçekleştirilerek tanıtım sonrasında ekonomik gelir seviyesinde büyük oranda artış sağlaması planlanıyor” bilgilerini verdi.
2007’de 2 bin 699 olan nüfusu 2013’de 2 bin 463’e düşen Isparta’nın en az nüfusa sahip ilçesi Yenişarbademli’de uygulanacak projede; İl Özel İdaresi Kaynakları ile Gölkonak Köyü Muhtarlığı ortaklığında Kaymakamlık tarafından kurulan örnek üretim tesisinin genişletilerek gerekli olan alet ekipman altyapısının tamamlanacağı belirtildi. Çiftçilerin üretime katkı sağlamaları, ihracatçı firmalar, toptan alım satım yapan haller, tüketime yönelik gıda üretimi yapan tüm firmalara gerekli tanıtımların yapılarak ürünler için pazar oluşturulması hedeflendiği kaydedildi.
BAKA’nın Batı Akdeniz’deki kalkınmaya ivme kazandıracak kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik gelişme alanlarında yapacakları araştırma, planlama ve fizibilite çalışmaları için Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) de verdiğini hatırlatan Genel Sekreter Vekili Mehmet Candan,”Doğrudan Faaliyet Destek’ programlarımızdan Antalya, Burdur ve Isparta’daki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve mahalli idare birlikleri, üniversiteler, meslek okulları, araştırma enstitüleri ile sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarımız yararlanabiliyor” diye konuştu.